Κρήτη

Στην Ιταλία ο Γιάννης Κουράκης για την κυκλική οικονομία

Με ένα σημαντικό κεφάλαιο, που δυστυχώς δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί ούτε έχει θεμελιωθεί στο μυαλό πολιτών και φορέων, τη λεγόμενη "κυκλική οικονομία", οικονομία δηλαδή η οποία πρεσβεύει τη μακροβιότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων υλικών και πόρων, συνεχίζονται, επί ιταλικού εδάφους, οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του Γιάννη Κουράκη.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ηρακλείου και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών βρίσκεται στο Τέρνι της Ιταλίας. Εκεί όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ετήσια έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της ΕτΠ, με θέμα την "Κυκλική οικονομία".

Το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της μετάβασης σε μια "κυκλική οικονομία", η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά σχέδια δράσης για τα επόμενα χρόνια, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπει στο δρόμο ώστε να γίνει μια πιο κυκλική οικονομία, στην οποία ελαχιστοποιούνται τα απόβλητα, και η αξία των υλικών, προϊόντων και πόρων διατηρείται στον οικονομικό κύκλο για όσο το δυνατόν περισσότερο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική δήλωσή του ο κ. Κουράκης. Ο ίδιος επισημαίνει επίσης ότι αυτό είναι απαραίτητο, προς το συμφέρον της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας, και πως «με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει και στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της οικονομίας της Ε.Ε., μειώνοντας την εξάρτησή της από επιβλαβείς, ακριβές ή αναξιόπιστες πηγές πρώτων υλών και θα προωθήσει την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανταγωνιστικότητα».

Σε συνέχεια της δήλωσής του ο Γιάννης Κουράκης τονίζει πως, «για να είμαστε σε θέση να καρπωθούμε τα οφέλη αυτά, απαιτείται θεμελιώδης και βαθιά μεταμόρφωση πολλών πτυχών της τρέχουσας οικονομικής ζωής και των καταναλωτικών συνηθειών, η οποία θα έχει εκτεταμένες κοινωνικές συνέπειες, αισθητές με διαφορετικό τρόπο στις διάφορες περιοχές της Ε.Ε.».

Στους ομιλητές της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνονται η Catiuscia Marini, πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της ΕτΠ και περιφερειάρχης της Umbria, ο Leopoldo Di Girolamo, δήμαρχος Terni, o Edouard Martin, ευρωβουλευτής, η Babette Winter, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πολιτισμού της Θουριγγίας και εισηγήτρια της ΕτΠ για την κυκλική οικονομία, η Simona Bonafe, ευρωβουλευτής, εισηγήτρια του Ε.Κ. σχετικά με την αναθεώρηση των οδηγιών της Ε.Ε. για τα απόβλητα, και ο Stefano Vaccari, Ιταλός γερουσιαστής.

Με αφορμή το σημερινό συνέδριο, ο Γιάννης Κουράκης και αντιπροσωπία της ομάδας του ΕΣΚ της ΕτΠ, κατά τη διάρκεια της παραμονής στην κεντρική Ιταλία, θα επισκεφτούν πληγείσες περιοχές του φονικού σεισμού της 24ης Αυγούστου.

Σχόλια