default-image

Καυτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για τις αποζημιώσεις

Κρήτη
Καυτά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις για τις αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή - ερώτηση σχετικά με τις αποζημιώσεις απωλειών ελαιοπαραγωγής της Κρήτης από τους καύσωνες της Άνοιξης απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου και αναπληρωτή Μάρκο Μπόλαρη με κοινοποίηση και στον ΕΛΓΑ αλλά και στους βουλευτές της Κρήτης ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Όπως  σας  είναι  γνωστό  από  αναφορές  Φορέων  της  Αυτοδιοίκησης, Βουλευτών  και άλλων φορέων,  η  ελαιοπαραγωγή της Κρήτης, που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού, έχει δεχτεί φέτος ισχυρό και εκτεταμένο πλήγμα εξαιτίας  των  ασυνήθιστων και ακραίων θερμοκρασιών και  ξηρών νοτίων  ανέμων  που  έπληξαν την ελαιοπαραγωγή κατά την ευαίσθητη περίοδο της άνθησης και καρπόδεσης των ελαιοδέντρων.

Ειδικότερα κατά την περίοδο  από Μάρτιο έως και αρχές Ιουνίου, όποτε τα ελαιόδεντρα στην Κρήτη,  ανάλογα με την πρωιμότητα  και  το  υψόμετρο  των  περιοχών, βρίσκονται σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση,  επικράτησαν  συνθήκες καύσωνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και  ξηρούς νότιους ανέμους πολύ πέραν από τις συνήθεις για την  περίοδο  αυτή σε  πολλές περιοχές της   Κρήτης.

Οι συνθήκες αυτές  έπληξαν την εξέλιξη της ερχόμενης παραγωγής της ελιάς σε διάφορα στάδια από την άνθηση μέχρι και μετά την καρπόδεση  σε όλους σχεδόν τους Ελαιοκομικούς Δήμους της Κρήτης.

Ανάλογα με το στάδιο της εξέλιξης της ανθοφορίας - καρποφορίας με το οποίο συνέπεσαν, οι ακραίες αυτές καιρικές συνθήκες, προκάλεσαν  διάφορες ζημιές όπως:

(α) Στην ανθοφορία: Αφυδάτωση, νέκρωση (κάψιμο)  και πτώση των ανθέων.

(β) Στην καρποφορία : Αφυδάτωση, συρρίκνωση  και πτώση  καρπών (καρπόπτωση) ή ατελή εξέλιξη τους (σχινοκαρπία)  

ΠΡΟΚΛΗΘΕΙΣΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Σύμφωνα με τις χονδρικές εκτιμήσεις των Δήμων (Πιν1), οι ζημιές στην Άνθηση και Καρποφορία των ελαιώνων της Κρήτης, παρουσιάστηκαν   σε περίπου 19 εκατ. ελαιόδεντρα (55%  του συνόλου της Κρήτης), προκαλώντας συνολικές απώλειες 48% περίπου της ερχόμενης ελαιοπαραγωγής τους, οι οποίες  εκτιμώνται  σε  25 χιλ τόνους ελαιολάδου αξίας  75 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το πλήγμα  στην οικονομία των ελαιοπαραγωγών και ολόκληρου του νησιού είναι τεράστιο και εκτεταμένο και έρχεται να προστεθεί στο παρόμοιο αλλά πολύ μεγαλύτερο  πλήγμα που δεχτήκαν οι ελαιοκαλλιέργειες της Κρήτης από ανάλογες   καιρικές συνθήκες κατά την Άνοιξη του 2013 (Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ αρ. 34/15-7-20130) χωρίς δυστυχώς μέχρι σήμερα να τύχουν  κάποιας αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ  ή  τα ΠΣΕΑ.

Επομένως το όλο θέμα θα πρέπει να εξεταστεί με την δέουσα προσοχή και κατανόηση απο τις αρμόδιες  υπηρεσίες και φορείς γιατί, οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, δικαίως, θεωρούν ότι μόνιμος αδικούνται  από τον ΕΛΓΑ ενώ καταβάλλουν στο ακέραιο τις εισφορές τους.

Οπωσδήποτε, σύμφωνα με τον ισχύοντα  Κανονισμό του ΕΛΓΑ (Αποφ.157502/27-7-2011) άρθρο 6, παρ.4. «οι ζημιές που προξενούνται  απο τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, εκτός του παγετού, στα καρποφόρα δέντρα πριν απο το δέσιμο του καρπού δεν καλύπτονται ασφαλιστικά».

Πιν.1. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΝ ΑΠΟ ΚΑΥΣΩΝΑ 2016 ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ζημιωθέντα  δέντρα Κρήτης: 18,7 εκ. ( 56%) με απώλειες  στην παραγωγή τους  49%

Συνολικές απώλειες :Ελαιόλαδο  25.000 τόνοι,   Εισόδημα παρ/γών  75  εκ. Ευρώ

Αριθμός          Ελαιοδέ-

Μέση παρ/γή

Αριθμός και ποσοστά ζημιωθέντων ελαιοδέντρων κατά Δήμο

Σύνολο

Π. Ε.  ΧΑΝΙΩΝ

Κισσάμου

Καντάνου - Σελίνου.

Π.Ε. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Φαιστού  

Βιάννου  

Μινώα Πεδιάδας*

Π.Ε. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αγίου Βασιλείου

Π.Ε. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αγ. Νικολάου

  *Δεν παρασχέθηκαν  στοιχεία από τον Δήμο.

** Το ποσοστό μπορεί να είναι μεγαλύτερο με βάση τα ελλείποντα στοιχεία

Επομένως οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της Άνθησης στις Ελιές και που κατά τις εκτιμήσεις σε Δήμων (Πιν.1) έπληξαν περίπου  8 εκατ. ελαιόδεντρα    προκαλώντας απώλειες της παραγωγής τους   45% ,  δεν είναι αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ.

Αντίθετα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από καύσωνες στην καρποφορία (μετά το δέσιμο των καρπών) και έπληξαν  10,7 εκατ. δέντρα με ποσοστό 51% (Πιν.1) είναι σαφώς αποζημιώσιμες από τον ΕΛΓΑ,  ανεξάρτητα αν δεν κατονομάζονται στον Κανονισμό του με τους όρους που χρησιμοποιούνται  από συγγράμματα ή και  παραγωγούς στην πράξη όπως καρπόπτωση, σχινοκαρπία κλπ.

Μετα τα   παραπάνω και έχοντας υπόψη ότι:

- Οι ζημιές που έχει υποστεί η ερχόμενη Ελαιοπαραγωγή της Κρήτης από τους ασυνήθεις καύσωνες της περασμένης Άνοιξης αποτελούν ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οικονομία των ελαιοκαλλιεργητών αλλά και την οικονομία του νησιού γενικότερα.  

- Παρόμοιες ζημιές που προκληθήκαν στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης την Άνοιξη του 2013 (Υπόμνημα ΣΕΔΗΚ  αριθ. 34/15-7-2013) που ήταν πολύ μεγαλύτερες και σε ένταση και σε έκταση και οδήγησαν την παραγωγή της Κρήτης σε δραματική μείωση  κάτω του 20% του μέσου όρου της,  μέχρι σήμερα, παρά τις Κυβερνητικές υποσχέσεις δεν έτυχαν καμίας  αποζημίωσης ούτε απο ΕΛΓΑ ούτε απο ΠΣΕΑ.  

- Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, ενώ καταβάλλουν ανελλιπώς εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του, πολύ σπάνια τυγχάνουν αποζημιώσεων με συνέπεια πολλοί απο αυτούς να διερωτώνται για ποιο λόγο είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν!

- Η  Ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης  λογω των  γεωγραφικής θέσης της  πλήττεται περισσότερο   από φαινόμενα ακραίων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνες, ξηροί νότιοι άνεμοι ) και ότι είναι άδικο και μεροληπτικό στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ να υπάρχουν  διατάξεις αστήρικτες  επιστημονικά και δεοντολογικά που να εξαιρούν προκλητικά την αποζημίωση τους.

τα ακόλουθα αιτήματα  τα οποια ελπίζουμε ότι θα  εξετάσετε με την δέουσα  προσοχή και κατανόηση  και  θα  ικανοποιήσετε  κατά το δυνατόν συντομότερο:

(α)  Έναρξη εκτιμήσεων για χορήγηση αποζημιώσεων απο τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές που προκληθήκαν μετά το δέσιμο του καρπού σύμφωνα με το άρθ.6, παρ.4.του Κανονισμού οι οποίες εκτιμάται  ότι έπληξαν περίπου 10,7 εκ δέντρα σε ποσοστό  51%.

(β) Δρομολόγηση διαδικασιών για αποζημιώσεις από ΠΣΕΑ (Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις) των ζημιών  που προκληθήκαν  κατά την άνθηση (πριν το δέσιμο  των καρπών)  οι οποίες εκτιμάται ότι έπληξαν 8 εκατ. δέντρα σε μέσο ποσοστό περιπου 45.% .

(γ) Τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να απαλειφθεί η εξαίρεση του άρθρου 6 παρ. 4 αποζημίωσης των ζημιών που προκαλούνται πριν από το δέσιμο των καρπών από ζημιογόνα αίτια εκτός παγετού, διότι είναι επιστημονικά, δεοντολογικά και ηθικά απαράδεκτο  οι ελαιοπαραγωγοί να τίθενται σε ήσσονα μοίρα απο τους παραγωγούς άλλων προϊόντων.

(δ) Επίσπευση της καταβολής των πενιχρών έστω αποζημιώσεων από τα ΠΣΕΑ που εξαγγέλθηκαν για τις απώλειες από καύσωνες στην Ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης το 2013.

Κύριε Υπουργέ

Ευελπιστούντες ότι τα παραπάνω λογικά  αιτήματα θα τύχουν της δέουσας προσοχής και θα αντιμετωπιστούν  άμεσα,  σας ευχαριστούμε από πρώτα και είμαστε στην διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή και προφορική ανάλυση των παραπάνω αιτημάτων μας από εκπρόσωπους του ΣΕΔΗΚ  και  άλλων φορέων  σε συνάντηση  που μπορείτε να ορίσετε  σε προσεχή επίσκεψη σας στην Κρητη η στην Αθήνα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News