default-image

Δε δέχονται πιστωτικές ούτε για τσιγάρα σε τουριστικές ζώνες

Κρήτη
Δε δέχονται πιστωτικές ούτε για τσιγάρα σε τουριστικές ζώνες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι μόνο δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε τουριστικές ζώνες της Κρήτης, αλλά κάποιοι από αυτούς ξεσπαθώνουν κατά του πελάτη στο άκουσμα της κάρτας.

«Θύελλα» έχει προκαλέσει η στάση μερίδας των επιχειρηματιών του τουρισμού, που παρά τις διεθνείς επιταγές αλλά και τις εθνικές οδηγίες, περιμένουν από τους πελάτες μόνο (!) μετρητά. Σε πολλές μάλιστα των περιπτώσεων, η απόδειξη αποτελεί άγνωστη λέξη για εκείνους.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που «έπεφταν» σωρηδόν στα δημοσιογραφικά θεωρεία, το neakriti.gr βρέθηκε πριν από μερικές ημέρες στο κέντρο της Χερσονήσου.

Σε 10 περιπτώσεις οι 8 δεν δέχονταν να ακούσουν καν για την πληρωμή με πιστωτική κάρτα, έστω και αν έτσι αρνούνται την εξυπηρέτηση αγνοώντας το αν ο πολίτης ή ο επισκέπτης διαθέτει μετρητά. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις αν δεν ζητούσαμε απόδειξη… δεν μας έδιναν.

«Κάρτα...; Τι θα πάρετε;»

Κατά την είσοδο σε κάθε επιχείρηση, κάναμε την ίδια ερώτηση για να εκλάβουμε σχεδόν πάντα την ίδια απάντηση… «Κάρτα δέχεστε;» «Τι θέλετε να πάρετε;» μονίμως το ίδιο σκηνικό! Αν η απάντησή μας ήταν ένα πακέτο τσιγάρα και μερικά αναψυκτικά, παίρναμε πανηγυρικά αρνητική απάντηση. «Δεν έχω κάρτα… ελπίζω να καταλαβαίνεις...».

«Μα καλά… από το 2017 που θα γίνει υποχρεωτικό πως θα εξυπηρετείτε;» «Τα περισσότερα θα τα βγάλω από το μαγαζί και θα πουλάω άλλα πιο ακριβά!».

Απαντήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μας κάλυψαν, πόσο μάλλον τους τουρίστες που έρχονται από την χώρα τους, με την συνοδεία πάντα της πιστωτικής τους κάρτας και επιθυμούν να εξυπηρετηθούν μεταφέροντας τις χείριστες των εντυπώσεων κατά την επιστροφή.

Οργιάζει η φοροδιαφυγή

Πάρα τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών να βάλει τέλος ή να μειώσει το «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, κάποιοι βρίσκουν ακόμα «παραθυράκια» για να ξεπηδούν από τα νομικά κωλύματα.

Σε τουριστικές περιοχές του νησιού όπως παραπάνω, η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες χρεωστικές ή οποιουδήποτε άλλου είδους θεωρείται ως μια διαδικασία που επιβαρύνει τα μάλα. Έτσι μικροεπιχειρηματίες επιλέγουν να γλιτώσουν και το ποσοστό της τράπεζας… αλλά και του κράτους δια του ΦΠΑ.

Πολλές δε είναι και οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά, για ανύπαρκτες ή παράτυπες αποδείξεις, με τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρίσκουν κάθε λογής δικαιολογία για να προσκομίσουν κέρδος με παράνομο τρόπο.

Σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο τουρισμός όχι μόνο βρίθει, αλλά ξεχειλίζει στην Κρήτη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΤΕ, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να τονίζει ότι οι αφίξεις τουριστών θα ανέλθουν στα 25 εκατομμύρια, χωρίς σε αυτά τα στοιχεία να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας.

Επίσης, σε πολλές περιοχές της Κρήτης η πληρότητα αγγίζει το 100%. Επομένως, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για την άσκοπη αυτή παρανομία, τη στιγμή που η Κρήτη γνωρίζει μια πρωτόγνωρη τουριστική άνθιση σε σχέση με τα τελευταία χρόνια.

Δείτε και το σχετικό βίντεο

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News