Κρήτη

Ξεκίνησε η γιορτή της Κρητικής Γης, ο "Αγροτικός Αύγουστος"

Με σύνθημα "Μαθαίνω και καταναλώνω τα προϊόντα του τόπου μου" ξεκινάει σήμερα στα Χανιά ο "Αγροτικός Αύγουστος", θεσμός στον οποίο παρουσιάζονται αυστηρά μόνο Κρητικοί παραγωγοί και εταιρείες, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα και διαθέτουν τις ανάλογες άδειες τυποποίησης.

Στην πλατεία 1866 από σήμερα έως και τις 31 Αυγούστου παραγωγοί, επιχειρηματίες κρητικών προϊόντων, μαζί με καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολίτες, φιλοξενούμενους, τουρίστες και συνεργάτες από την υπόλοιπη Ελλάδα, παρουσιάζουν και μαθαίνουν όλοι για την Κρήτη της ποιότητας, των αγνών προϊόντων, τον πολιτισμό και το πνεύμα καλής συνεργασίας, όπως επισημαίνουν και οι διοργανωτές.

Παράλληλες εκδηλώσεις, έχουν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, στις οποίες θα συμμετέχουν μουσικά σύνολα, με βάση την κρητική μουσική κουλτούρα, ενώ θα υπάρχει και πλούσιο πρόγραμμα προώθησης της κρητικής διατροφής. Επίσης, στο πλαίσιο του "Αγροτικού Αυγούστου 2016" θα υπογραφεί πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας με την Κύπρο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, αναφορικά με τη διοργάνωση του "Αγροτικού Αυγούστου", επισημαίνει ότι "Στον Αγροτικό Αύγουστο συμμετέχουν πιστοποιημένες επιχειρήσεις με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, ενώ στόχος μας θα πρέπει να είναι ο "Αγροτικός Αύγουστος" να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη διοργάνωση στην Κρήτη, συνδυάζοντας την προώθηση των προϊόντων μας με τον τουρισμό".

Ο "Αγροτικός Αύγουστος 2016" διοργανώνεται από τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.) και θα λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί έως 22.00. το βράδυ.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά φέτος σε διοργάνωση του "Αγροτικού Αυγούστου" φιλοξενούνται προϊόντα, που έχουν παραχθεί υπό την επιμέλεια των τροφίμων του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς, παραγωγή την οποία η δημοτική αρχή στηρίζει δεδομένου ότι πρόκειται για μία δυνατότητα που δίνεται, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, για εξωστρέφεια των Καταστημάτων Κράτησης και δημιουργικές διεξόδους στους τροφίμους τους.

Σύμφωνα με τον κ. Βάμβουκα στόχος είναι η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, μέσω της τυποποίησης, ώστε: «…τα προϊόντα μας να μπορούν να έχουν την προστιθέμενη αξία, που δικαιούνται και τη θέση, που τους αρμόζει, στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. «Στηρίζουμε το θεσμό του "Αγροτικού Αυγούστου", τη γιορτή της κρητικής γης, το φεστιβάλ γεύσεων, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια έχει τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο... Μαθαίνουμε και καταναλώνουμε τα προϊόντα του τόπου μας, προωθώντας την κρητική διατροφή, που φέρει από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας έναν ολόκληρο κόσμο αγαθών ξεχωριστών σε ποιότητα και γεύση μαζί με ένα σύστημα αξιών, που την κάνει μοναδική» επισημαίνει ο δήμαρχος Χανίων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

20.30 Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Μουσικόφιλοι» (Το μουσικό σχήμα «Μουσικόφιλοι» αποτελείται από μαθητές, αποφοίτους και φίλους του Μουσικού Σχολείου Χανίων).

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Παγκρήτιο Όμιλο Βρακοφόρων, Παραδοσιακό Όμιλο "Ο Φάρος" και Πολιτιστικό Σύλλογο Κάμπων - Κεραμιών.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης θα παρασκευάσει εδέσματα με τα προϊόντα των παραγωγών μας, τα οποία θα προσφέρονται στους παρευρισκομένους.

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

- 20.00 Ομιλία για την κρητική διατροφή με τον κ. Ψυλλάκη Νίκο.

- 20.30 Συναυλία με μουσικές από όλη την Ελλάδα με τους:  Πατεράκη Ανδρέα & Δημοτάκη Νίκο με το συγκρότημα τους και τους χοροδιδασκάλους - μουσικούς, Τραγούδα Στέφανο και Δημήτρη.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Παραδοσιακό Σύλλογο "Σταυραετοί", Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου και Πολιτιστικό Σύλλογο Πορταριάς.

- 20.00 «Παρασκευή σφακιανής πίτας» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

20.30 Συναυλία με το μουσικό συγκρότημα «Μαρσύας».

Με έδρα την Κρήτη και χαρακτήρα "ethnic rock", το συγκρότημα διακρίνεται για τον προσεγμένο ήχο και τον ιδιαίτερο στίχο του, που ταξιδεύουν το κοινό στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου. Το συγκρότημα "Μαρσύας" αποτελείται από τους: Χρήστο Πατεράκη: Λαούτο, Βασίλη Μαλαξιανάκη: Φωνή, Σταμάτη Σταυρόπουλο: Μπάσο και Πέτρο Σταυρόπουλου: Τύμπανα

Show cooking από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με συνταγές με τα προϊόντα των παραγωγών μας.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

20.30 Συναυλία με παραδοσιακή μουσική από τον Λευτέρη  Μαθιουδάκη και το συγκρότημά του.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Χορευτικό Όμιλο "Αροδαμό", Πολιτιστικό Σύλλογο Κατωχωρίου - Κεραμιών, Πολιτιστικό Σύλλογο Χορδακίου  "Η Σκλόκα"

20.00 «Παρασκευή σαπουνιού από ελαιόλαδο» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

20.30 Κρητική μουσική από τον Αντώνη Μαρτσάκη και το συγκρότημά του.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Χορευτικό Όμιλο Χανίων "Ο Ψηλορείτης", Τουριστικό Σύνδεσμο Κρήτης και Λαογραφικό Όμιλο Χανίων.

20.00 «Παρασκευή κρητικών ζυμαρικών» από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης των Κ.Α.Π.Η. του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

19.00 «Κύπρος - Κρήτη αδελφάδες πρώτες…». Τραγουδούν οι Κυριάκος Μαππούρας, Χριστιάνα Παύλου και Νεόφυτος Αρμεύτης ενώ χορευτικά συμμετέχει ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού

19.30 Παραδοσιακή μουσική από τους Γιώργο Μανωλιούδη, Κυριάκο Σταυριανουδάκη και Γιώργο Χαλκιά.

Παραδοσιακοί χοροί από τους: Μουσικοχορευτικό Σύλλογο "Λευκορίτες", Παραδοσιακό Σύλλογο Καθιανών "Η Ειρήνη", Παραδοσιακό Σύλλογο Ακρωτηρίου "Καγιαλές".

(Φωτογραφία: zarpa.gr)

Σχόλια