default-image

Νέο "χαστούκι":Tα αυθαίρετα εμπόδιο στην αποδοχή κληρονομιάς

Κρήτη
Νέο "χαστούκι":Tα αυθαίρετα εμπόδιο στην αποδοχή κληρονομιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πυρ και μανία, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ακόμη κυβερνητική ανακολουθία σε σχέση με όσα είχαν ανακοινωθεί από τον αρμόδιο υπουργό στο Ηράκλειο, είναι οι ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων, με αφορμή τις νέες επιβαρύνσεις σε βάρος τους.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές του υπό σύνταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για να αποδεχτεί κάποιος συμβολαιογραφικά μια κληρονομιά, θα πρέπει να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο πιστοποιητικό μηχανικού ότι ο θανών δεν είχε κατασκευάσει αυθαίρετα!

Παράλληλα, αν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, καθώς και την αμοιβή μηχανικού για τη δήλωσή τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην "ΚΡΗΤΗ ΤV" για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου, «θα απαιτείται για οποιονδήποτε έχει ένα αυθαίρετο και θέλει να αποδεχτεί μια κληρονομιά και πρέπει να κάνει δηλωτικό αποδοχής κληρονομιάς σε συμβολαιογράφο, θα πρέπει να έχει δηλώσει το αυθαίρετό του. Γιατί θα απαιτείται πιστοποιητικό από μηχανικό, ότι το ακίνητο δεν έχει αυθαιρεσίες»...

"Ένα κάρο περιουσίες, χωρίς αποδοχή"

Και όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Αράπογλου, «αυτό αφορά είτε σε οικοδομές που έχουν χτιστεί εξολοκλήρου αυθαίρετα, είτε οικοδομές που έχουν χτιστεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, αλλά στις οποίες έχουν γίνει υπερβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, έχουν γίνει δηλαδή αυθαιρεσίες».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες αυτές, ο πρόεδρος των οικιστών του νομού Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης είπε ότι «σε καμία περίπτωση αυτά τα χρήματα δε θα βρεθούν όπως αυτοί τα θέλουν. Τι είναι πάλι ετούτο; Δηλαδή αποδοχή κληρονομιάς... Θα μείνουν τώρα ένα κάρο περιουσίες, οι οποίες δε θα έχουν ποτέ αποδοχή. Να δω πώς θα το λύσουν πάλι τούτο το πρόβλημα. Καινούργια μόδα»...

Οι οικιστές διερωτώνται αν οι κυβερνώντες, μέσα από τέτοια μέτρα, έχουν συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που υπάρχει στο χώρο των αυθαιρέτων, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία αυτή.

«Ζουν μάλλον σε άλλη εποχή. Με αυτόν τον τρόπο», όπως λένε, «ούτε αποδοχή κληρονομιάς θα γίνει, ούτε θα μπορεί το κράτος να εισπράξει χρήματα από τα αυθαίρετα κτίσματα»...

«Νεκροταφείο ακινήτων»

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, αν προχωρήσει στην ψήφιση ενός τέτοιου μέτρου, ουσιαστικά «θα μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο νεκροταφείο ακινήτων, όπου τίποτε δε θα ενοικιάζεται και τίποτε δε θα κληρονομείται»...

Συγκεκριμένα, όπως λένε, «θα έχουμε μια χώρα με δεκάδες χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ακίνητα, που ουδείς θα ενδιαφέρεται να τα κληρονομήσει, με άμεση συνέπεια να δημιουργηθεί ένα ακόμα πρόσκομμα στη δημιουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά και μια ακόμη απώλεια σε δημόσια έσοδα από το φόρο κληρονομιάς».

Εξάλλου, όπως λέει ο Κώστας Αράπογλου, «εάν κάποιος δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομιάς, τότε δεν μπορεί να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Και αν κάποιος του καταπατεί το ακίνητο, δεν μπορεί να πάει στο δικαστήριο για να διεκδικήσει το ακίνητό του. Επίσης, δεν μπορεί να το δηλώσει στο Κτηματολόγιο. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν πολλά αδήλωτα στο Κτηματολόγιο».

Και όλα αυτά συμβαίνουν λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψη του υπουργού Γιάννη Τσιρώνη στο Ηράκλειο, με τους οικιστές να πέφτουν από τα σύννεφα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ο Μιχάλης Βλαχάκης λέει εξάλλου: «Εδώ ζητούσαμε να λυθεί το πρόβλημα των εξ αδιαιρέτου. Και τώρα μας βάλανε άλλο θέμα; Το θέμα της αποδοχής της κληρονομιάς; Πώς θα γίνει η τακτοποίηση των αυθαιρέτων όταν δεν υπάρχουν χρήματα;».

Δυσάρεστες εκπλήξεις περιμένουν όμως και όσους στοχεύουν να εκμισθώσουν ακίνητα, καθώς θα απαιτείται πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας δίμηνης ισχύος από μηχανικό.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News