default-image

Πρόταση Μουζάλα: Πρόσφυγες να μένουν σε σπίτια κ΄ ξενοδοχεία

Κρήτη
Πρόταση Μουζάλα: Πρόσφυγες να μένουν σε σπίτια κ΄ ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα δεδομένα στο θέμα του σχεδιασμού για την φιλοξενία προσφύγων στο νησί μας, όπως είχε ανακοινώσει και πριν μερικές εβδομάδες από το Ηράκλειο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Αυτή τη φορά ο κ. Μουζάλας απέστειλε επιστολή στους δημάρχους της Κρήτης με μία νέα πρόταση αναφορικά πάντα με το "καυτό" θέμα της μετεγκατάστασης των προσφυγων, όπου μεταξύ άλλων πετάει το μπαλάκι στους δημάρχους να βρουν έτοιμα κτίρια για τους 2000 πρόσφυγες προκειμένου να μη δημιουργηθούν ξεχωριστά κέντρα φιλοξενίας, ενώ κάνει λόγο για τέσσερις δομές που θα δημιουργηθούν και οι οποίες θα έχουν τη δυνατόητα να φιλοξενήσουν έως 500 άτομα η καθεμία.

Μέρος της επιστολής που έστειλε ο κ Μουζάλας στην ΠΕΔ Κρήτης στις 7 Σεπτεμβρίου

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα πρόταση για πρώτη φορά γίνεται λόγος για φιλοξενία ατόμων σε σπίτια και διαμερίσματα υπό το πρόγραμμα φιλοξενίας της ΥΑ/ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ δύνανται να μειωθούν κατά τον αριθμό των ατόμων τα κέντρα φιλοξενίας.

Επίσης επισημαίνεται ότι η διασπορά των εν λόγω διαμερισμάτων που δύνανται να εξασφαλίσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να είναι σε μεγάλη ακτίνα με λίγα άτομα ανά περιοχή, καθώς όπως τονίζεται το εν λόγω φαινόμενο θα δημιουργήσει θέματα συντονισμού και παρακολούθησης του πληθυσμού αναφορικά με τα θέματα ένταξης και κάλυψης των αναγκών του.

Το βέλτιστο σενάριο στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου είναι να καλυφθεί το σύνολο των 2000 θέσεων με διαμερίσματα προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του οποιουδήποτε κέντρου φιλοξενίας.

Επιλέξιμοι χώροι για φιλοξενία θα είναι και ξενοδοχεία μέσης δυναμικότητας ή συναφείς χώροι οι οποίοι χρήζουν ελαφριών εργασιών συντήρησης και τεχνικής παρέμβασης προκειμένου να είναι βιώσιμοι και κατοικήσιμοι.

Η χωρητικότητα - δυναμικότητα των κέντρων φιλοξενίας ορίζεται σύμφωνα με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της περιοχής προκειμένου να τηρείται η απαιτούμενη αναλογία σε προσφυγικό και γηγενή πληθυσμό και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνάει τα 500 άτομα ανά δομή . Τα αναφερόμενα δεν αποκλείουν σαφώς το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά προκειμένου να διασφαλίζεται η ειρηνική συμβίωση και η αποφυγή οποιουδήποτε πληθυσμιακού συνωστισμού που θα δημιουργήσει τα οποιαδήποτε προβλήματα ένταξης και αναστάτωσης στις τοπικές κοινωνίες.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΥΡ ΚΑΙ ΜΑΝΙΑ ΟΙ ΝΟΔΕ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΖΑΛΑ

Ερωτηματικά πάντως προκαλούνται γύρω από το θέμα της διαχείρισης της φιλοξενίας των προσφύγων. Ποιοι τελικά θα την αναλάβουν, ποιος ο τελικός ρόλος των Δημάρχων που ως γνωστόν έχουν θέσει τους δικούς τους όρους στο ενδεχόμενο της φιλοξενίας αλλά και ποιες οι κινήσεις τελικά που θα διαδραματίσουν οι ΜΚΟ μέσα από όλη αυτήν την διαδικασία καθώς υπάρχουν πολλά γκρίζα σύννεφα γύρω από την διαχείριση, μεταξύ άλλων και οικονομική με πακτωλό χρημάτων.

Επίσης στην πρόταση Μουζάλα τονίζεται ότι σε όλες τις δομές προσωρινής φιλοξενίας που είναι υπό την διοίκηση και την εποπτεία του υπουργείου εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης υπάρχουν και έχει προβλεφθεί και για τα εν λόγω κέντρα της Κρήτης η παρουσία τόσο ΜΚΟ  όσο και διεθνών οργανισμών που χρηματοδοτούνται προκειμένου να συνδράμουν στη λειτουργία και τη διασφάλιση των όρων αξοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενουμένων αλλά και για την παροχή υπηρεσιών διανομής απαιτούμενων ειδών καθημερινής χρήσης, υπηρεσιών προστασίας ευάλωτων ομάδων και πρωτοβάθμιων ιατρικών υπηρεσιών .Επίσης της διατροφή και σίτιση δύναται να αναλάβουν είτε ΜΚΟ είτε φορείς του υπουργείου Εσωτερικών που θα αναθέσουν τις εν λόγω διαδικασίες σε εταιρίες catering.

Επίσης αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η επίμαχη επιστολή αν και έχει αποδέκτη τη τα γραφεία της ΠΕΔ Κρήτης και πρωτίστως δηλαδή τον πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό ο ίδιος φαίνεται να ενημερώθηκε αρκετά αργότερα για την επιστολή με δεδομένο ότι απουσίαζε από το γραφείο του για να παραστεί στην παράδοση ενός νέου σχολείου στις 3 Βαγιές.

Η θέση των δημάρχων της Κρήτης

Να θυμίσουμε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Σε ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

"Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

- Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:

- Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

- Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης  να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός".

Γιάννης Μιχελογιαννάκης «Όχι στις ανοιχτές δομές, Ναι στην εκμίσθωση σπιτιών και συναφών δομών»

Η θέση μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη «όχι στις ανοιχτές δομές, ναι στην εκμίσθωση σπιτιών, ξενοδοχείων και συναφών χώρων.

Με την εκμίσθωση χώρων τα οφέλη είναι πολλαπλά, μερικά από τα οποία είναι τα εξής:

1. Συντήρηση των εγκαταστάσεων (π.χ υδραυλικά, ηλεκτρολογικά κ.α)  των σπιτιών σε χωριά.

2. Τα ενοίκια δίδονται άμεσα για 12 μήνες.

3. Οι νόμιμες οικογένειες για τις οποίες θα εκμισθωθούν τα ακίνητα, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν νόμιμα (πχ. όφελος εργόσημων).

4. Τα 500 περίπου άτομα που αναλογούν στο νομό Ηρακλείου, ουσιαστικά είναι 2 άτομα ανά χωριό.

Βεβαίως και πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα το  γεγονός ώστε να μην συνυπάρξουν διαφορετικές κοσμοθεωρίες και θρησκεύματα, (π.χ σουίτες με σουνίτες), καθώς δεν πρέπει να δώσουμε χώρο ώστε να ζήσουμε φαινόμενα βίας μεταξύ τους.  

Είναι ιστορικό χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού να βρεθούν άμεσα οι 200 χώροι (σπίτια ξενοδοχεία κλπ) που απαιτούνται και σε καμία περίπτωση να μην δεχθούμε στην Κρήτη ανοιχτές δομές.      

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News