Κρήτη

"Ραβασάκι" 30.863€ σε Κρητικό για αυθαίρετο που δεν έχει!

Λίγο έλειψε να πάθει καρδιακό ο Ι.Κ., ο οποίος “έφαγε” πρόστιμο ύψους 30.863 ευρώ για αυθαίρετη τριώροφη οικοδομή που δεν έχει! Πολλοί δημότες από το πουθενά, είτε λόγω συνωνυμίας, είτε λόγω συνεπωνυμίας, είτε από άλλα υπηρεσιακά βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε μεγάλα ποσά στο Δ. Ηρακλείου για αυθαίρετα που δεν τους ανήκουν.

Το χαμένο... ύπνο τους θα μπορέσουν να ξαναβρούν από την ερχόμενη Δευτέρα συνδημότες μας στο Ηράκλειο που από το πουθενά, είτε λόγω συνωνυμίας, είτε λόγω συνεπωνυμίας, είτε από άλλα υπηρεσιακά λάθη και ευτράπελα, βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε μεγάλα ποσά στο Δήμο Ηρακλείου για αυθαίρετα που δεν τους ανήκουν!

Οι παθόντες, που έπαθαν, όπως ο καθένας μας μπορεί εύκολα να αντιληφθεί, ένα σχετικό νευρικό... κλονισμό λαμβάνοντας τα μπιλιετάκια με τα ποσά ύψους περί τα 30.000 ευρώ, κατέθεσαν ενστάσεις. Υπέβαλαν έγγραφα και στοιχεία για να αποδείξουν πως δεν είναι οι ίδιοι οι κάτοχοι των επίμαχων αυθαιρέτων. Και έτσι στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να ανάψει το "πράσινο φως" για την αποκατάσταση της... τάξης! Για τη διαγραφή, δηλαδή, των προστίμων που λανθασμένα και άδικα επιβλήθηκαν στους συγκεκριμένους συμπολίτες μας, με αποτέλεσμα να περάσουν οι άνθρωποι ένα ψυχολογικό... "Γολγοθά"!

Φυσικά, τα λάθη είναι ανθρώπινα και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που στον ελληνικό διοικητικό μηχανισμό συμβαίνουν τέτοια μπερδέματα και ευτράπελα. Όμως είναι αξιοσημείωτο το πώς μαζεύτηκαν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις χοντρών λαθών στο Δήμο Ηρακλείου και στο μέτωπο των προστίμων αυθαιρέτων.

Πρόστιμο ύψους 30.863 ευρώ για αυθαίρετο που δεν έχει!

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ι.Κ., ο οποίος "έφαγε" πρόστιμο ύψους 30.863 ευρώ για αυθαίρετη τριώροφη οικοδομή που δεν έχει! Ο άνθρωπος αυτός, που προφανώς υπέστη ισχυρό σοκ όταν παρέλαβε το "ραβασάκι" από την Πολεοδομία Ηρακλείου, την πάτησε... λόγω συνωνυμίας και μόνο! Έτυχε δηλαδή να έχει το ίδιο μικρό όνομα, το ίδιο επίθετο, αλλά και το ίδιο όνομα πατρός με τον πραγματικό ιδιοκτήτη του τριώροφου!

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για τη διαγραφή του προστίμου που επιβλήθηκε στο λάθος άνθρωπο, σε παλιότερη, προ πολλών ετών έκθεση αυτοψίας της Πολεοδομίας καταγράφηκε αυθαίρετη τριώροφη οικοδομή στην περιοχή Νταμάρια, με φερόμενο ιδιοκτήτη τον Ι.Κ.

Στο συγκεκριμένο πρόσωπο, με τον 6ο βεβαιωτικό κατάλογο προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτου του έτους 2015, βεβαιώθηκε συνολικό ποσό ύψους 30.863 ευρώ.

Ο παθών ξεκίνησε έναν αγώνα δρόμου για να πετύχει τη διαγραφή προστίμου. Προσκόμισε στο Δήμο έγγραφο Ε1 της εφορίας, υπεύθυνη δήλωση και τα συναφή έγγραφα, χάρη στα οποία διαπιστώθηκε από την υπηρεσία του Δήμου πως πράγματι έγινε... γκάφα λόγω συνωνυμίας! Έτσι, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται τη Δευτέρα να εγκρίνει τη διαγραφή του προστίμου στο συγκεκριμένο συνδημότη μας...

Επαναλαμβανόμενο λάθος!

Διαγραφή προστίμου λόγω λάθους στον πραγματικό ιδιοκτήτη του επίμαχου ακινήτου εισηγείται η Πολεοδομία Ηρακλείου στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας και στην περίπτωση μιας διώροφης οικοδομής στις Τρεις Βαγιές. Εδώ είχαν γίνει δύο διαδοχικές εκθέσεις αυτοψίας από την Πολεοδομία, προ 25ετίας περίπου, όπου και διαπιστώθηκε αυθαίρετη κατασκευή ισόγειου και εν συνεχεία διώροφης οικοδομής.

Με βάση τις εκθέσεις αυτές επιβλήθηκε στον Χ.Ν. πρόστιμο ύψους 27.682 ευρώ. Τότε είχαν υποβληθεί ενστάσεις από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες Κ.Ν., Γ.Ν., και Α.Ν.

Και ενώ το λάθος είχε ξεκαθαριστεί πριν από δύο δεκαετίες και βάλε, προ 2ετίας έγινε νέο... λάθος! Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στον 5ο βεβαιωτικό κατάλογο προστίμων αυθαιρέτων του 2014, εσφαλμένα, τα πρόστιμα ύψους 27.682 ευρώ για τη συγκεκριμένη οικοδομή στις Τρεις Βαγιές βεβαιώθηκαν στο λάθος πάλι πρόσωπο, στον Χ.Ν. και όχι στους πραγματικούς ιδιοκτήτες του αυθαιρέτου!

Και εδώ οι εμπλεκόμενοι πολίτες προσκόμισαν και πάλι σχετικά έγγραφα. Ξεκαθαρίστηκε εκ νέου το τοπίο και έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να απαλλάξει τον άτυχο συμπολίτη μας από το βαρύ αυτό πρόστιμο, που του έπεσε κατά... λάθος.

Αντί για τον πατέρα, ο γιος!

Οι δύο ενδεικτικές αυτές περιπτώσεις που θα απασχολήσουν την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου δεν είναι οι μοναδικές γκάφες που έχουν γίνει στο μέτωπο των προστίμων αυθαιρέτων. Πριν λίγο καιρό, στα τέλη Ιουλίου, η "Ν.Κ." είχε αναδείξει το μαρτύριο του επαγγελματία Μιχάλη Μακατουνάκη, ο οποίος "έφαγε" πρόστιμο για ακίνητο που δεν ανήκει στον ίδιο, αλλά στον πατέρα του...

Ο άνθρωπος, όπως είχαμε γράψει, υπέστη διπλό σοκ, όταν πρωτοαντίκρισε έγγραφο από τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, που αφορούσε τη βεβαίωση προστίμων αυθαιρέτων, και το δεύτερο σοκ όταν αντίκρισε ότι οφείλει 15.000 ευρώ περίπου.

Στο επίμαχο έγγραφο, η υπηρεσία του Δήμου καλεί τον επαγγελματία να πληρώσει τις οφειλές του, διότι στην αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί σχετική διαδικασία είσπραξης εσόδων.

«Ξαφνικά βρέθηκα χρεωμένος με πρόστιμο αυθαιρέτων, ενώ δεν είμαι ο ιδιοκτήτης του διώροφου κτίσματος, χρονολογίας κατασκευής 1984, στην περιοχή παλιά ΚΑΤΕ Ηρακλείου. Για το επίμαχο ακίνητο, ιδιοκτήτης είναι ο πατέρας μου. Καλούμαι τώρα να αποδείξω ότι δεν είμαι... ελέφαντας. Ταλαιπωρούμαι αφάνταστα», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Μακατουνάκης, ο οποίος κινδυνεύει, όπως είπε, με κατάσχεση των τραπεζικών του λογαριασμών.

Όπως μας εξήγησε, υπάρχουν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα συνέβη και στη θεία του, στην οποία βεβαιώθηκε ποσό ύψους 35.000 ευρώ. Με το επίμαχο έγγραφο στο χέρι, ο ίδιος μετέβη στην Πολεοδομία Ηρακλείου, όπου υπάλληλοι, όπως υποστηρίζει, παραδέχτηκαν ότι έγινε κάποιο λάθος.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει τότε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις σφαλμάτων. Ο ίδιος είχε εξηγήσει ότι ενδέχεται να υπήρξαν λάθη γύρω από τη διαδικασία καταγραφής της ιδιοκτησίας αυθαιρέτων κατά τις αυτοψίες, και είχε απευθύνει κάλεσμα σε όσους συμπολίτες μας θεωρούν ότι θίγονται να προβούν σε ενστάσεις, καταθέτοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

(φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια