Κρήτη

Πήγαν να κόψουν το ρεύμα και τους πήραν στο κυνήγι

Μήνυση εναντίον ιδιώτη από τις Ασίτες υπέβαλαν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ. Κκαταγγέλλουν ότι καταδιώχτηκαν, βρήκαν καταφύγιο σε Αστυνομικό Τμήμα.

Μήνυση εναντίον ιδιώτη από τις Ασίτες υπέβαλαν υπάλληλοι του ΔΕΔΔΗΕ, που καταγγέλλουν ότι καταδιώχτηκαν μετά τη διακοπή ρεύματος στην οποία είχαν προβεί. Οι υπάλληλοι βρήκαν καταφύγιο στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα, ενώ ο ιδιώτης συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Πρόκειται για ένα από τα όχι και τόσο σπάνια περιστατικά που καταγράφονται πλέον σ' όλη τη χώρα, αλλά και στην Κρήτη. Σύμφωνα με το συνδικαλιστή της ΔΕΗ Γιάννη Βρέντζο, αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ οφείλονται 3 δισ. ευρώ. Από τη μέρα ωστόσο που αποφάσισε να μαζέψει τα χρέη της, κάνοντας διακοπές ρεύματος, έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα εναντίον των υπαλλήλων.

Όπως είπε ο κ. Βρέντζος, «υπάρχουν πολλά τέτοια φαινόμενα σε όλη την επικράτεια. Έχουμε τον ξυλοδαρμό στη Ζάκυνθο και το περιστατικό στα Άνω Λιόσια, που εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ δέχτηκαν πυροβολισμούς. Πριν από το επεισόδιο στις Ασίτες χθες (σ.σ. προχθές), είχαμε κι άλλο περιστατικό, πάλι καταδίωξη, σε άλλο χωριό του Ηρακλείου. Πήγαν οι συνάδελφοι στο Φόδελε και τους πήραν περίοικοι στο κατόπι. Είναι απαράδεκτο, όμως, αυτό. Τα παιδιά κάνουν τη δουλειά τους, εκτελούν εντολές. Δε γίνεται εν έτει 2016 να προσπαθεί να κάνει κάποιος τη δουλειά του και να τον απειλούν με καραμπίνα, να τον κυνηγούν, να χειροδικούν... Ούτε βεβαίως να τον βρίζουν, που ειδικά αυτό, το βρίσιμο, είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ανάλογα περιστατικά δε σημειώνονται, όμως, μόνο στα χωριά, αλλά και στις πόλεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με το συνδικαλιστή της ΔΕΗ, πριν από τρεις ημέρες είχαμε χειροδικία στα Δειλινά. Κατά τον ίδιο, οι υπάλληλοι δε θα τα δέχονται όλα αυτά αδιαμαρτύρητα, αλλά βάσει και των οδηγιών που υπάρχουν από τα κεντρικά θα υποβάλλονται μηνύσεις και θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου.

Ερωτηθείς για το περιστατικό στις Ασίτες, ο κ. Βρέντζος ανέφερε πως, με βάση τα όσα του είπαν οι συνάδελφοί του, συνέβησαν τα εξής: «Συνεργείο είχε πάρει εντολή για έλεγχο ιδιώτη στις Ασίτες, που χρωστούσε αρκετά χρήματα, ενώ επιπλέον ρευματοέκλεβε. Οι υπάλληλοι προέβησαν σε διακοπή ρεύματος από την κολόνα. Εκείνος τους έκλεισε το δρόμο, κι όταν εκείνοι κατάφεραν να ξεφύγουν τους ακολούθησε με τον αδερφό του απ' ό,τι έχω μάθει. Για να αποφύγουν τη συμπλοκή, που κατά τα φαινόμενα μπορούσε να συμβεί, αναγκάστηκαν να τρέχουν με 120 χιλιόμετρα, προς το Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Μύρωνα. Το θράσος ήταν ότι μπήκε μέσα τμήμα, οι υπάλληλοι υπέβαλαν μήνυση εναντίον του, κι απ' ό,τι έχουμε μάθει κρατείται εκεί».

Στα Λιόσια

Στο μεταξύ, ο ΔΕΔΔΗΕ χαρακτηρίζει το πρόσφατο περιστατικό στα Λιόσια ως «πρωτοφανή εγκληματική επίθεση κατά εργαζομένων» του, ενώ υπογραμμίζει ότι «η ανοχή σε οποιουδήποτε είδους φαινόμενα άσκησης βίας είναι μηδενική».

Το συμβάν σημειώθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου στην περιοχή των Άνω Λιοσίων, όταν καταναλωτής χειροδίκησε και πυροβόλησε κατά του συνεργείου της εταιρείας που επισκέφτηκε την επιχείρησή του (ταβέρνα), για να προβεί σε αποξήλωση του καλωδίου της κομμένης λόγω χρέους παροχής, έπειτα από επανειλημμένες παραβιάσεις της από τον πελάτη.

Ο εν λόγω καταναλωτής κατηγορείται πως, «αφού επιτέθηκε και χειροδίκησε κατά ενός εκ των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ, δε δίστασε να πυροβολήσει κατά του υπηρεσιακού αυτοκινήτου της εταιρείας, τη στιγμή μάλιστα που εντός του οχήματος βρίσκονταν ακόμη δύο μέλη του συνεργείου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, με τη συνδρομή της νομικής υπηρεσίας, αντέδρασαν άμεσα και οι εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της εταιρείας μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Άνω Λιοσίων, όπου υπέβαλαν μηνύσεις κατά του δράστη. Περαιτέρω, κινήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία από την Αστυνομία, ωστόσο ο δράστης είχε στο μεταξύ διαφύγει».

Στο μεσοδιάστημα το συνεργείο της εταιρείας, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, μετέβη εκ νέου στην εν λόγω επιχείρηση και προέβη στην κατάργηση του καλωδίου παροχής του πελάτη από στύλο, «εν μέσω έντονων φραστικών επιθέσεων από αγνώστους παρισταμένους». Εφόσον ο δράστης δε συλληφθεί εντός των ορίων του αυτοφώρου, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

Οι κακοπληρωτές και οι 36 δόσεις

Η εικόνα που υπάρχει στη ΔΕΗ είναι πως κάποιοι καταναλωτές δεν πληρώνουν επειδή όντως βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ενώ κάποιοι άλλοι δεν πληρώνουν επειδή δε θέλουν να πληρώσουν. «Συστηματικά είναι κάποιοι που δε θέλουν να πληρώνουν, αλλά το τεχνικό προσωπικό δε φταίει να απειλούν τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του», αναφέρει ο κ. Βρέντζος και συμπληρώνει: «Εξάλλου ο ΔΕΔΔΗΕ εκτελεί εντολές της ΔΕΗ».

Ο ίδιος καλεί τους οφειλέτες να σπεύσουν να ρυθμίσουν το χρέος τους, πριν εκδοθεί εντολή διακοπής, καθώς μετά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Χωρίς εντολή διακοπής, μπορεί ο καταναλωτής να μπει στη ρύθμιση των 36 δόσεων, ενώ, εφόσον αυτή εκδοθεί, μπορεί να πληρώσει μόνο σε 8 δόσεις και με 30% προκαταβολή.

Καθημερινά στα γραφεία της ΔΕΗ, στο Τσαλικάκι, σχηματίζονται ουρές από πολίτες που επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 36 δόσεων. Βάσει αυτής μπορούν οι Ηρακλειώτες (που συνολικά χρωστούν στη ΔΕΗ πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ) να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 36 δόσεις, πληρώνοντας απευθείας στο ταμείο την 1η δόση. Ευκαιρία ένταξης στη ρύθμιση έχουν ως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία...

Από την 1η Οκτωβρίου, οι οφειλέτες της ΔΕΗ πάλι θα μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς αποπληρωμής. Το μειονέκτημα, ωστόσο, τότε θα είναι πως για να ρυθμίσουν θα πρέπει να πληρώσουν επιτόπου το 30% της οφειλής.

Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ θεωρούν πως, εξαιτίας των πλεονεκτημάτων των 36 δόσεων που προσφέρονται μόνο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, θα προσέρχονται κάθε μέρα και περισσότεροι άνθρωποι στο Τσαλικάκι για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Καλούν, λοιπόν, τους ενδιαφερόμενους να μην περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή. Όσο καθυστερούν, τόσο μεγαλύτερη ταλαιπωρία εκτιμούν πως θα αντιμετωπίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως ρύθμιση των χρεών της ΔΕΗ γίνεται και τηλεφωνικά από το 11770, αλλά χρειάζεται πολλή υπομονή, καθώς οι αναμονές είναι μεγάλες.

Ρεπορτάζ: Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια