Κρήτη

Οι Ολλανδοί πήγαν στα "Αλωνέματα", θέρισαν και ζύμωσαν

Η αναβίωση της παραδοσιακής επεξεργασίας των σιτηρών, που ξεκίνησε το 2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε φορείς εκτός Ελλάδας.

Η αναβίωση της παραδοσιακής επεξεργασίας των σιτηρών, που ξεκίνησε το 2009 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και σε φορείς εκτός Ελλάδας.

Ο "κύκλος του ψωμιού", που έχει να κάνει με τη σπορά, το θερισμό, το αλώνεμα, την άλεση των σιτηρών και το ζύμωμα του ψωμιού, ήταν η αιτία που 4 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την ολλανδική πόλη Χρόνινγκεν ήρθαν για να παρακολουθήσουν με τον καθηγητή τους, αρχαιοβοτανολόγο Rene Cappers, τα φετινά αλωνέματα, που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιουλίου, στις πηγές του Κεφαλόβρυσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμαύκας για 8η συνεχόμενη χρονιά.

«Η ξενάγηση στην παράδοση ξεκίνησε από τα μέλη και τους φίλους του Πολιτιστικού Συλλόγου, αλλά και πλήθος εθελοντών, που έδωσαν το "παρών" τους στο αγρόκτημα της οικογένειας του Αντώνη Χρυσοφάκη, για να βοηθήσουν σε πρώτη φάση στο ζύμωμα και στο ψήσιμο του ψωμιού. Οι επίσημοι προσκεκλημένοι του χωριού μας από την Ολλανδία παρακολούθησαν, επίσης, τις γυναίκες να φτιάχνουν τις σκιουφιχτές μακαρούνες.

Φυσικά αρκετές αποθήκες άνοιξαν και πρόθυμα οι ιδιοκτήτες τους, Δημήτρης Κουτσελάκης και Γιώργος Σαλλής, εξέθεσαν τα παλιά παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία που είχαν να κάνουν με την επεξεργασία του σιταριού και την παραγωγή του ψωμιού», μας είπε ο εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Πιτυκάκης.

Και μετά το ζύμωμα, σειρά είχε η εκμάθηση των επίσημων προσκεκλημένων της Καλαμαύκας στα μυστικά του θερισμού των σιτηρών, τα οποία στο μεταξύ φέτος, λόγω της ανομβρίας, δεν ήταν στα καλύτερά τους. Οι παλιοί θεριστές του χωριού, μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου ξεκρέμασαν τα δρεπάνια τους για μια ακόμη φορά, ανηφόρισαν διαμέσου του επιβλητικού φαραγγιού του Χαυγά μέχρι το κτήμα του Μανόλη Ζουραράκη, στα ριζά του βράχινου όγκου του Τιμίου Σταυρού στην Καστελάνα.

«Εκεί τους περίμεναν οι 4 μεταπτυχιακοί φοιτητές από την Ολλανδία με τον αρχαιοβοτανολόγο καθηγητή τους και μίλησαν μαζί τους για τη χρήση του δρεπανιού, δείχνοντάς τους στη συνέχεια τα μυστικά του γρήγορου και επιδέξιου θερίσματος. Ακόμα διδάχτηκαν την κατασκευή των... φυτικών βουρλιδιών, δηλαδή των αυτοσχέδιων σχοινιών που χρησιμοποιούσαν οι παλιοί για το δέσιμο των δεματιών.

Στο τέλος όλοι μαζί γευτήκαμε κάτω από τον πεύκο τους νόστιμους παραδοσιακούς μεζέδες που είχε ετοιμάσει η οικογένεια του Μανόλη Ζουραράκη, απολαμβάνοντας συγχρόνως την πανέμορφη θέα που απλωνόταν από τις αορίτικες πλαγιές μέχρι και εκεί που ο ορίζοντας χανόταν στο απέραντο γαλάζιο του νότιου Κρητικού πελάγους», μας είπε ο κ. Μιχάλης Πιτυκάκης.

Κρητικό γλέντι την Κυριακή - Φτιάχνουν ξεροτήγανα στο Σάββατο

Η συνέχεια στην ξενάγηση των εκλεκτών προσκεκλημένων από την Ολλανδία θα δοθεί το Σάββατο στο Γυναικείο Συνεταιρισμό της Καλαμαύκας "Ο Κλωστένιος", όπου θα τους δείξουν την παρασκευή των παραδοσιακών γλυκισμάτων, όπως είναι ο κλωστένιος χαλβάς, τα πατούδα, οι κουραμπιέδες και τα ξεροτήγανα.

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στο Κεφαλοβρύσι, δίπλα στις πηγές του Καλαμαυκιανού ποταμού, οι ξένοι θα παρακολουθήσουν μαζί με όλο τον κόσμο τα αλώνισμα των σιτηρών στο πέτρινο αλώνι και το ημερήσιο γλέντι με το συγκρότημα του Κωστή Κακουδάκη, με το οποίο θα κλείσουν οι φετινές εκδηλώσεις "Αλωνέματα 2016", που είναι ενταγμένες στα "Κύρβεια".

ρεπορτάζ : Νίκος Πετάσης

Σχόλια