default-image

«Ανάσα» για το Ηράκλειο μέχρι το τέλος του 2017

Κρήτη
«Ανάσα» για το Ηράκλειο μέχρι το τέλος του 2017

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 παρατείνονται οι συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ.

Όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο Τύπου του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, «παρατείνονται αυτοδικαίως έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 όλες οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις, όσες πρόκειται να υπογραφούν μέχρι τις 31/12/2016 καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει την 1η/3/2016, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτηρίων των δημόσιων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων Αρχών, των ΝΠΔΔ των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που έρχεται να ανακουφίσει όχι μόνο τους υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου των οποίων οι συμβάσεις είχαν λήξει, αλλά και τους δημότες του Ηρακλείου, καθώς είναι γνωστό το πρόβλημα καθαριότητας που υπάρχει στην πόλη αυτή, «η σχετική τροπολογία, την οποία υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, εντάσσεται στο νομοσχέδιο που αφορά την "Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, περί διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας"».

Χθες εξάλλου άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου.

«Κομματικός στρατός»

Ωστόσο, για «προσλήψεις ρουσφετολογικού χαρακτήρα, για να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κομματικό στρατό», κάνει λόγο η Ν.Δ. Συγκεκριμένα, «προσλήψεις στο Δημόσιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο» καταγγέλλουν 48 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον υπουργό Αναπληρωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για το θέμα αυτό, ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί μια κομματική επέλαση στο κράτος με επιλογές που προάγουν τον κομματισμό και την αδιαφάνεια. Ο στόχος της είναι ξεκάθαρος: η δημιουργία εξαρτώμενων και κομματικοποιημένων υπαλλήλων.

Οι παρατάσεις συμβάσεων, η σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου και η κατάργηση της υποχρέωσης των φορέων του Δημοσίου για άσκηση ενδίκων μέσων καταδεικνύουν την απροκάλυπτη πρόθεση να αποδομήσει θεσμοθετημένες διαδικασίες προσλήψεων με βάση τα προσόντα και την αξιοσύνη του καθενός. Οι εξαγγελίες περί αποκομματικοποίησης συγκρούονται καθημερινά με πρακτικές άλωσης του Δημοσίου, με πλήρη αδιαφορία ακόμη και για τις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας.

Δημιουργείται ένα θολό τοπίο για τον αριθμό των θέσεων που προκύπτουν, αλλά και για τη δυνατότητα μονιμοποίησης χιλιάδων συμβασιούχων χωρίς καμία προηγούμενη αξιολόγηση.

Και όλα αυτά τα πράττει χωρίς να σκέφτεται, χωρίς να ενημερώνει κανένα για το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεών της και χωρίς να συνεκτιμώνται και να ιεραρχούνται οι πραγματικές ανάγκες του Δημοσίου για προσλήψεις.

Όλες οι εξαγγελίες και όλα τα νομοθετήματα σχετικά με το Δημόσιο ούτε στην αναβάθμισή του βοηθούν, ούτε στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Η κυβέρνηση ξεκάθαρα οπισθοδρομεί επιθυμώντας να δημιουργήσει μια γενιά συμβασιούχων, ομήρων της κεντρικής διοίκησης, επιδιώκοντας μικροκομματικά οφέλη.

Κάθε νέος άνεργος, αλλά και κάθε άξιος δημόσιος υπάλληλος διαπιστώνει ότι στην Ελλάδα του 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει, καθώς γίνονται προσλήψεις προσωπικού κατά παρέκκλιση "κάθε γενικής και ειδικής διάταξης", παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ. Να γνωρίζουν όλοι ότι η Νέα Δημοκρατία δε θα επιτρέψει να αναβιώσουν μεθοδεύσεις και πρακτικές που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση του λαού».

«Φτάνει πια»

Σχολιάζοντας τη δήλωση αυτή αλλά και την ερώτηση των 48 βουλευτών, ο Σωκράτης Βαρδάκης μιλάει για λαϊκισμό.

«Ο λαϊκισμός έχει κι ένα όριο. Εγώ διάβασα τη δήλωση του κ. Αυγενάκη, που ήταν απών από τη συνεδρίαση του Ηρακλείου, που έλεγε ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση για το καλό των εργαζομένων. Τώρα αν πήρε "γραμμή" από τη Ν.Δ. να λέει άλλα πράγματα, αυτό είναι δικό του πρόβλημα και είναι υπόλογος και υπεύθυνος να απαντήσει. Εμείς κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να νομοθετήσουμε για να μη βρομίσει το Ηράκλειο και να βρουν το δίκιο τους οι εργαζόμενοι. Ποιο είναι το ρουσφέτι; Ότι ανανεώθηκαν οι συμβάσεις στους 45 και στους άλλους 45 δε θα ανανεωθούν; Ή μήπως κάποιοι άνθρωποι προσλήφθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, άρα είναι ρουσφέτι; Οι άνθρωποι, έστω και εποχικοί, προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ, οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση ρουσφετιού».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News