default-image

Απατεώνες: Τρομοκρατούν, βρίζουν & απειλούν από το τηλέφωνο

Κρήτη
Απατεώνες: Τρομοκρατούν, βρίζουν & απειλούν από το τηλέφωνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε χθες το μπαράζ των τηλεφωνικών απατών σε νοικοκυριά της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, καθώς για ένα ακόμη 24ωρο άγνωστοι προσπάθησαν να ξεγελάσουν δεκάδες πολίτες, επιχειρώντας να τους πείσουν ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν πέσει θύματα (ή έχουν προκαλέσει) κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα.

Στο μεταξύ, μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τη δράση των αδίστακτων απατεώνων, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα τα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών - δύο αλλοδαπών, βουλγαρικής εθνικότητας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τα τέλη Ιουλίου στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας για παρόμοιες υποθέσεις, την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής τους και σε άλλες περιπτώσεις σε όλη τη χώρα.

Αλλεπάλληλες οι καταγγελίες

Για άλλη μια ημέρα οι καταγγελίες για τη δράση των επιτήδειων έφταναν χθες στα γραφεία του neakriti.gr, σωρηδόν. Για του λόγου το αληθές, ένας 48χρονος Ηρακλειώτης μάς ενημέρωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα με απόκρυψη από άγνωστο άτομο, το οποίο του είπε ότι ο νεαρός γιος του έχει χτυπήσει σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα.

Το ευτύχημα στην εν λόγω περίπτωση ήταν ότι ο 18χρονος γιος του καταγγέλλοντος βρισκόταν στο σπίτι του, δίπλα στον πατέρα του. Έτσι, ο 48χρονος άρχισε να μιλά ειρωνικά στον άγνωστο συνομιλητή του, ο οποίος μάταια προσπαθούσε να τον πείσει ότι το παιδί του έχει τραυματιστεί.

Τελικά, ο απατεώνας έχασε την ψυχραιμία του και - σύμφωνα πάντα με τα όσα μας είπε ο 48χρονος - άρχισε να βρίζει τον ίδιο, αλλά και γενικότερα όλους τους Κρητικούς. Όπως τόνισε, πάντως, ο 48χρονος μιλώντας στο neakriti.gr, ο επιτήδειος από την άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν -τουλάχιστον αρχικά- ιδιαίτερα πειστικός και, σε περίπτωση που δεν είχε δίπλα του το γιο του, ενδεχομένως να είχε πειστεί από τον απατεώνα.

Πολλά τα περιστατικά στην Τύλισο

Μια δεύτερη καταγγελία που έφτασε στα γραφεία μας αφορά μια 70χρονη Κρητικιά, η οποία μένει μόνιμα στην Τύλισο Ηρακλείου. Χθες το μεσημέρι, η ηλικιωμένη δέχτηκε τηλεφώνημα από έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος την ενημέρωσε - ψευδώς - ότι η κόρη της έχει εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, τραυματίζοντας θανάσιμα ένα παιδάκι πέντε ετών.

Σύμφωνα με τη σχετική καταγγελία, ο άγνωστος είπε στην 70χρονη ότι η κόρη της βρίσκεται αυτήν την ώρα στην Αστυνομία κι ότι έχει μπλέξει. Συνέχισε, μάλιστα, το "παραμύθι" του λέγοντας στην εμβρόντητη γυναίκα ότι, εάν θέλει να ξεμπλέξει το παιδί της και να μη μπει φυλακή, να κλείσουν ένα ραντεβού προκειμένου να του δώσει ένα χρηματικό ποσό.

Όπως ανέφερε μάλιστα η καταγγέλλουσα, παρόμοια τηλεφωνήματα δέχτηκαν τουλάχιστον 4 με 5 γειτόνισσές της στο χωριό!

Προκάλεσαν... λιποθυμία!

Στο μεταξύ, η δράση των απατεώνων είχε ως αποτέλεσμα ένα από τα θύματά τους να λιποθυμήσει. Σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο neakriti.gr, άγνωστος τηλεφώνησε σε μια 87χρονη Ηρακλειώτισσα, η οποία, όταν άκουσε μια φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής να της λέει ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά στα πόδια, έχασε τις αισθήσεις της.

Εξάλλου, σε άλλη περιοχή της πόλης του Ηρακλείου, μία ακόμη γυναίκα δέχτηκε παρόμοιο τηλεφώνημα, ωστόσο ο σύζυγός της, ο οποίος ήταν δίπλα της κι ο οποίος είχε πληροφορηθεί για τη δράση των απατεώνων, έκλεισε το τηλέφωνο.

Οι επιτήδειοι "χτύπησαν", ωστόσο, και στην περιοχή του Κορώνη Μαγαρά, στο Ηράκλειο. Περίπου στις 2 χθες το μεσημέρι, μια γυναίκα τηλεφώνησε σε αναγνώστριά μας και με εμφανώς -σύμφωνα με την καταγγελία- σπαστά Ελληνικά τής είπε: «Έλα να με βοηθήσεις, έχω χτυπήσει σε τροχαίο και είμαι στο νοσοκομείο». Στη συνέχεια, η καταγγέλλουσα μάς είπε ότι ρώτησε τη συνομιλήτριά της ποια είναι, κάνοντας ταυτόχρονα φανερό το ότι έχει καταλάβει ότι πρόκειται για απάτη, με αποτέλεσμα εκείνη να της κλείσει το τηλέφωνο.

Το ζευγάρι των Βουλγάρων απατεώνων

Ο σάλος που έχει προκληθεί τα τελευταία 24ωρα από τη δράση των απατεώνων φαίνεται ότι προκάλεσε την ανακίνηση παρόμοιας υπόθεσης, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου ένα μήνα. Έτσι, χθες, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες ενός ζεύγους Βουλγάρων, που είχε συλληφθεί στα τέλη Ιουλίου στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας.

Ο λόγος για έναν 33χρονο και μια 42χρονη, οι οποίοι - σύμφωνα με την Αστυνομία - είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη απατών μέσω τηλεφώνου. Αμφότεροι φέρονται να εμπλέκονται συγκεκριμένα σε έξι περιπτώσεις τετελεσμένης απάτης και σε τουλάχιστον 35 περιπτώσεις απόπειρας απάτης.

Ειδικότερα, τα δύο αυτά άτομα κατηγορούνται ότι από τις αρχές Ιουνίου έως τα τέλη Ιουλίου απέσπασαν συνολικό χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 20.000 ευρώ από ανυποψίαστους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΛ.ΑΣ., οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν ως καθοδηγητή τους έναν ομοεθνή τους, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Ρουμανίας.

Εξάλλου, στην εν λόγω σπείρα φέρονται να συμμετείχαν κι άλλα άτομα, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι, στο πλαίσιο της προανάκρισης της υπόθεσης από το Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων, διερευνάται η συμμετοχή της σπείρας σε παρόμοιες περιπτώσεις απάτης και σε άλλες περιοχές της χώρας...

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News