default-image

Προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

Κρήτη
Προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου εντυπωσίασε χθες το βράδυ Έλληνες και ξένους επισκέπτες οι οποίοι βρέθηκαν μπροστά στα εκθέματα χαρακτηριστικών αρχαιοτήτων διαχρονικά προερχόμενες από διάφορες θέσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και η οποία με τη σύμφωνη γνώμη ειδικών και αρχαιολόγων διαθέτει ένα ιδιαίτερης αξίας αρχαιολογικό τοπίο.

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, το βράδυ της Δευτέρας, οι πόρτες του καθολικού του Ενετικού Ναού του Αγίου Φραγκίσκου που θα φιλοξενήσει έως την δημιουργία του μόνιμου μουσείου στο νομό την προσωρινή έκθεση, άνοιξαν, και αποκαλύφθηκε το τεράστιο έργο των αρχαιολόγων αλλά και όσων εργάζονται κοπιαστικά για τη διάσωση και διάδοση της ιστορίας. Όπως μάλιστα ανέφερε η προϊσταμένη της αρχαιολογίας στο Ρέθυμνο κα Τσιγκουνάκη: «Οι Ανασκαφές από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα έως και σήμερα, αποκαλύπτουν την εξέλιξη μέσα από την προϊστορία, την πρωτοιστορία και την ιστορία του Ρεθύμνου. Μέρος της ιστορίας οι ίδιες οι ανασκαφές, που διαπλάθουν γενεές αρχαιολόγων από διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι υιοθετούν το Ρέθυμνο και γίνεται δεύτερη πατρίδα τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο υπάρχει πλήθος ανασκαφών ξένων αρχαιολογικών σχολών και ιδρυμάτων, αλλοδαπών και ημεδαπών πανεπιστημίων, και της αρχαιολογικής υπηρεσίας που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται, στους Αρμένους, στο Ιερό Κορυφής του Βρύσινα, και την Ελεύθερνα του δήμου Ρεθύμνου, στο Μοναστηράκι το Αποδούλου, και τη Σύβριτο του δήμου Αμαρίου, στη Ζώμινθο και του Ιδαίο Άντρο του δήμου Ανωγείων, στους Πέρα Γαληνούς και το Καλό Χωράφι του δήμου Μυλοποτάμου, στο Ιερό Κορυφής των Ατσιπάδων και την Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς και επιφανειακές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ζωμίνθου και του Ιδαίου 'Αντρου του δήμου Ανωγείων και στον Πλακιά και την κοιλάδα Αγίου Βασιλείου. Όλες οι ανασκαφές ουσιαστικά εμπλουτίζουν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, τη γνώση μας για τη ζωή στην περιοχή από την παλαιολιθική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο σε ένα χρονικό άξονα δηλαδή, κατοίκησης και δημιουργίας χιλιετηρίδων.

Ο κ. Μπαλτάς επιμένει πως το Ρέθυμνο χρειάζεται οπωσδήποτε ένα μεγάλο νέο, σύγχρονο μουσείο, μιας και όπως δήλωσε: «ένα Μουσείο φιλοξενεί τους προγόνους, μία φιλοξενία από τους σύγχρονους ανθρώπους που και αυτοί με τη σειρά τους φιλοξενούνται μιας και θα παραδώσουν στις επόμενες γενεές… Τόπος διπλής φιλοξενίας δηλαδή είναι το κάθε μουσείο. Ταυτόχρονα όμως ένα μουσείο είναι μία διπλή πύλη. Μία πύλη στο παρόν που ανοίγεται στο παρελθόν και που ανοίγεται και προς το μέλλον. Από το παρελθόν διδασκόμαστε, στο μέλλον βγαίνουμε, ελπίζοντας να πετύχουμε με τα διδάγματα του παρελθόντος.

"Άρα το μουσείο είναι μία διπλή πύλη που συνδέει το μέλλον μας με το παρελθόν μας…. Τα μουσεία σήμερα πια δεν είναι παθητικοί χώροι που περνάνε κάποιοι επισκέπτες και θαυμάζουν, βγάζουν κάποιες φωτογραφίες. Πρόκειται για ζωντανούς χώρους κάθε κοινότητας, πυλώνες ανάπτυξης με την πληρέστερη σημασία του όρου… δεδομένου ότι γύρω από κάθε μουσείο, όλες αυτές οι δραστηριότητες που σήμερα πια συμβαίνουν, το καθιστούν πυλώνα ανάπτυξης. Οι πολίτες στις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα έχουν κατανοήσει ότι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία δεν είναι κάτι που απλά πρέπει να νιώθουμε περήφανοι, αλλά μπορούμε να στηριχτούμε για την ανάπτυξη».

Αυτή είναι και η άποψη της προϊσταμένης του υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνης των Μουσείων της χώρας Χούλια Καπελώνη η οποία όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους Έλληνες για τα μουσεία μας, ενδιαφέρον που μπορεί να αγγίξει πολλούς τομείς της ζωής μιας κοινωνίας τοπικής αλλά και του συνόλου της χώρας».

Η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου στο Ρέθυμνο, τόσο με το δήμαρχο της πόλης Γιώργη Μαρινάκη όσο και με τον περιφεριάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, επιμένει πως: «είναι τεράστια η ανάγκη δημιουργίας του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου στο νομό μιας και μόνο μέσα σε αυτό θα μπορέσουμε να προβάλουμε στην απόλυτη και ολοκληρωμένη διάσταση τον αρχαιολογικό πλούτο του Ρεθύμνου», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας κα Τσιγκουνάκη μίλησε και για τη δυνατότητα που θα υπάρξει να λειτουργήσει το νέο Μουσείο όταν γίνει, ως ένα μεγάλο διεθνούς εμβέλειας ερευνητικό κέντρο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News