default-image

Μισθός - ντροπή ξεσηκώνει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Κρήτη
Μισθός - ντροπή ξεσηκώνει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις τους με τους ξενοδόχους, δηλώνουν οι συνδικαλιστές των ξενοδοχοϋπαλλήλων, που λόγω της απεργίας των δικηγόρων ως τις αρχές Ιουλίου, είναι αναγκασμένοι, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, να συνεχίζουν τις προσπάθειες υπογραφής συμβάσεων με τους εργοδότες. Μόνο 20 ξενοδοχεία στο νομό υπέγραψαν συμβάσεις στα 830 ευρώ το μήνα, μικτά, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν χρήση του κατώτερου μισθού των 586 ευρώ, απαντώντας ότι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ή προσανατολίζονται σε αυτές με τον κάθε εργαζόμενό τους!

Τις πληροφορίες αυτές έδωσε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Αρετίνης, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που από άποψη δουλειάς και πληρότητας των ξενοδοχείων εξελίσσεται καλύτερα από πέρυσι.

«Τώρα υπάρχει πάρα πολλή δουλειά. Και όπως δείχνει, η χρονιά θα είναι πολύ καλύτερη από την περυσινή, παρότι δεν άρχισε καλά. Αλλά παρ' όλα αυτά, δε θέλει κανείς να υπογράψει μια σύμβαση, στην οποία να ρυθμίζουμε από κοινού τους κατώτερους μισθούς. Αυτό που θέλουν είναι να δίνουν όσα θέλουν στους εργαζόμενούς τους, μέσα από τοπικές συμβάσεις», σύμφωνα με όσα μας είπε χθες το βράδυ ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

«Γι' αυτό το λόγο, μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων, δεν έχουμε συμφωνήσει με κάποιους. Βέβαια, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με αρκετούς από αυτούς, αλλά με τους περισσότερους υπάρχει πρόβλημα. Αλλά εμείς δεν το βάζουμε κάτω», λέει ο κ. Αρετίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου θα αναγκαστεί να προσφύγει για πολλούς ξενοδόχους στη διαιτησία, αλλά αυτό είναι κάτι χρονοβόρο και δεν αποτελεί, βέβαια, την πρώτη του επιλογή.

«Μετά τη λήξη της απεργίας των δικηγόρων έχουμε έρθει σε επαφές και συζητήσεις με 20 μεγάλα ξενοδοχεία. Με κάποια είμαστε πολύ κοντά να συμφωνήσουμε, αλλά με τα περισσότερα βλέπω να πηγαίνουμε στον ΟΜΕΔ», μας είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Αρετίνης.

Όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Αρετίνης, οι ξενοδόχοι προτιμούν να λαμβάνουν υπόψη τους τον κατώτερο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη και όχι τον κατώτερο μισθό της κλαδικής και της τοπικής σύμβασης, και πάντα βέβαια μιλάμε για μικτούς...

Το πολύ μέχρι 600 ευρώ

«Η Κλαδική και η Τοπική Σύμβαση δίνουν περίπου τον ίδιο βασικό μισθό, των 830 ευρώ το μήνα. Κι ενώ δε μας απαντούν οι περισσότεροι τι χρήματα δίνουν, εμείς έχουμε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δίνουν τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ το μήνα, ή το πολύ μέχρι 600 και 650 το ανώτερο, και πάντοτε μιλάμε για μικτό μισθό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι γίνεται», συνεχίζει ο Γιώργος Αρετίνης.

Μάλιστα, στο ίδιο ξενοδοχείο, σύμφωνα με το συνδικαλιστή, άλλος μπορεί να πληρώνεται με 586 ευρώ το μήνα και άλλος με 650. «Να υπενθυμίσουμε ότι τα 586 ήταν ο κατώτερος μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, όπως διαμορφώθηκε με τα μνημόνια του 2012. Μέχρι τότε ίσχυε ο μισθός των 751 ευρώ το μήνα, που έλεγε ότι θα επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι μόνο δεν τον επανέφερε, αλλά εμείς φοβόμαστε μη μας πάνε και ακόμα παρακάτω κάποια στιγμή με νέο νόμο», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων.

Μάλιστα, ο Γιώργος Αρετίνης καταγγέλλει ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις έχει βρει πολλούς ξενοδόχους... "πρόθυμους" να ρίξουν ακόμα πιο κάτω ακόμα και τα 586 ευρώ ακαθάριστα, αλλά λόγω του νόμου αδυνατούν να το κάνουν, για να μην έχουν μετά... μπερδέματα!

«Άλλοθι η απεργία των δικηγόρων»

Η φετινή κατάσταση των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου είναι δραματική, εξαιτίας της ενέργειας των ξενοδόχων να διαλύσουν την Ένωση Ξενοδόχων Κρήτης, ώστε να μην υπάρχει το συνδικαλιστικό όργανο της "άλλης πλευράς" για την υπογραφή συμβάσεων.

Όμως οι εργαζόμενοι από το Φεβρουάριο άρχισαν να κοινοποιούν εξώδικα στους ξενοδόχους. «Μέχρι το Μάιο θα είχαμε υπογράψει συμβάσεις με τους περισσότερους. Αλλά, λόγω της απεργίας των δικηγόρων, υπήρχε αυτό το άλλοθι για να αποφύγουν τις συμβάσεις», λέει ο κ. Αρετίνης.

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι το άλλοθι των δικηγόρων δεν το είχαν οι 20 που υπέγραψαν με 830 ευρώ μισθό, εν μέσω της απεργίας των δικηγόρων. «Εκεί ήταν οι μόνοι σωστοί. Και ίσως γιατί εκείνοι ξέρουν πως ένας σωστά αμειβόμενος εργαζόμενος αποδίδει και καλύτερα από τον άλλο, που τον έχει ο εργοδότης του στην πείνα».

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News