default-image

Διήμερο συνέδριο για τη Λογοτεχνία και τη Σπιναλόγκα

Κρήτη
Διήμερο συνέδριο για τη Λογοτεχνία και τη Σπιναλόγκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα διήμερο συνέδριο με δυο θεματικούς άξονες εστιασμένους στη Λογοτεχνία την πρώτη ημέρα και στη Σπιναλόγκα τη δεύτερη την οποία χαρακτηρίζει ως «Βράχο πολιτισμού και οδύνης» οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελλιανών «Ο Κέραμος», το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Αυγούστου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό - Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίου Νικολάου και την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Με αίσθηση της ευθύνης απέναντι στην κοινωνία του χωριού, αλλά και συνολικά των ανθρώπων που παρευρίσκονται στις εκδηλώσεις του, ο «Κέραμος» προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων αναλαμβάνοντας σημαντικές πολιτιστικές δράσεις και οργανώνοντας πρωτότυπες εκδηλώσεις σε συνεργασία, μάλιστα, με πολύ σημαντικούς φορείς, όπως είναι η UNESCO και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας» τονίζει ο Σύλλογος.

Παράλληλα προσθέτει ότι φέτος αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη Σπιναλόγκα, την άγονη βραχονησίδα με τα πολλά πρόσωπα που βρίσκεται στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Την εξετάζει ως «πολιτιστικό τοπίο», ως «έσχατο προπύργιο της βενετικής θαλασσοκρατίας», αλλά και ως πολύσημο «μνημειακό σύμβολο με οικουμενικούς συμβολισμούς», ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην τελευταία οδυνηρή περίοδο της ιστορίας της, όταν λειτούργησε ως νησίδα απομόνωσης των Χανσενικών».

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου (Σάββατο 6 Αυγούστου), που θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Καστελλίου Φουρνής, είναι αφιερωμένη σε ένα εμβληματικό λογοτεχνικό έργο που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγους μήνες και «παντρεύει» τη λογοτεχνία με την ιστορία. Πρόκειται για την «Πολυφίλητη» του δημοσιογράφου Νίκου Ψιλάκη, ιστορικό μυθιστόρημα που αναφέρεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, στα 22 χρόνια κατά τα οποία πολιορκούσαν οι Οθωμανοί τον Χάνδακα σηματοδοτώντας το τέλος της βενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη (1646-1669).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Γιώργος Δρακωνάκης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι φιλόλογοι Μαρία Κωστάκη, Γιάννης Οικονομάκης και Δημήτρης Περοδασκαλάκης. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση του συγγραφέα με θέμα «Με κάθε μας αφήγηση ξαναπλάθομε τον κόσμο», προβολή ντοκιμαντέρ, καλλιτεχνική εκδήλωση με τίτλο «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές...» (Κ. Καβάφης) και θα ακολουθήσει δεξίωση.

Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 7.00 το απόγευμα με καλωσόρισμα του Προέδρου του Συλλόγου και Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Γιώργου Μαυροειδή. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Χερρονήσου και Πέτρας Γεράσιμος, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αιμίλιος Σολωμού, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, της Κυπριακής Επιτροπής UNESCO, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, που είναι αφιερωμένη στη Σπιναλόγκα, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Σπιναλόγκα" του ξενοδοχείου Elοunda Blue Palace, στην Πλάκα. Οι εργασίες θα αρχίσουν στις 10 το πρωί της Κυριακής 7 Αυγούστου με παρουσίαση από τον καθηγητή Γιώργο Μαυροειδή. Οι οργανωτές του συνεδρίου φρόντισαν να καλυφθεί με ιδιαίτερα σημαντικές εισηγήσεις τόσον η ιστορική διαδρομή του νησιού όσον και οι ποικίλες πολιτισμικές και συμβολικές προεκτάσεις της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News