Κρήτη

"Διώχνουν" τα παζάρια από τη Λότζια

Έγγραφο της Αρχαιολογίας, απαγορεύεται την παραχώρηση του αίθριου της Λότζια για παζάρια.

Τη γνώριμη εικόνα της φωτογραφίας δε θα την ξαναδούμε. Τα παζάρια στο αίθριο της Λότζιας κόβονται "μαχαίρι", ακόμη κι αν πρόκειται για φιλανθρωπικό ή άλλο ευγενή σκοπό. Αιτία; Έγγραφο της Αρχαιολογίας, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η παραχώρηση του χώρου για οτιδήποτε περιλαμβάνει οικονομική συναλλαγή...

Τα νέα έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία στους συλλόγους που συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το αίθριο του Δημοτικού Μεγάρου για τις δραστηριότητές τους. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων, ο Σύλλογος "Ευ Ζω με τον Καρκίνο", καθώς επίσης και ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, ο οποίος εδώ και 10 χρόνια πραγματοποιεί το διάσημο παζάρι του, που αποτελεί βασικό αιμοδότη της ανέγερσης του "Σπιτιού των Αγγέλων", του ξενώνα που θα φιλοξενεί εγκαταλελειμμένα παιδιά μέχρι 6 χρονών.

Επίσης, από το παζάρι του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων στηρίζεται ο Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού, αλλά και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων. Μέσω του παζαριού πωλούνται είδη από δεύτερο χέρι και, παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, οι διοργανωτές του έβλεπαν πως κάθε χρόνο σημείωνε και μεγαλύτερη επιτυχία. Πλέον είχε εξελιχθεί σε τριήμερο (από μονοήμερο), αλλά ο τόπος και ο χρόνος παρέμεναν σταθερά: Κάθε φθινόπωρο στη Λότζια.

Φέτος, όμως, ο τόπος διεξαγωγής του παζαριού αλλάζει. Οι πάγκοι με τα είδη που προσφέρουν για καλό σκοπό οι Ηρακλειώτες μεταφέρονται στην πλατεία Ελευθερίας, και η αγωνία είναι μεγάλη. Όπως λέει η ψυχή της διοργάνωσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γυναικείων Σωματείων Μαίρη Παχιαδάκη, «το πρόβλημα έχει προκύψει εδώ και δύο μήνες. Είχαμε ζητήσει εγκαίρως, όπως πάντα, τη Λότζια, μας την είχαν παραχωρήσει και στη συνέχεια μας τηλεφώνησαν και μας είπαν πως άλλαξαν τα πράγματα. Πως με έγγραφό της η Αρχαιολογία δεν επιτρέπει πλέον την παραχώρηση του ιστορικού χώρου για παζάρια και οτιδήποτε έχει οικονομικό χαρακτήρα.

Έτσι, μιας που δεν υπάρχει "στεγασμένη" εναλλακτική, αναγκαζόμαστε να πάμε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου - όπως μας λένε και οι βιβλιοπώλες - έχει απίστευτη ζέστη. Γι' αυτό και ανοίγουν την έκθεση βιβλίου από τις 6 το απόγευμα και μετά. Τι να κάνουμε; Σας είπα, δεν έχουμε εναλλακτική. Ο Δήμος μάς υποσχέθηκε ότι θα μας δώσει κάποιες τέντες, για να μην είμαστε όλη τη μέρα κάτω από τον ήλιο»...

Την απογοήτευσή του για τη μη παραχώρηση της Λότζιας για φιλανθρωπικούς σκοπούς εξέφρασε και ο διοργανωτής έτερου γνωστού παζαριού, ο οποίος σχολίασε σκωπτικά: «Όχι πια παζάρια στη Λότζια, μόνο "pokemon go". Αφού ο Δήμος Ηρακλείου και η Αρχαιολογία βρήκαν τρόπο να προστατεύσουν το μνημείο από τα παζάρια, ας βρουν τρόπο για να το προστατεύσουν επίσης απ' όσους ουρούν εντός του, όσους γράφουν συνθήματα στους τείχους του, απ' αυτούς που επαιτούν, βγάζουν κάλτσες και παπούτσια και ξαπλαρώνονται μαζί με τις πραμάτειες τους και τις οικογένειές τους στο εσωτερικό του»...

Η κρίση έχει πάει πίσω το "Σπίτι των Αγγέλων"

Το "Σπίτι των Αγγέλων" ανεγείρεται στη θέση "Κλειδού", στις Αρχάνες, φιλοδοξώντας να καλύψει το κενό της Πολιτείας στη φροντίδα εγκαταλειμμένων νηπίων και βρεφών στην Κρήτη. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε στο τέλος του 2013 και στόχος ήταν να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 1 με 2 χρόνια. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις γίνονταν χωρίς να συνυπολογιστεί το μέγεθος της κρίσης... Σήμερα έχουν ίσα-ίσα ολοκληρωθεί τα υπόγεια, ενώ το επόμενο βήμα είναι να πέσουν τα μπετά.

Όπως λέει η κ. Παχιαδάκη, έκλεισαν επιχειρήσεις που της είχαν υποσχεθεί πως θα δώριζαν τούβλα, ξυλεία και δομικά υλικά. «Δυστυχώς, η κρίση, που έχει επηρεάσει τους πάντες, έχει επηρεάσει κι εμάς. Έχουμε μείνει πίσω. Γι' αυτό και άλλη μια φορά ζητάμε τη στήριξη των Ηρακλειωτών. Των ανθρώπων που αγκάλιασαν ένα παζάρι, το οποίο είναι αυτή τη στιγμή ο κύριος αιμοδότης για το "Σπίτι των Αγγέλων"», υπογραμμίζει.

Το "Σπίτι των Αγγέλων" θα φιλοξενήσει 28 εγκαταλελειμμένα παιδιά, από τα οποία τα 10 θα είναι βρέφη και τα υπόλοιπα νήπια έως 6 χρονών. Τα παιδιά αυτά θα προετοιμάζονται σε ό,τι χρειάζονται μέχρι τα 6 τους χρόνια, και μετά θα προωθούνται σε ανάδοχες οικογένειες, ώστε να πηγαίνουν κι άλλα παιδιά στον ξενώνα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια