default-image

Αγιασμός χωρίς... κενά στα σχολεία!

Κρήτη
Αγιασμός χωρίς... κενά στα σχολεία!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αισιοδοξία - για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια - επικρατεί στα σχολεία του Ηρακλείου και γενικότερα της Κρήτης ενόψει της σημερινής, πρώτης ημέρας για το εκπαιδευτικό έτος 2016-17.

Η πεποίθηση αυτή εκπορεύεται τόσο από την πλευρά των θεσμικών εκπαιδευτικών φορέων, όσο και των ίδιων των εκπαιδευτικών, με αφορμή το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρά τις όποιες ελλείψεις, οι οποίες συνεχίζουν να υφίστανται σε έμψυχο εκπαιδευτικό δυναμικό, το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια τα σχολεία ακόμη και των πιο απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών του νησιού ξεκινούν να λειτουργούν κανονικά από την ημέρα του αγιασμού αντιμετωπίζεται ως θετική εξέλιξη - σχεδόν - απ' όλους.

«Φέτος τα σχολεία ανοίγουν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, καθώς οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί είναι στις θέσεις τους για να υποδεχτούν τους μαθητές», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Γιώργος Τερζάκης.

«Οι πρωτοβουλίες που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και θα ισχύσουν από φέτος ενισχύουν το θεσμό του δημόσιου σχολείου, υπηρετούν τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας», συμπλήρωσε ο κ. Τερζάκης, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν «υπάρχει περηφάνια που έγινε το αυτονόητο, αλλά χαρά, καθώς κερδήθηκε το στοίχημα που είχε τεθεί, να ανοίξουν όλα τα σχολεία στην ώρα τους».

«Η αλήθεια είναι ότι τη φετινή σχολική χρονιά τα πράγματα είναι καλύτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των μαζικών προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγιναν στις βασικές ειδικότητες των δασκάλων και των νηπιαγωγών», μας λέει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", Γιώργος Μακράκης. Όλα, λοιπόν, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ξεκινούν φέτος κανονικά τη λειτουργία τους.

Όπως επισημαίνει, ωστόσο, ο κ. Μακράκης, «εκκρεμούν ακόμη οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, όπως είναι οι θεατρολόγοι και οι εικαστικοί, οι καθηγητές Πληροφορικής και ξένων γλωσσών και φυσικά οι γυμναστές», προκειμένου να μη χάνονται διδακτικές ώρες και να υλοποιείται κανονικά το πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου. Επίσης, εκκρεμεί η πρόσληψη των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν λεχθεί από το υπουργείο, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων θα γίνουν εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ αυτές των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής θα γίνουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται, πάντως, ότι τα νηπιαγωγεία στο νομό Ηρακλείου ανοίγουν χωρίς καμία απολύτως έλλειψη σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ζητούν μόνιμες προσλήψεις

«Τα δείγματα για τη φετινή σχολική χρονιά είναι θετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», συμφωνεί και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος ευελπιστεί ότι το εκπαιδευτικό έτος που ξεκινά σήμερα θα σηματοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές -με θετικό πάντα πρόσημο - στην εκπαίδευση.

Μπορεί, πάντως, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να ατενίζουν με αισιοδοξία τη φετινή σχολική χρονιά, ωστόσο τόσο ο κ. Μακράκης όσο και ο κ. Ρηγάκης τονίζουν ότι πρέπει επιτέλους να ξαναρχίσουν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Εξάλλου, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο Γιώργος Μακράκης, την Πέμπτη η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί σε απεργιακή κινητοποίηση ενόψει των αλλαγών που προωθούνται στο δημοτικό σχολείο αλλά και την προσχολική εκπαίδευση.

Τέλος, σε εντελώς αντίθετο κλίμα σε σχέση με την αισιοδοξία των κ.κ. Τερζάκη, Μακράκη και Ρηγάκη κινείται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, στην οποία, μεταξύ άλλων, κατηγορεί την κυβέρνηση για «κούφια μεγάλα λόγια» και ζητά μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τα τμήματα διδασκαλίας να απαρτίζονται από 20 και όχι από 27 ή 30 μαθητές, καθώς και τα ολοήμερα σχολεία να λειτουργούν κανονικά χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Ηράκλειο - Τα κενά στην πρωτοβάθμια

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου υπάρχουν 39 κενά σε καθηγητές Αγγλικών, 22 κενά στους εικαστικούς, 36 στους γυμναστές, 29 στους μουσικούς, 19 στους καθηγητές Πληροφορικής και 3 στους θεατρολόγους. Εντοπίζονται ακόμη 16 κενά σε καθηγητές Γερμανικών και άλλα 13 κενά σε καθηγητές Γαλλικών, τα οποία, όπως μας εξηγεί ο κ. Μακράκης, είναι μειωμένου ωραρίου. Ενδέχεται, δηλαδή, να συμπληρωθούν από καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα κενά είναι σαφώς μεγαλύτερα όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης (γενικά δημοτικά σχολεία), και τα οποία ανέρχονται στα 204. Τέλος, εντοπίζονται και 20 κενά στα τμήματα ένταξης.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News