default-image

Σκληρή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το προσφυγικό

Κρήτη
Σκληρή ερώτηση βουλευτών της ΝΔ για το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση την κυβέρνηση από τους βουλευτές της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, Ιωάννη Πλακιωτάκη, Όλγα Κεφαλογιάννη και Ιωάννη Κεφαλογιάννη για το προσφυγικό. Όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι κάνουν συσκέψεις με επιλεκτικούς συνομιλητές αποκλείοντας από το τραπέζι του διαλόγου φορείς και αντιπολίτευση και κατηγορούν τον κ. Μουζάλα ως ενορχηστρωτή της μιζέριας και της ανοργανωσιάς.

Σε ερώτησή τους αναφέρουν:

Προς τους:

- Πρωθυπουργό

   κ. Αλέξη Τσίπρα

- Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

   κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

Υπ' όψιν:

Αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

κ. Ιωάννη Μουζάλα

ΘΕΜΑ: Ανικανότητα της Κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Εμπαιγμός και υποκρισία για τους πολίτες της Κρήτης

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο χρήζει προσεγμένης, ουσιαστικής και καλά σχεδιασμένης αντιμετώπισης. Έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση. Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.    

Δυστυχώς, το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή και σφραγίδα. Το χάος, το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών το 2015 αυξήθηκαν 20 φορές σε σχέση με το 2014 και συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ομολογουμένως, σήμερα, είναι αναγκαίο σύμφωνα με την Κυβέρνηση, το βάρος να επιμεριστεί σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενόψει των απρόβλεπτων μεταναστευτικών ροών που έχουν προκύψει και που ενδέχεται να αυξηθούν, έχουν λάβει προληπτικά μέτρα και καταστρώνουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης για την διαχείριση της κατάστασης. Δυστυχώς, στη χώρα μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι αρμόδιοι υπουργοί, αντί οργανωμένου σχεδίου, εκτοξεύουν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δομείται ένα σοβαρό εθνικό σχέδιο δράσης.

Ειδικότερα, ο αρμόδιος για το μεταναστευτικό Υπουργός κ. Μουζάλας πραγματοποιεί συσκέψεις με επιλεκτικούς συνομιλητές αποκλείοντας από το τραπέζι του διαλόγου εμπλεκόμενους φορείς και την αντιπολίτευση. Επαινεί το υπουργείο του για το γεγονός ότι ολοκλήρωσε την προκαταγραφή των προσφύγων και μεταναστών σε χρόνο ρεκόρ δηλώνοντας ότι «το χάος πήρε μορφή». Παραβλέπει να αναφέρει ότι το χάος το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, αφού οι ροές προσφύγων και μεταναστών το 2015 αυξήθηκαν 20 φορές σε σχέση με το 2014, αδυνατώντας να καταγράψει τις αφίξεις 483.000 ατόμων σύμφωνα με την FRONTEX.  Κάπου στην πορεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού, «υπάρχουν 6000 και πλέον άνθρωποι που δεν έχουν καταγραφεί» και κανένας δεν ξέρει που βρίσκονται. Μήπως, άραγε, συνεχίζουν να «... λιάζονται»; Μάλιστα, σύμφωνα με σημερινή είδηση που προβλήθηκε στην τηλεόραση του Σκάι, 7.800 πρόσφυγες-μετανάστες αγνούνται! Άλλη μια απόδειξη της παντελούς απουσίας γνώσης και ανικανότητας διαχείρισης του θέματος.      

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, κ. Βουδούρης σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ηλεκτρονικό μέσο της Κρήτης ισχυρίζεται ότι στόχος του υπουργείου είναι η σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των καταυλισμών δηλώνοντας ότι «η φάση των καταυλισμών σιγά-σιγά θα εκλείψει». Την ίδια μέρα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κουρουμπλής ανακοινώνει τη δημιουργία νέων καταυλισμών που θα στεγάζουν έως 1.000 πρόσφυγες σε όλους τους Δήμους ανά την επικράτεια με μοναδικό κριτήριο κατάταξης το μέγεθος του πληθυσμού.

Για να συνεχίσει το αλαλούμ των ανακοινώσεων με υπογραφή και πάλι κ. Μουζάλα. Κατά την πρόσφατη πρόχειρη και αιφνίδια επίσκεψή του στο Ηράκλειο συναντήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με επιλεκτικούς συνομιλητές, και ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησαν έντονες φημολογίες για τοποθέτηση 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε δομές φιλοξενίας ανά Δήμο στην Κρήτη. Η προχθεσινή του -εν κρυπτώ- επιστολή (7.9.2016), σε συνέχεια της «κρυφής» επίσκεψής του στο Ηράκλειο, έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και των τοπικών Βουλευτών της σε ότι αφορά το προσφυγικό - μεταναστευτικό. Με τη «νέα του πρόταση» εγκαταλείπει το σενάριο της λειτουργίας δομών φιλοξενίας στο νησί, και προκρίνει τη "διασπορά" των 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί.

Ο κ. Μουζάλας, ως ενορχηστρωτής της μιζέριας και της ανοργανωσιάς, αντί να λύσει το πρόβλημα, το μοιράζει ιδρύοντας καταυλισμούς. Έρχεται να «...αλλάξει» εκ νέου τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες- μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να αγνοεί τους πολίτες της Κρήτης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, ιδιαίτερα του τουρισμού.

Προκλητική και η σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών της Κρήτης. Μάλλον, θεωρούν  ότι εξελέγησαν από τον Κρητικό λαό για να εκπροσωπούν τη μιζέρια, την ανοργανωσιά, την αυθαιρεσία και την παρακμή του κ. Μουζάλα  και της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καθημερινά αποδεικνύει ότι στερείται σχεδίου αντιμετώπισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και, καταφανώς, επιδεικνύει πλήρη αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα μας. Οι πολίτες της χώρας μας έχουν επιδείξει ένα πράγματι μεγαλειώδες αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες. Όμως, τέτοιες επιπόλαιες και πρόχειρες τοποθετήσεις προκαλούν ανησυχία και προβληματισμό και στρώνουν το δρόμο με ροδοπέταλα σε ακραίες θέσεις και ρατσιστικές απόψεις.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι δεν διαθέτει συγκροτημένο επιχειρησιακό σχέδιο για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και λειτουργεί χωρίς πλάνο και προγραμματισμό. Η συγκρότηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης που να περιλαμβάνει τόσο τις πιέσεις προς την ΕΕ και την Τουρκία για την τήρηση της συμφωνίας, όσο και την δημιουργία και αποτελεσματική λειτουργία κέντρων φιλοξενίας στη χώρα μας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  

Κατόπιν τούτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  1. Ζητούμε να πραγματοποιηθεί ΑΜΕΣΑ συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρουσία του αρμόδιου αν. Υπουργού κ. Μουζάλα, με τους Βουλευτές και τους επίσημους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχη, ΠΕΔ Κρήτης, κλπ) προκειμένου να συζητηθεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα.  

2.      Για ποιο λόγο ο κ. Μουζάλας δεν ανακοινώνει δημόσια το «σχέδιο» του για το προσφυγικό-μεταναστευτικό; Για ποιο λόγο κάνει κρυφές και επιλεκτικές συναντήσεις στην Κρήτη;

3.      Πότε θα ενημερωθεί επίσημα ο Κρητικός λαός για το «σχεδιασμό» όσον αφορά την Κρήτη;

4.      Ποιες οι δράσεις του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική λειτουργία των δομών φιλοξενίας που να διασφαλίζουν τις αρχές της νομιμότητας, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

  1. Λευτέρης Αυγενάκης, Βουλευτής ΝΔ - Γραμματέας ΠΕ ΝΔ
  2. Ιωάννης Πλακιωτάκης, Βουλευτής Λασιθίου - τέως Πρόεδρος ΝΔ
  3. Όλγα Κεφαλογιάννη, Βουλευτής Α' Αθηνών - Συντονίστρια ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου   
  4. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, Βουλευτής Ρεθύμνου - Υπεύθυνος τομέα Εξωτερικών
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News