Κρήτη

Ποιοι έβαλαν την Κρήτη στον "χάρτη" της φιλοξενίας προσφύγων

Το παρασκηνιακό "στήσιμο" της φιλοξενίας και οι προβληματισμοί επί των χειρισμών γύρω από την πρωινή σύσκεψη υπό την προεδρία Μουζάλα.

Ο κύβος ερρίφθη. Η Κρήτη μπαίνει επισήμως στο κάδρο της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και τον Νοέμβριο θα υποδεχθεί , όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί στους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς , ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας 2000 πρόσφυγες , οι οποίοι και θα φιλοξενηθούν σε  οργανωμένες  δομές  ανά το νησί.  Το πού θα χωροθετηθούν οι δομές, τα camp φιλοξενίας όπως τα κατονόμασε -προφανώς με επικοινωνιακή χροιά- ο ίδιος ο Υπουργός, όπως και τα πόσα θα είναι στον αριθμό, παραμένει ανοιχτό. 

Εδώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, με 2 ενδεχόμενα πιθανά. Το ένα αφορά στη δημιουργία 2 μεγάλων χώρων φιλοξενίας, ένα στα Χανιά(πιθανότατα στο παλιό Ψυχιατρείο στη Σούδα) και ένα κοντά στο Ηράκλειο(με πιθανή περιοχή ακόμα και τον Καρτερό). Το έτερο πιθανό σενάριο αφορά στην διασπορά των 2000 προσφύγων σε μικρότερους αριθμούς και άρα την δημιουργία περισότερων χώρων . 

Οι ραγδαίες ξαφνικά εξελίξεις, από εκεί που υπήρχε , επισήμως τουλάχιστον, σιγή...ασυρμάτου ως προς την εμπλοκή της Κρήτης , προξενούν προβληματισμό και ερωτηματικά. 

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί αιρετοί , πολιτικοί φορείς αλλά και εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα, αναρωτιούνται πώς ακριβώς, τόσο αιφνιδιαστικά και δίχως να προμηνύει κάτι τέτοιο η συγκυρία που διανύουμε, η απόφαση μεταφοράς προσφύγων στο νησί μας. 

Η Κρήτη, στα τέλη του χειμώνα και στις  αρχές της άνοιξης όταν η προσφυγική κρίση είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις και υπήρχε ένας σχετικός πανικός στην κυβέρνηση, ήταν εκτός κάδρου. 

Τότε, υπήρχαν κάποιες σκέψεις και διαρροές  μονάχα. Ψίθυροι παρασκηνιακοί και φήμες δηλαδή , λόγω ακριβώς των μεγάλων διαστάσεων που έχει πάρει το προσφυγικό, πως εφόσον αυξάνονταν δραματικά οι ροές από τη Τουρκία προς την χώρα μας, μέσω των νησιώ ν του ανατολικού Αιγαίου, θα χρειάζονταν ενδεχομένως να ''επιστρατευτεί'' και η Κρήτη για την φιλοξενία προσφύγων. 

Όμως , όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τις κινήσεις και τους κυβερνητικούς χειρισμούς,  η Κρήτη είχε μείνει εκτός πλάνων. Λογικά, εύλογα, από τη στιγμή που και οι ίδιοι οι πρόσφυγες τότε είχαν ως τελευταία επιλογή το νησί μας, αφού στόχος τους ήταν τα Βαλκανικά σύνορα και η μετακίνηση προς τη κεντρική Ευρώπη. Αλλά και ο αριθμός των προσφυγικών ροών ήταν διαχείρισιμος . 

Στην πορεία των επόμενων μηνών, η έξαρση των προσφυγικών ροών, μετά και την συμφωνία Ε.Ε και Τουρκίας, σταμάτησε για τα καλά.

Ελάχιστες ήταν οι προσφυγικές αφίξεις έκτοκτε , με τον αριθμό των προσφύγων να έχει παγώσει εκεί γύρω στους 55.000. 

Σε αυτό το κλίμα, για τη Κρήτη δεν ακούγονταν πια τίποτε ως προς εμπλοκής της στο προσφυγικό. Είναι ενδεικτικό πως στις κρούσεις που γίνονταν από τους ίδιους τους τοπικούς θεσμικούς φορείς, και πρωτίστως την ΠΕΔ μέσω του προέδρου της Βασίλη Λαμπρινού, εισπράτονταν απαντήσεις πως είναι ανεπίκαιρη η συζήτηση διότι η Κρήτη δεν είναι στα πλάνα! 

Ξαφνικά λοιπόν, χωρίς να συζητιέται τίποτε επισήμως, προέκυψε η κάθοδος Μουζάλα και οι ανακοινώσεις για ειλλημένες αποφάσεις φιλοξενίας 2000 προσφύγων στη Κρήτη. Εδώ ακριβώς, έχει ανάψει παρασκηνιακά η συζήτηση. 

'Πώς φτάσαμε από το πουθενά στην εμπλοκή της Κρήτης και σε ανακοινώσεις;' είναι το ερώτημα που θέτουν αιρετοί , αναρωτιώμενοι αν όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε τελικά προσυνενόηση και διαβουλεύσεις μεταξύ του προεδρείου της ΠΕΔ Κρήτης και του κ. Μουζάλα . 

Εδώ προφανώς οι αιχμές επικεντρώνονται σε δυο πρόσωπα. Τον πρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Ηρακλείου και τον αντιπρόεδρο της ΠΕΔ και δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα. 

Κάποιοι μάλιστα πέρα, από τις αιχμές για προσυνενοήσεις, εν'αγνοία όμως μεγάλης μερίδας των δημάρχων που αιφνιδιάστηκαν από τις εξελίξεις, αφήνουν και αιχμές για  κακή πολιτική διαχείριση , ελέω πολιτικής απειρίας εκ μέρους του προεδρείου. 

Θεωρούν δηλαδή,  πως  κάνοντας κρούσεις και εκφράζοντας προς την κυβέρνηση συνεχώς μια διάθεση για εμπλοκή της Κρήτης, οι κ.κ Λαμπρινός και Βάμβουκας, οδήγησαν τον κ. Μουζάλα στην απόφαση να προσθέσει και το νησί στο κάδρο των hot spots, και ενώ δεν συνέτρεχε λόγος, στη παρούσα φάση, για να γίνει κάτι τέτοιο σε μια περιοχή που και για γεωγραφικούς, και για τουριστικούς λόγους δεν  μοιάζει κατάλληλη! 

Ο προβληματισμός εδώ βεβαίως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ , δεν πηγάζει από τον αριθμό των 2000 προσφύγων που θα έρθουν αρχικά. Ο αριθμός ομολογουμένως δεν είναι μεγάλος. Η ανησυχία πολλών αφορά στο τί μέλει γενέσθαι από το χειμώνα πια, σε δεύτερη φάση. 

Πάντως, προβληματισμός και απορίες θέτονται και  επί των χειρισμών γύρω από την πρωινή σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του κ. Μουζάλα. Βουλευτές της αντιπολίτευσης και άλλοι τοπικοί φορείς ''βράζουν'' για το γεγονός πως δεν κλήθηκαν να παραστούν και έχουν κρατηθεί , μέσω των συνεννοήσεων Υπουργού και ΠΕΔ Κρήτης  ως θεατές των ...εξελίξεων! 

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια