Κρήτη

Το Ελαφονήσι όπως δεν θα θέλαμε ποτέ να το δούμε

Σοβαρές καταγγελίες για την κακοποίηση του Ελαφονησίου με καταπατήσεις παντού και σκουπίδια να πρωταγωνιστούν, τι απαντά ο Δήμος Καντάνου.

Να σταματήσει η ασυδοσία και να αποδοθούν, κατά το δυνατόν, ο σεβασμός και η αξία που διέπουν το μοναδικό σε κάλλος οικοσύστημα στο Ελαφονήσι Χανίων ζητά ομάδα ευαισθητοποιημένων παραθεριστών-κατοίκων, καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα που σημειώνονται εδώ και καιρό στην περιοχή.

Ευαισθητοποιημένοι για την οικολογική κακοποίηση σε μια περιοχή Natura και μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου, στην οποία συρρέουν καθημερινά χιλιάδες άτομα, σε μια ύστατη προσπάθεια να προφυλαχτεί το συγκεκριμένο μέρος και να επιμεληθεί του θέματος αρμόδιος φορέας, τα μέλη της ομάδας καταγγέλλουν την ανοχή που παρατηρείται με τη λειτουργία εταιρείας επί τρία χρόνια, η οποία «έχει καταλάβει μέρος του αιγιαλού και του κόλπου στην παραλία, με κίνδυνο την ασφάλεια των λουομένων», όπως τονίζουν.

 Οι παραθεριστές-κάτοικοι της περιοχής προσθέτουν πως η εταιρεία αυτή λειτουργεί «με την ανοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έδωσε άδεια χρήσης και εκμετάλλευσης της παραλίας και του αιγιαλού σε μια μη νόμιμη εταιρεία χωρίς διακριτά σήματα, χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο Χανίων, χωρίς ταμειακή μηχανή και έκδοση αποδείξεων και χωρίς προϋποθέσεις ασφάλειας για τους χιλιάδες ξένους και ντόπιους λουόμενους επισκέπτες της περιοχής». Επίσης κάνουν γνωστό πως στις αρχές του καλοκαιριού έγινε σοβαρότατο ατύχημα.

«Καταπατήσεις παντού»

Στη συνέχεια της καταγγελίας τους, τα μέλη της ομάδας των ευαισθητοποιημένων πολιτών υπογραμμίζουν την ευρύτερη υποβάθμιση της περιοχής, με τους τουρίστες, αλλά και τους Έλληνες παραθεριστές που την επιβαρύνουν με τη μη τήρηση των κανόνων για την προστασία της παραλίας Natura, καθώς, όπως λένε, «ανενόχλητοι, χωρίς κανένα έλεγχο, χωρίς καμία δημοτική παρέμβαση, στήνουν τα ομπρελοκαθίσματά τους στα αλμυρίκια, εντός του περιφραγμένου με σχοινιά χώρου, που υποτίθεται ότι προφυλάσσει την καταστροφή των ριζών των δέντρων που φύονται εντός του, ενώ συχνά μεταφέρουν τα ιδιωτικά καθίσματά τους ακόμη και μέσα στη θάλασσα». Και όλα αυτά ενώ η πολυδιαφημισμένη ροζ άμμος που μαγνητίζει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον των επισκεπτών ταξιδεύει καθημερινά «γι' άλλη γη, γι' άλλα μέρη», μέσα σε εκατοντάδες μπουκάλια και με κάθε μέσο, που γεμίζουν οι χιλιάδες επισκέπτες, παραβιάζοντας, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, κάθε κανόνα για οικολογική ευαισθησία και προστασία της περιοχής.

«Απέραντος σκουπιδότοπος»

Επίσης, οι πολίτες δεν παραλείπουν να αναφερθούν και στο πρόβλημα των σκουπιδιών, που, όπως υπογραμμίζουν, δεν έχει προηγούμενο στο Ελαφονήσι, σημειώνοντας τα εξής: «Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι δε δίνουν πλέον τα χάρτινα τασάκια που μοίραζαν μέχρι πέρυσι στους καπνιστές, με αποτέλεσμα όλη η παραλία να είναι γεμάτη αποτσίγαρα και να "διανθίζεται" από κάθε λογής σκουπίδια, μπουκάλια, αποφάγια, ακαθαρσίες και ανθρώπινα περιττώματα στον αιγιαλό, τα φυτά και τα βράχια. Στον αντίποδα, έχουν μειωθεί αισθητά οι κάδοι - αφαιρέθηκαν και από τους χώρους στάθμευσης, χωρίς να αποτρέπονται όσοι αφήνουν ή πετούν εκεί τα σκουπίδια τους! Εννοείται πως ουδέποτε κάποιος δημοτικός υπάλληλος ή άλλος δήλωσε υπεύθυνος ή αρμόδιος έστω και σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες απαγορεύονται και διώκονται ποινικά, σύμφωνα με την ειδική σήμανση και τους κανόνες της περιοχής Natura! Οποτεδήποτε εμείς απευθυνθήκαμε σε υπαλλήλους της Δημοτικής Επιχείρησης, για την οποιαδήποτε παρατυπία, απάντησαν ως "μη αρμόδιοι" ή ότι για να παρέμβουν πρέπει να μαλώσουν και δεν το θέλουν».

«Δεν τηρούνται οι κανονισμοί»

Καταγγέλλοντας «την παντελή αδιαφορία εκ μέρους των τοπικών Αρχών για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλους», οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες υπογραμμίζουν ακόμη «την παντελή έλλειψη σεβασμού και τήρησης των κανονισμών χρήσης περιοχών Νatura, την κακοποίηση του μοναδικού σε κάλλος παράκτιου οικοσυστήματος λόγω κακής χρήσης από παραθεριστές και εταιρείες εκμετάλλευσης της παραλίας και την παντελή σοβαρή και υπεύθυνη επίβλεψη και προστασία ενός μοναδικού και ανεπανάληπτου τοπίου χλωρίδας και πανίδας, καθώς πλέον δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος παρέμβασης και κατακύρωσης παραβάσεων». Τα μέλη της ομάδας ζητούν επιτακτικά απάντηση από το δήμαρχο Καντάνου και Σελίνου κ. Αντώνη Περράκη, σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να διορθωθεί η «βάναυση κακοποίηση» της περιοχής, όπως υπογραμμίζουν. Οπότε και εμείς από την πλευρά μας σπεύσαμε να τους τη δώσουμε καθώς επικοινωνήσαμε με το δήμαρχο...

Τι απαντά ο Δήμος

«Καθ' όλα νόμιμη η δημοπράτηση»

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Περράκη, ο ίδιος ο δήμαρχος, σχολιάζοντας και απαντώντας σε όλα τα παραπάνω αναφορικά με το θέμα της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τμήμα του αιγιαλού, τόνισε πως «φέτος είναι η πρώτη φορά που, με την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, στο συγκεκριμένο σημείο δημοπρατήθηκε συγκεκριμένη έκταση για τη δημιουργία θαλάσσιων αθλημάτων και ειδών αναψυχής. Στο αν εκδίδει ή όχι αποδείξεις δεν είναι αρμόδιοι οι Δήμοι να επιληφθούν του θέματος, καθώς υπάρχουν ειδικές οικονομικές υπηρεσίες για το θέμα αυτό. Για το αν εξάλλου τηρεί ή όχι τους όρους μέσα στη θάλασσα, υπεύθυνο για αυτό είναι το Λιμεναρχείο. Εμείς από την πλευρά μας διενεργήσαμε τη δημοπράτηση καθ' όλα νόμιμη, αφού είχαμε λάβει τις εγκρίσεις από τα συναρμόδια υπουργεία».

Αναφορικά με το θέμα της ροζ άμμου που κάποιοι επισκέπτες συνηθίζουν να παίρνουν φεύγοντας από την περιοχή, ο κ. Περράκης είπε πως όντως αυτό συμβαίνει. «Ωστόσο, αν πέσει στην αντίληψη των ανθρώπων που εργάζονται στην περιοχή γίνονται παρατηρήσεις, ενώ υπάρχουν και ενημερωτικές πινακίδες για την ιδιαιτερότητα του μέρους και τη σπανιότητα των ειδών». Για το θέμα τώρα της καθαριότητας, ο κ. Περράκης ξεκαθάρισε ότι κάδοι και τασάκια υπάρχουν σε πολλά και εμφανή σημεία στην περιοχή, σημειώνοντας πως εμφανής είναι και η παρουσία προσωπικού καθαριότητας σε καθημερινή βάση. «Σκοπός του Δήμου είναι να διατηρήσει το ξεχωριστό αυτό περιβάλλον ώστε να μην αλλοιωθεί. Για το λόγο αυτό κέδροι έχουν περιφραχτεί, αλμυρίδες κλαδεύονται με τη σύμφωνη γνώμη του Δασαρχείου, ενώ όσον αφορά στο θέμα της κατασκήνωσης υπάρχουν πινακίδες σε περιοχές όπου αυτή απαγορεύεται και σε εκείνες που επιτρέπεται. Αρμόδιες υπηρεσίες για να απομακρύνουν κατασκηνωτές από περιοχές που δεν επιτρέπεται να κατασκηνώνουν είναι η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να διατηρούμε όσο γίνεται το χώρο καθαρό, σεβόμενοι τους κανόνες που έχουν επιβάλει το Δασαρχείο και το Τμήμα Περιβάλλοντος και το σπάνιο αυτό του οικοσυστήματος, εξυπηρετώντας παράλληλα όλες αυτές τις χιλιάδες κόσμου που επισκέπτονται το χώρο», τόνισε συγκεκριμένα ο δήμαρχος της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια