default-image

Βουλιάζει στα χρέη παρά το μνημόνιο διάσωσης η Γόρτυνα

Κρήτη
Βουλιάζει στα χρέη παρά το μνημόνιο διάσωσης η Γόρτυνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 31/12/2015, η κυβέρνηση εφαρμόζει μνημόνιο για τη διάσωση του χρεοκοπημένου δήμου Γόρτυνας ο οποίος εντάσσεται σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Εννιά μήνες μετά, ο δήμος Γόρτυνας έχει έσοδα με το σταγονόμετρο που δεν καλύπτουν ούτε τη μισθοδοσία του προσωπικού καθώς καταγράφεται έλλειμμα ύψους 70.000 ευρώ κάθε μήνα.

Την ίδια ώρα, οι δημότες δηλώνουν οικονομική αδυναμία, με τα συσσωρευμένα χρέη μόνο για το νερό να αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Εξέλιξη που ανάβει το πράσινο φως για την αφαίρεση υδρομέτρων στους ασυνεπείς δημότες. Αυτό θα συμβεί μόλις φτάσουν στον δήμο 2 αυτοκίνητα  4Χ4 καθώς όπως είναι γνωστό ο δήμος διαθέτει 1 αυτοκίνητο για μετακινήσεις και ένα αγροτικό για την αποκατάσταση ζημιών.

Όσο για τους παιδικούς σταθμούς, επικρατούν γκρίνιες όχι μόνο σε γονείς παιδιών εξαιτίας της έγκρισης ελάχιστων θέσεων αλλά και στους εργαζόμενους που συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας από το Πάσχα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους, καθώς υπολείπεται ακόμη ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 78 θέσεις σε παιδικούς σταθμούς στον δήμο Γόρτυνας εγκρίθηκαν μόλις οι 27.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο δήμαρχος Γόρτυνας βλέπει έξοδο από το μνημόνιο στα τέλη του 2018, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για όνειρο θερινής νυκτός και να προειδοποιεί για τις νέες αυξήσεις που έρχονται για τους δημότες από το νέο έτος, όπως το ΤΑΠ.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί δήμοι της ενδοχώρας του νησιού γονατίζουν οικονομικά, λόγω της δραματικής εισπραξιμότητας ακόμα και 50% αλλά και των τεράστιων χρεών.

Στον δήμο Βιάννου, τα συσσωρευμένα χρέη ξεπερνούν το 1.600.000 ευρώ ενώ το μεγαλύτερο "αγκάθι" είναι η είσπραξη χρημάτων για την ύδρευση- άρδευση,  με τον δήμαρχο Παύλο Μπαριτάκη να δηλώνει ότι ο δήμος λειτουργεί οριακά.

Σύμφωνα με τον ίδιο,  το τελευταίο χρονικό διάστημα αφαιρέθηκαν 500 υδρόμετρα ενώ άμεσα θα υπάρξει δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών σε κακοπληρωτές. Πέρα όμως από τον μνημονιακό δήμο της Γόρτυνας, αρκετοί δήμοι της Κρήτης φαίνεται πως λειτουργούν οριακά και με τον κίνδυνο από το νέο έτος να μπουν σε μνημονιακό καθεστώς.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News