default-image

"Πόλεμος" για τα τραπεζοκαθίσματα - 14 τα λουκέτα

Κρήτη
"Πόλεμος" για τα τραπεζοκαθίσματα - 14 τα λουκέτα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβρασμός στους επιχειρηματίες της εστίασης στο Ηράκλειο, καθώς, εν μέσω καλοκαιριού και τουριστικής σεζόν, ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να σφίξει για τα καλά τα λουριά στους καταστηματάρχες, προχωρώντας σε ελέγχους, κυρώσεις και κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων. Το αυγουστιάτικο... "σαφάρι", στο πλαίσιο του οποίου είχαμε την Παρασκευή το πρωί κυρώσεις και κατασχέσεις σε μαγαζιά στο κέντρο της πόλης, έρχεται σε συνέχεια πρόσφατων αποφάσεων σφράγισης καταστημάτων για συστηματικές παραβάσεις στο μέτωπο των τραπεζοκαθισμάτων...

Οι τελευταίες κινήσεις του Δήμου αποτυπώνουν μια διάθεση της Λότζιας να τρίξει άγρια πλέον τα δόντια στο μέτωπο της κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα. Μια διάθεση που έχει σημάνει αναστάτωση στις τάξεις καταστηματαρχών, όχι γι' αυτή καθαυτή την πρόθεση του Δήμου να αποκαταστήσει τη νόμιμη τάξη στο κέντρο της πόλης, αλλά κατά βάση για τη δεδομένη χρονική συγκυρία που διανύουμε.

Τα τραπεζοκαθίσματα που απομάκρυναν τα κλιμάκια

Περίμεναν το καλοκαίρι να δουλέψουν

Πολλοί θεωρούν πως στη Λότζια θα μπορούσαν να δείξουν το πλέον αυστηρό τους πρόσωπο σε πιο "ουδέτερη" εποχή, δηλαδή από τον Οκτώβριο και μετά ή την άνοιξη που πέρασε, και όχι τώρα, μεσούσης της τουριστικής σεζόν και της καλοκαιρινής περιόδου, που τα εν λόγω μαγαζιά, καφέ, μπαρ, εστιατόρια, οβελιστήρια κ.τ.λ., περιμένουν για να δουλέψουν παραπάνω και οδηγούνται, λόγω αυξημένης κίνησης, στην έκτακτη τοποθέτηση περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων... Χώρια βεβαίως ότι δεν αποτελεί και την καλύτερη τουριστική εικόνα η θέα της κατάσχεσης τραπεζοκαθισμάτων μπροστά στα βλέμματα τουριστών και επισκεπτών της πόλης.

Ας τα δούμε αναλυτικά. Το πρωί της Παρασκευής, μαζί με το ζεστό αυγουστιάτικο καιρό, ήρθε και το "σαφάρι" ελέγχων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δραστηριοποιούνται στην "καρδιά" του Ηρακλείου.

Μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ.ΑΣ., πλαισιωμένα μάλιστα και από προσωπικό της Οικονομικής Υπηρεσίας αλλά και της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου, "όργωσαν" την ευρύτερη περιοχή πέριξ της πλατείας των Λιονταριών.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος, «ελέγχους σε καταστήματα καφέ και εστίασης στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου πραγματοποίησε χθες, από τις 9:15 το πρωί μέχρι και τις 11:30 πριν το μεσημέρι, μικτό κλιμάκιο της Δημοτικής Αστυνομίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, υποστηριζόμενο από την Υπηρεσία Καθαριότητας.

Το μικτό κλιμάκιο προχώρησε σε έλεγχο της άδειας λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε ελέγχους για την παράνομη χρήση δημοτικών κοινόχρηστων χώρων».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «συνολικά ελέγχθηκαν 6 καταστήματα για τους κοινόχρηστους χώρους που καταλαμβάνουν, για το αν τηρούν την άδεια χρήσης κοινόχρηστων χώρων που έχει εκδοθεί από το Δήμο Ηρακλείου. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν παραβάσεις (υπέρβαση υφιστάμενων αδειών λειτουργίας) και διοικητική αποβολή-απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων για παράνομη κατάληψη-χρήση δημοτικού χώρου καθ' υποτροπήν. Από την ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκε η διαδικασία επιβολής ποινικών κυρώσεων κατά των υπευθύνων. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα».

«Σε λάθος χρόνο»

Οι εξορμήσεις αυτές των μικτών κλιμακίων, η ενεργοποίηση ενός "σαφαριού" διαρκείας πλέον εν μέσω τουριστικής σεζόν και το γεγονός της επιβολής κυρώσεων με κατασχέσεις ακόμα-ακόμα τραπεζοκαθισμάτων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και αναταράξεις σε αρκετούς επιχειρηματίες της εστίασης. Οι ενστάσεις και αντιδράσεις δεν αφορούν στο ότι γίνονται έλεγχοι, αλλά στο ότι το "σαφάρι" ξεκίνησε τώρα από το Δήμο, που θα μπορούσε να δείξει μια προσωρινή ανοχή και πιο χαλαρή στάση για το διάστημα αυτό, σφίγγοντας τα λουριά από το Οκτώβριο πια...

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στην εφημερίδα "Ν.Κ." και η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη-Χαλβατζή, διευκρινίζοντας βεβαίως πως ο σύνδεσμος δεν τάσσεται επουδενί κατά της επιβολής της νομιμότητας...

Ως Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου είμαστε πάντοτε υπέρ της τήρησης της νομιμότητας. Θα πρέπει να υπάρχει ασφαλώς ένα σκηνικό νομιμότητας στην πόλη, που, πέρα όλων των άλλων, θα διασφαλίζει και ένα καθεστώς υγιούς και όχι αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ίδιων των επιχειρηματιών.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, κανείς δεν αντιλέγει στο να γίνονται έλεγχοι και να τηρείται η νομιμότητα. Όμως θα πρέπει ορισμένες φορές να λαμβάνεται υπόψη από τους αρμόδιους και η εκάστοτε χρονική συγκυρία.

Θα μπορούσε να υπάρξει μια διακριτική... ανοχή από το Δήμο σε ό,τι αφορά τις κατασχέσεις τραπεζοκαθισμάτων για την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεσούσης δηλαδή της τουριστικής περιόδου, στις περιπτώσεις που δε μιλάμε για ακραίες αυθαιρεσίες που να παρεμποδίζουν άρδην τη διέλευση των πεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου.

Έκλεισαν 14 μαγαζιά για παραβάσεις

Η επιχείρηση της Παρασκευής ήρθε σε συνέχεια συστάσεων προς τους καταστηματάρχες και στο πλαίσιο σκλήρυνσης της στάσης της Λότζιας απέναντι σε παραβατικά επιχειρηματικά φαινόμενα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου αποφάσισε το οριστικό κλείσιμο όχι ενός ή δύο, αλλά 14 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για διάφορες παρατυπίες και παραβάσεις. Ήδη μάλιστα σφραγίστηκαν κάποια καταστήματα.

Η επιτροπή έκρινε ότι τα συγκεκριμένα καταστήματα, μετά και από εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, δεν πληρούν τους κανόνες και τους όρους λειτουργίας, έχουν προβεί σε αυθαιρεσίες, ενώ υπερβαίνουν κατά πολύ και το επιτρεπόμενο όριο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων. Πρόκειται για καταστήματα εστίασης, κατά βάση καντίνες, οβελιστήρια και καφέ-σνακ μπαρ... Στα καταστήματα αυτά, όπως αναφέρεται στην αρμόδια υπηρεσιακή εισήγηση προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, διαπιστώθηκαν επανειλημμένα παρανομίες και έγιναν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν με τους όρους λειτουργίας που είχαν παραβιάσει. Σε κάποιες μάλιστα επιχειρήσεις είχε βγει και προσωρινή απόφαση αναστολής λειτουργίας τους.

Οι επιχειρηματίες, όπως αναφέρεται, δε φρόντισαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις και τις συστάσεις μετά τους ελέγχους. Τις αγνόησαν και γι' αυτό πλέον αποφασίστηκε το οριστικό και όχι προσωρινό "λουκέτο" τους...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News