default-image

Συναγερμός για την Ένωση Ηρακλείου - Η κρίσιμη συνέλευση

Κρήτη
Συναγερμός για την Ένωση Ηρακλείου - Η κρίσιμη συνέλευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το "αύριο" της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου θα κριθεί από τη σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της οργάνωσης, στην αίθουσα συσκέψεων της ΕΑΣΗ στη λ. 62 Μαρτύρων, όπου θα παρουσιαστούν τα απογοητευτικά στοιχεία του ισολογισμού, που δείχνουν τρομακτική καθίζηση του τζίρου της τα τελευταία πέντε χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το neakriti.gr, παρουσιάζει σήμερα στοιχεία του ισολογισμού, ενώ φιλοξενεί και τις απόψεις συνεταιριστών, που δηλώνουν ότι η ΕΑΣΗ χρειάζεται πάση θυσία τη στήριξη του έργου και του ρόλου της από την Τράπεζα Πειραιώς, στελέχη της οποίας θα παρευρίσκονται στη συνέλευση και θα παρουσιάσουν τα δικά τους στοιχεία και συμπεράσματα για τη διαμορφωθείσα κατάσταση!

Αναλυτικότερα, τα στοιχεία του ισολογισμού, τον οποίο ως βασικό θέμα σήμερα στη γενική συνέλευση καλούνται να επικυρώσουν οι μέτοχοι, είναι απογοητευτικά. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπέρασε μετά βίας τα 4.000.000 ευρώ, ενώ σε παλαιότερες εποχές ξεπερνούσε κατά πολύ τα 50.000.000 ευρώ, γεγονός που δείχνει ότι η ΕΑΣΗ τα 5 τελευταία χρόνια έχει μια τρομακτική καθίζηση στον τζίρο της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για υπόλοιπα δανείων, υποχρεώσεις προς την εφορία, το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους, μιλάμε για έναν κυριολεκτικά "ίλιγγο" από το ύψος των χρεών.

Τα χρέη

Συγκεκριμένα, το πόρισμα αναφέρει: «Το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, που κατά την 31η Δεκεμβρίου 2015 ανέρχονταν σε 7,4 εκατομμύρια ευρώ και 6,6 εκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα, έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο, ενώ παράλληλα υφίστανται σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές και πιστωτικά ιδρύματα (64,1 εκατομμύρια ευρώ).

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει προσφύγει στη διαδικασία εξυγίανσης, που προβλέπεται από το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα (Ν. 3588/2008), χωρίς ωστόσο η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί».

Ο ορκωτός λογιστής παρακάτω κάνει λόγο για καταστάσεις που «υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της».

«Αδυναμία γνώμης»

Επιγραμματικά, αλλά εξόχως χαρακτηριστικά, οι ορκωτοί λογιστές που έλεγξαν τα οικονομικά στοιχεία αναφέρουν ότι «οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας για την ικανότητα της εταιρείας να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της».

«Αδυναμία έκφρασης γνώμης» είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι ορκωτοί για να καταλήξουν ότι «δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη επί των συνημμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων».

Οι καθ' όλα αρμόδιοι για τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της οργάνωσης τηρούν στάση «μη έκφραση γνώμης», γεγονός που η σχετική νομοθεσία τούς το επιτρέπει, ρίχνοντας επί της ουσίας το "μπαλάκι" στους μετόχους, που καλούνται να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά όσον αφορά στον ισολογισμό της οργάνωσης. Αλλά η στάση αυτή των ορκωτών ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για έλεγχο από πλευράς πλέον δημόσιων δικαιοδοτικών οργάνων.

Στην ουσία, το βαρύ φορτίο καλούνται να το σηκώσουν οι αντιπρόσωποι-μέτοχοι, αφού η οικονομική κατάσταση της οργάνωσης δεν τους επιτρέπει να ψηφίσουν αβίαστα τον ισολογισμό, αλλά μετά από πολλή σκέψη. Και σίγουρα θα έχουν να λογοδοτήσουν στα χωριά τους και στα σχεδόν 30 χιλιάδες μέλη της οργάνωσης, για την απόφαση που θα πάρουν.

Ο πρόεδρος Ανδρέας Στρατάκης, από την πλευρά του, καλείται να τους παρουσιάσει ένα σχέδιο σωτηρίας της ΕΑΣΗ, που να τους κάνει να ψηφίσουν θετικά. Θα τα καταφέρει; Γιατί δεν "καρποφόρησε" το προηγούμενο σχέδιο σωτηρίας που ήταν σε εφαρμογή εδώ και 5 χρόνια;

Πάντως, ο ορκωτός λογιστής αναφέρεται ως εξής στην αδυναμία έκφρασης γνώμης: «Εξαιτίας της σημαντικότητας του θέματος 8 (δηλαδή ότι το κεφάλαιο κίνησης είναι αρνητικό -80,2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ και τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας είναι αρνητικά), δεν είμαστε σε θέση να θεμελιώσουμε ελεγκτική γνώμη. Ως εκ τούτου, δεν εκφέρουμε γνώμη επί των συνημμένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων».

«Τελευταία δεκαετία»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Ανδρέας Στρατάκης δήλωσε: «Οι ισολογισμοί της Ένωσης Ηρακλείου την τελευταία δεκαετία είναι αρνητικοί. Είναι ζημιές. Οι ζημιές όμως περασμένων ετών δε φαίνονταν, διότι υπήρχε ένα πολύ διαφορετικό πιστωτικό σύστημα τότε, βάσει του οποίου όλες οι ζημιές καλύπτονταν με δανεισμούς.

Μετά το 2010 και με την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η ΕΑΣΗ αντιμετώπισε την πραγματικότητα. Μετά το 2010 έχουμε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουμε την Ένωση ανοιχτή. Και δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτό, αλλά ο στόχος είναι αυτός, γιατί γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι χωρίς την Ένωση Ηρακλείου δε θα υπάρξει και καλλιέργεια αγροτικού προϊόντος και αναφέρομαι στο ελαιόλαδο και το σταφύλι, και όχι μόνο»...

Για τη σπουδαιότητα της σημερινής συνέλευσης, ο κ. Στρατάκης επισημαίνει ότι «είναι κοινό μυστικό, και το γνωρίζουμε κι εμείς και όλος ο κόσμος, ότι δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη στην οργάνωση διά μαγείας. Η προσπάθεια για να 'ρθει η λύση γίνεται μόνο μέσα από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου φαίνεται να βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη και τελειωτική πρόταση, την οποία και θα αναλύσω στη γενική συνέλευση στο κάθε της κομμάτι, στους μετόχους της γενικής συνέλευσης, οι οποίοι, εφόσον ενημερωθούν, θα πάρουν και τις όποιες αποφάσεις».

Κύκλος εργασιών

Στο ερώτημά μας, εξάλλου, για τη δραματική μείωση του κύκλου εργασιών, ο κ. Στρατάκης απάντησε: «Εγώ το 2012 βρήκα έναν κύκλο εργασιών 8 εκατομμύρια ευρώ και με λειτουργικό κόστος 11,4 εκατομμύρια ευρώ. Η οργάνωση έπρεπε να πάει κατευθείαν σε εκκαθάριση, όμως το αντίθετο γίνεται. Αγωνιζόμαστε. Οι τζίροι της οργάνωσης σήμερα είναι πολύ χαμηλά. Η λύση που επιδιώκουμε και προσδοκούμε είναι για να ξαναμπεί η οργάνωση στην αναπτυξιακή πορεία.

Με υπέρογκους δανεισμούς, με τεράστια χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να έρθει ανάπτυξη στην Ένωση Ηρακλείου. Κι αν δεν μπορούν να το καταλάβουν κάποιοι, ας το καταλάβουν, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος να αναπτυχθεί η Ένωση Ηρακλείου, αν πιο μπροστά δεν ισορροπήσει η κατάσταση και δεν ελεγχθούν τα χρέη της οργάνωσης. Αλλιώς θα έχουμε τη μοίρα που είχαν άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίες σήμερα καν δεν υπάρχουν».

«Δίνουμε μάχες» - Θα ειπωθούν όλα στη συνέλευση

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" από την πλευρά του, εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης είπε: «Δεν ξέρω ότι το πόρισμα δεν κατέληξε κάπου. Ξέρω ότι στη γενική συνέλευση θα είναι και οι ορκωτοί λογιστές και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς κι εκεί θα ειπωθούν όλα». Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, «οι ισολογισμοί από την Τράπεζα Πειραιώς ελέγχονται. Φανταστείτε ότι υπάρχει άνθρωπος της τράπεζας στην Ένωση Ηρακλείου επί τριάμισι χρόνια. Και βλέπει όλες τις κινήσεις, εισερχόμενα-εξερχόμενα ελέγχονται από την τράπεζα».

Καταλήγοντας, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ λέει ότι «τα μηνύματα που ακούγονται από την τράπεζα είναι θετικά. Όταν βλέπεις μια τράπεζα να ασχολείται με την οργάνωση και δεν της λέει "μπες στο άρθρο 99", όπως είπανε στα Πεζά, πάει να πει ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την τράπεζα για τη στήριξη της οργάνωσης».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News