default-image

Στα " χαρακώματα" Δήμος- Ενεργοί πολίτες για τα σκουπίδια

Κρήτη
Στα " χαρακώματα" Δήμος- Ενεργοί πολίτες για τα σκουπίδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο - εκτός απροόπτου - επεισόδιο στο "σίριαλ" της μονάδας βιοξήρανσης του Ηρακλείου παίχτηκε προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο με την έγκριση της πρότασης μετεξέλιξης της Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων σε Μονάδα Μηχανικής Διαλογής, που θα παράγει κομπόστ, με ενδιάμεση όμως, την ίδια ώρα, επαναλειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης για μια τουλάχιστον 2ετία...

Το "πράσινο φως" του Συμβουλίου ήρθε πάντως με προστριβές και αντιπαραθέσεις μεταξύ της συμπολίτευσης και των "Ενεργών Πολιτών", που από την πλευρά τους έκαναν λόγο για πλήρη πολιτική αναδίπλωση και αλλαγή στάσης εκ μέρους της δημοτικής Αρχής.

Στην παράταξη του Ηλία Λυγερού, όπως φάνηκε και από την τοποθέτησή του, υπάρχει, και μάλλον όχι άδικα θα μπορούσε να πει κανείς, από πολιτικής καθαρά σκοπιάς, έντονη δυσφορία κατά της δημοτικής Αρχής για τους όλους χειρισμούς στο θέμα. Οι "Ενεργοί Πολίτες" το 2014, στις αρχές τότε της θητείας της νυν δημοτικής Αρχής, είχαν στηρίξει άρδην πολιτικά τη συμπολίτευση στο θέμα της μονάδας βιοξήρανσης. Τότε η δημοτική Αρχή είχε σηκώσει ψηλά τους τόνους εναντίον της προηγούμενης δημοτικής Αρχής Κουράκη, με φόντο το διαγωνισμό που είχε δρομολογηθεί.

Είχε, θυμίζουμε, αποφασιστεί το "πάγωμα" του διαγωνισμού, είχαν εξαπολυθεί βαριές αιχμές για "φωτογραφικούς" διαγωνισμούς, για σχεδιασμούς της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, που άφηναν παράθυρα για χρήση της τεχνολογίας της καύσης έξω από τον περιφερειακό σχεδιασμό των απορριμμάτων και τα συναφή...

Στη σκληρή επίθεση της δημοτικής Αρχής εναντίον της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, και στην αλλαγή πλεύσης, που είχε σε υψηλούς τόνους εξαγγελθεί, είχε σταθεί αρωγός δυναμικά τότε ο Ηλίας Λυγερός και η παράταξή του, εκφράζοντας την έντονη εναντίωσή τους στη λειτουργία της μονάδας βιοξήρανσης. Μια εποχή, βεβαίως, που δεν υπήρχαν, ίσα-ίσα δηλαδή, οι τόσο τεταμένες σήμερα σχέσεις μεταξύ πλειοψηφούσας παράταξης και της παράταξης των "Ενεργών Πολιτών".

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με την 831/2014 απόφασή του (26-11-2014), και εν μέσω αντιπαράθεσης δημοτικής Αρχής και "Ενεργών Πολιτών" με τη μείζονα αντιπολίτευση, αποφάσισε τότε τα εξής:

Α) Τη ματαίωση του διαγωνισμού "Διαχείριση Μονάδας Εεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου",

Β) Την οριστική παραλαβή του εργοστασίου στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,

Γ) Να ανατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τη μετατροπή της υφιστάμενης μονάδας βιοξηράνσεως σε μονάδα μηχανικής διαλογής με παραγωγή οργανικού κλάσματος και ανακυκλώσιμων υλικών (μέταλλο, γυαλί, πλαστικό, χαρτί) με το λιγότερο δυνατό υπόλειμμα.

Μετά την απόφαση αυτή, λοιπόν, έκλεισε τότε και παραμένει ως σήμερα κλειστή η μονάδα βιοξήρανσης. Γεγονός το οποίο, όπως επισημαίνεται από τη μείζονα αντιπολίτευση και όχι μόνο, έχει στοιχίσει πολύ και σε οικονομικό επίπεδο και σε περιβαλλοντικό στην πόλη, αφού με τη μονάδα κλειστή τα απορρίμματα πηγαίνουν χωρίς καμία προεπεξεργασία, όλα μαζί, στο ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων.

Ο νέος διαγωνισμός

Μετά την απόφαση αυτή, ξεκίνησε ένας κύκλος διαβούλευσης και συνεννοήσεων μεταξύ Δήμου Ηρακλείου και ΕΣΔΑΚ, ώστε να δρομολογηθεί εκ νέου διαγωνισμός για την εύρεση αναδόχου που θα επαναλειτουργήσει προσωρινά τη μονάδα βιοξήρανσης μέχρι τη μετεξέλιξή της σε μονάδα μηχανικής διαλογής.

Τον Ιούλιο του 2015, το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε το νέο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, που αφορούσε ακριβώς στην εκπόνηση μελέτης για τη σταδιακή μετεξέλιξη της μονάδας προεπεξεργασίας σε μονάδα μηχανικής διαλογής απορριμμάτων, και συνάμα την προσωρινή για μια 2ετία επαναλειτουργία της μονάδας ως είχε ως τώρα. Δηλαδή, το άνοιγμα εκ νέου της κλειστής από το 2014 μονάδας βιοξήρανσης.

Εντωμεταξύ, αφού ξεπεράστηκαν τα σημεία τριβής μεταξύ Δήμου, ΕΣΔΑΚ και υποψήφιων αναδόχων και αφού προηγούμενα έγιναν δεκτές οι 14 παρεμβάσεις που πρότεινε η πλευρά του Δήμου Ηρακλείου, πριν ανάψει το "πράσινο φως" για να γίνει ο διαγωνισμός, φτάσαμε και στην επιλογή αναδόχου που θα "τρέξει" τη διετή λειτουργία της μονάδας.

Στο νέο διαγωνισμό που βγήκε, αφού ο προηγούμενος, μετά την κατηγορηματική εναντίωση της δημοτικής Αρχής, ακυρώθηκε, αρχικά συμμετείχαν 4 υποψήφιοι ανάδοχοι. Κάποιοι "κόπηκαν" στο τεχνικό σκέλος των προσφορών, κάποιοι άλλοι στο οικονομικό σκέλος. Και έτσι φτάσαμε σε έναν τελικά ανάδοχο, ο οποίος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στο φθινόπωρο, πιθανότατα από τον Οκτώβριο, θα επαναλειτουργήσει τη μονάδα βιοξήρανσης, ωσότου προετοιμαστεί μέσω μελετών η μετεξέλιξή της, όπως άναψε προχθές το "πράσινο φως" το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά είχαμε τα τελευταία χρόνια ένα "σίριαλ" με πολλά επεισόδια και παλινωδίες. Η δημοτική Αρχή από την πλευρά της κάνει λόγο για ορθούς χειρισμούς, που θα φέρουν όφελος για την πόλη σε βάθος χρόνων. Μάλιστα, στη Λότζια στέκονται στην παράμετρο ότι με το νέο διαγωνισμό η μονάδα βιοξήρανσης θα λειτουργήσει για τα επόμενα 2 χρόνια με έκπτωση ιδιαίτερα σημαντική, επ' ωφελεία Δήμου και ΕΣΔΑΚ, που φτάνει το 15,5%, έναντι έκπτωσης μόλις 1% που υπήρχε παλιότερα.

Ωστόσο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης και πολλοί πολιτικοί παρατηρητές πολύ εύλογα βλέπουν πίσω από το "σίριαλ" αυτό μια αναδίπλωση, μια υπαναχώρηση της δημοτικής Αρχής από τα αρχικά πλάνα που η ίδια είχε περάσει προς τα έξω στο συγκεκριμένο θέμα. Και ένα "σίριαλ" ανούσιο, που, όπως σχολιάζουν, ήταν τελικά εκ των ουκ άνευ, αφού ξοδεύτηκαν απλά δύο χρόνια για να λειτουργήσει και πάλι τελικά η μονάδα βιοξήρανσης, που είχε δαιμονοποιηθεί από την παράταξη Λαμπρινού και τους "Ενεργούς Πολίτες".

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η παράταξη Λυγερού αισθάνεται πολιτικά "προδομένη", όσο κι αν μπορεί να ακούγεται υπερβολικός ο όρος, από τη συμπολίτευση, την οποία είχε στηρίξει άρδην αρχικά στο συγκεκριμένο θέμα. Χαρακτηριστικά, εξάλλου, στην προχθεσινή συνεδρίαση ήταν οι αιχμές και τα "καρφιά" του Ηλία Λυγερού προς τη δημοτική Αρχή για αλλαγή στάσης και μετατόπισή της στην πολιτική Κουράκη, που η ίδια η δημοτική Αρχή είχε στηλιτεύσει σε υψηλούς τόνους.

«Είστε ένα βήμα πριν αλλάξετε τελείως την αρχική σας πολιτική και απόφαση, και να πάτε σε ένα νέο σχεδιασμό που θα κρατά στο διηνεκές τη μονάδα προεπεξεργασίας απορριμμάτων» ήταν μια μόνο χαρακτηριστική αιχμηρή ατάκα του επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" προς τη δημοτική Αρχή...

Μ' αυτά και μ' αυτά, την εισήγηση της δημοτικής Αρχής ως προς τη μονάδα προεπεξεργασίας απορριμμάτων υπερψήφισε τελικά μονάχα η παράταξη Κουράκη, που έχει σταθερά ταχθεί υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας της μονάδας βιοξήρανσης, ενώ καταψήφισε ο άλλοτε σύμμαχος της δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή οι "Ενεργοί Πολίτες" και η "Λαϊκή Συσπείρωση".

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News