default-image

Σε απόγνωση οι αγρότες: Ο δάκος "τρώει" τις λιγοστές ελιές

Κρήτη
Σε απόγνωση οι αγρότες: Ο δάκος "τρώει" τις λιγοστές ελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως εδώ και μη παρέκει. Με τα 2/3 της ελαιοπαραγωγής να έχει καταστραφεί φέτος, ο ΣΕΔΗΚ ζητά να αναθεωρηθεί η πολιτική της κυβέρνησης ως προς την ΚΑΠ για τους ελαιοπαραγωγούς την ώρα που επιδεικτικά επικρατεί αδιαφορία για τις ζημιές του 2013 από τον καύσωνα προ καρπόδεσης με τις αποζημιώσεις που ξεκίνησαν στα 100 εκατομμύρια ευρώ και έφτασαν στα μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ και εν τέλει στο... στρογγυλό 0.

Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα γιατί το πλήγμα είναι διπλό, δηλαδή και κατά την άνθηση και κατά την καρπόδεση, καταβαραθρώνοντας την ελαιοπαραγωγή σε ποσοστό -75%!

Χαριστική βολή αποτελεί το γεγονός ότι όσοι δεν προνόησαν να αφήσουν υπόλοιπο από πέρυσι, για τη φετινή δακοκτονία, έχουν φτάσει στο σημείο ακόμη και τώρα να μην έχουν ξεκινήσει καν τους ψεκασμούς, φέρνοντας τη σοδειά στον απόλυτο όλεθρο.

Επειδή μάλιστα δε γίνονται από το κράτος οι ψεκασμοί, τους πραγματοποιούν ιδιώτες με επικίνδυνα φυτοφάρμακα, ενώ ο ΣΕΔΗΚ καταγγέλλει επίσης ότι αφήνοντας εκτός ψεκασμών κάποιες περιοχές, αυτές αποτελούν άντρο επώασης του δάκου που στη συνέχεια καταστρέφει τις λιγοστές ελιές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον καιρό και τον Θεό εναποθέτει τις ελπίδες του ο επιστημονικά υπεύθυνος του ΣΕΔΗΚ, Νίκος Μιχελάκης, ένας άνθρωπος, βαθύς γνώστης του θέματος, αλλά και των καταστάσεων λόγω της πολυετούς εμπειρίας του.

Για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών έχουν διαμαρτυρηθεί κομματικές παρατάξεις στη βουλή και ο ΣΕΔΗΚ με υπομνήματα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πολλοστές φορές, όμως πέφτουν κάτω σαν να απευθύνονται στο κενό.

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ, Γιώργος Μαρινάκης, η αιτία είναι ότι τα κείμενα είναι τεκμηριωμένα και δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς απάντηση.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News