default-image

Έκανε τάμα να ανάψει τα καντήλια στο ΒΟΑΚ... περπατώντας!

Κρήτη
Έκανε τάμα να ανάψει τα καντήλια στο ΒΟΑΚ... περπατώντας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε μια κίνηση απόλυτης ανθρωπιάς προέβη ένας κρητικός πιλότος της Πολεμικής αεροπορίας, μετά από τάμα που έκανε.

Ο ίδιος μίλησε στο τοπικό διαδικτυακό ιστότοπο των Ανωγείων anogi.gr, για την γεμάτη κουράγιο προσπάθειά του να περπατήσει από τις Μουρνιές των Χανίων μέχρι και το Γάζι στο Ηράκλειο ανάβοντας τα καντήλια σε όλα τα εικονοστάσια. Συνολικά πρόκειται για 367 σημεία, που κατά καιρούς έχουν χαθεί συνάνθρωποί μας.

Ο λόγος για τον σπουδαίο άνθρωπο και πιλότο, Σμήναρχο Εμμανουήλ Καρυωτάκη που θέλησε με αυτόν τον μοναδικό τρόπο να τιμήσει εκείνους που χάθηκαν στην άσφαλτο αλλά και να ξυπνήσει συνειδήσεις ώστε αυτή η μάστιγα των τροχαίων δυστυχημάτων, που πλήττει σε πολύ μεγάλο βαθμό την Κρήτη κάθε χρόνο να περιοριστεί.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΟΙ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΛΑΤΩΝΑΣ

Μάλιστα ο ίδιος με αφορμή τον πρόσφατο χαμό του νέου παιδιού Πλάτωνα Χειμωνάκη στο Ρέθυμνο, ο ίδιος θέλησε να υπενθυμίσει σε όλους πως η άσφαλτος είναι κάτι που πρέπει να παίρνουμε όλοι στα σοβαρά.

Πως του ήρθε η ιδέα;

"Ήταν μια ιδέα που την είχα εδώ και χρόνια και ήθελα να το κάνω προς τιμήν κάποιων ανθρώπων που χάθηκαν και κάποιων που ζούνε και θέλω να ζούνε για πάντα αλλά και γενικά για όλο τον κόσμο.

Ξεκίνησα λοιπόν από τις Μουρνιές, περίπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά και πήγα με τα πόδια στο Ηράκλειο κάνοντας περίπου 400 στάσεις στον δρόμο όπου άναψα όλα τα καντήλια που συνάντησα και από τις δυο μεριές του δρόμου. Αποφάσισα να το κάνω μόνος μου αν και στην αρχή η ιδέα ήταν να την πραγματοποιήσουμε 3 άτομα.

Πήρε λίγο παραπάνω χρόνο βέβαια γιατί χρειάζεται προσοχή όταν περνάς απέναντι στην Εθνική οδό αλλά εντάξει, παρά την κούραση και τον χρόνο που χρειάστηκε άξιζε πιστεύω τον κόπο."

Η διαδρομή του

"Ξεκίνησα την  Δευτέρα στις 6.15 π.μ με το πρώτο φως της ημέρας δηλαδή. Δέκα λεπτά για την ακρίβεια μετά το πρώτο φως. Το πρώτο φως είναι 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου. Επειδή είμαι αεροπόρος έχω μάθει να μιλάω έτσι, το πρώτο φως της ημέρας έρχεται 30 λεπτά πριν την Ανατολή. Ξεκίνησα λοιπόν 6.15 έκανα το πρώτο διάλειμμα στην Σκαλέτα μετά το Ρέθυμνο, με τον μετρητή εκεί να γράφει 82.502 βήματα! Εκεί στην Σκαλέτα  έμεινα την νύχτα και ξεκουράστηκα σε μια ξαπλώστρα στην παραλία. Δεν με συνόδευε κανένας αν και δικοί μου άνθρωποι μου είχαν πει να το αναφέρω στα κανάλια, αλλά προτιμούσα να το κάνω μόνος μου χωρίς να ξέρει κανένας ποιος και τι. Ήθελα κάποιος να επισκεφθεί αυτά τα 367 εκκλησάκια και να ανάψει το καντήλι τους. Κάποια από αυτά είχαν να ανάψουν και εκατό χρόνια, να φανταστείτε υπήρχαν εκκλησάκια από το 1940 τότε που ήταν ακόμα χωματόδρομος."

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΡΔΙΩΤΙΣΣΑ - ΣΤΕΚΕΙ ΑΓΕΡΩΧΗ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΥΚΝΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Η συνέχεια της διαδρομής

"Την δεύτερη μέρα με ξύπνησε ο αέρας εκεί, το κύμα και ξεκίνησα λίγο πιο μπροστά στις 6.05 π.μ και το τέλος της διαδρομής ήταν στο Γάζι Ηρακλείου, δεν θυμάμαι ακριβώς πως λέγεται εκεί, σε μια στάση που έχει το ΚΤΕΛ . Εκεί λοιπόν στην είσοδο του Ηρακλείου σταμάτησα την διαδρομή μου.

Στον δρόμο κανένας δε με σταμάτησε ή με ρώτησε τι κάνω και περπατάω. Γενικά η περιβολή μου έμοιαζε και με τουρίστα, ήμουν αξύριστος και ταλαιπωρημένος, και δεν με ρώτησε κάποιος αλλά και εγώ δεν ήθελα να δώσω στόχο. Από τρόφιμα δεν κουβαλούσα τίποτα. Ένα σάντουιτς πήρα εκεί στη μεγάλη ευθεία, στου "Κακλή" και βούτηξα λίγο στην θάλασσα γιατί δεν άντεχα άλλο, είχε τελειώσει και το νερό. Μετά συνέχισα και έφαγα  στη Σκαλέτα σε ένα κέντρο του Παρασύρη όπου και κοιμήθηκα μετά την πρώτη μέρα στις ξαπλώστρες. Στης Σίσσες μια καλή κυρία μου έδωσε ένα μπουκάλι νερό, δεν ήθελε και λεφτά ..".

"Το έκανα για να το ακούσει ο Θεός"

"Στην μονάδα μου δεν το είπα γιατί δεν ήθελα να καλυφθεί αυτό με ένα μανδύα ότι κοίτα τι έκανε ο τάδε. Εκείνη τη στιγμή εγώ ήθελα να το ξέρει μόνο ο Θεός. Εγώ όπως είπα θέλω να ακουστεί το όνομα του πατέρα μου του Κοσμά. Θέλω να πω ότι όλα τα οφείλω στον πατέρα μου και στην μάνα μου, τις ρίζες μου. Η καταγωγή μου είναι από το Καστέλλι Πεδιάδας στο Ηράκλειο, αν και θα ήθελα να είχα καταγωγή από τα Ανώγεια γιατί το χωριό σας το αγαπάω υπερβολικά!.."

Μια ομολογουμένως αξιέπαινη προσπάθεια που δύσκολα βλέπουμε στις μέρες μας, από έναν άνθρωπο που καθημερινά προστατεύει από ψηλά την Ελλάδα και βρίσκεται λίγο πιο κοντά στο Θεό από όλους μας.

Επιμέλεια: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News