Κρήτη

Αγ.Δημήτριος: Ποιοι βρίσκονται πίσω από επίθεση με γκαζάκια

Μετά την επίθεση με γκαζάκια στο ναό του Αγ. Δημητρίου με ένα κείμενο υπήρξε ανάληψη ευθύνης. Σύμφωνα με αυτό πρόκειται για απάντηση στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

Μετά την επίθεση με γκαζάκια στο ναό του Αγίου Δημητρίου που προκάλεσε ανησυχία ακολούθησε η ανάληψη ευθύνης με ένα κείμενο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρεται η επίθεση έγινε ως απάντηση στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης ενώ στο κείμενο σημειώνεται:

"Τα ξημερώματα της 1ης Αυγούστου τοποθετήθηκε εμπρηστικός μηχανισμός στην εκκλησία του αγίου Δημητρίου στο Ηράκλειο Κρήτης. Προχωρήσαμε σ' αυτή την ενέργεια ως ελάχιστη απάντηση μετά από τις πρόσφατες ενέργειες της εκκλησίας Α.Ε σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές δυνάμεις στη πόλη της Θεσσαλονίκης και στην εκκένωση και κατεδάφιση καταλήψεων. Αυτή η πράξη μπορεί να θεωρηθεί συνεισφορά στο κάλεσμα για τον Μαυρο Ιούλη από τους συντρόφους της Rigaer 94 στη Γερμανία."Στις 22/5/2009 σκοτώνεται ο Mauricio Morales στη Χιλή κατά τη μεταφορά βόμβας που προοριζόταν για τη σχολή δεσμοφυλάκων. Ο Μαουρίσιο συμμετείχε στην κατάληψη βιβλιοθήκη Σάκκο και Βαντσέττι κάνοντας πράξη τη συνάντηση της δημόσιας και της παράνομης δράσης. Καταληψίας και βομβιστής, δεν διαχώρισε τα μέσα δράσης και δεν εγκλωβίστηκε σε νησίδες ψευτοελευθερίας"(Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς / FAI-IRF, Πυρήνας Αντάρτικου Πόλης )ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙΥ.Γ. : Την Πέμπτη 4 αυγούστου η κατάληψη "Biblioteca Kaos" στο Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία απειλείται με εκκένωση. Οι σύντροφοι δεν θα την εγκαταλείψουν και θα την υπερασπιστούνε. Τους ευχόμαστε ολόψυχα δύναμη και τους στέλνουμε μια συντροφική αγκαλιά συνενοχής".

"Η Εκκλησία δίδει το μήνυμα της ειρήνης"

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος εξέφρασε τη θλίψη του για το συμβάν, αποδοκιμάζοντας κάθε μορφή βίας. Αυτό είναι ένα από τα μηνύματα που στέλνει μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε για το περιστατικό και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης. «Ενημερωθήκαμε σήμερα το πρωί από τον προϊστάμενο της ενορίας Αγίου Δημητρίου, πατήρ Εμμανουήλ Ζερβάκη, για το περιστατικό. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας. Εκφράζομε τη θλίψη μας. Ο τόπος μας έχει μια ιστορία και παράδοση, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Σεβόμαστε κάθε ελεύθερη άποψη, η οποία όμως εκφράζεται με σεβασμό και μέσα στα όρια της νομιμότητος. Η Εκκλησία δίδει το μήνυμα της ειρήνης, της καταλλαγής και του αλληλοσεβασμού. Η αστυνομία έχει καταγράψει και αναλάβει την έρευνα του περιστατικού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το χρονικό της επίθεσης

Οι δράστες φέρονται να έδρασαν γύρω στις 5 το πρωί της Δευτέρας, "χτυπώντας" στην πλαϊνή είσοδο του ναού: Αρχικά τοποθέτησαν στο σημείο ένα γκαζάκι και στη συνέχεια προσπάθησαν να προκαλέσουν έκρηξη ρίχνοντας πάνω σ' αυτό εύφλεκτο υγρό. Ωστόσο, παρά το ότι ξέσπασε φωτιά, το γκαζάκι τελικά δεν «έσκασε». Έτσι, από τη μικρή εστία πυρκαγιάς που προκλήθηκε από τους άγνωστους εμπρηστές, άρχισαν να σπάνε τα τζάμια στην πλαϊνή είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου.

Παρ' όλα αυτά, ο αγαπημένος ναός πολλών Ηρακλειωτών που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής τόσο από το κέντρο, όσο και από το λιμάνι, «γλίτωσε» τα χειρότερα, καθώς οι φθορές που υπέστη, δεν ήταν σημαντικές. Περίοικοι οι οποίοι αντιλήφθηκαν το συμβάν, ενημέρωσαν άμεσα την ΕΛ.ΑΣ. Εξάλλου, οι αστυνομικοί, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο, πραγματοποίησαν ενδελεχώς αυτοψία στο χώρο και περισυνέλλεξαν υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού.

Σχόλια