default-image

Οριστικό, δεν κλείνουν οι ράμπες του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη

Κρήτη
Οριστικό, δεν κλείνουν οι ράμπες του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέρασε χθες στην ψηφοφορία των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή η παράταση για 18 μήνες της λειτουργίας εργοταξιακών εσόδων και εξόδων από την εθνική οδό στου Κοκκίνη Χάνι, στο Ηράκλειο, προκειμένου στο διάστημα αυτό να υπάρξει η δυνατότητα αδειοδότησης και ρύθμισης οριστικά του θέματος, με βάση την οριστική μελέτη.

Τη μάχη για να περάσει η απόφαση αυτή έδωσαν κυρίως οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Σπύρος Δανέλλης, ως Ηρακλειώτες βουλευτές, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, αντίστοιχα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα υπήρξαν και κινητοποιήσεις των κατοίκων, οι οποίοι και διαδήλωσαν, αγωνιζόμενοι για να μην κλείσουν οι ράμπες. Οι κάτοικοι της ευρύτερης τουριστικής περιοχής από τον Καρτερό ως τις Γούρνες προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και βγαίνοντας στο δρόμο, εν προκειμένω στις επίμαχες ράμπες του ΒΟΑΚ στου Κοκκίνη Χάνι, για να διατρανώσουν ένα ηχηρό «όχι» στο επικείμενο κλείσιμό τους, στο πλαίσιο εφαρμογής σχετικής απόφασης του ΣτΕ.

Πρωτοστάτες στην κινητοποίηση ήταν οι πολίτες, μέλη της διαδικτυακής ομάδας που έχει ξεκινήσει στο facebook με τίτλο "ΟΧΙ στο κλείσιμο των ραμπών στου Κοκκίνη Χάνι".

Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι η παράταση αυτή αποτελούσε και αίτημα της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου, έστω και ώστε να υπάρξει μια παράταση πριν την καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο των ραμπών, μέχρι να βρεθεί λύση και να γίνεται νόμιμα η πρόσβαση από και προς το ΒΟΑΚ, μέσω νόμιμου κόμβου που δρομολογείται σε κοντινή απόσταση από τις σημερινές, παράνομες ράμπες...

Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Μαστοράκη, ο σχεδιασμός για τον κόμβο της Ανώπολης περιλαμβάνει και τη δημιουργία προσωρινής πρόσβασης στο ΒΟΑΚ, μια παρέμβαση προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι την ολοκλήρωση του κόμβου, που έχει κόστος περί τις 300.000 ευρώ.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες, ο Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση στου Κοκκίνη είχαμε δικαστική απόφαση και θα έπρεπε, βάσει αυτής της απόφασης, να αποκλειστούν οριστικά και οι είσοδοι και οι έξοδοι. Όμως τώρα δίνει ένα περιθώριο 18 μηνών η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λειτουργούν ως εργοταξιακές οι ράμπες, έως ότου το διάστημα αυτό να ρυθμιστεί οριστικά το θέμα του κόμβου».

"Πράσινο φως"

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα "πράσινο φως" για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά στην κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Ανώπολης, άναψε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης. Μάλιστα, παράλληλα αποφάσισε ότι μέχρι την κατασκευή του έργου θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στις ράμπες του Κοκκίνη, επί της εθνικής οδού, ώστε να παραμείνουν ανοιχτές για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Και όλα αυτά μετά την έκρηξη αγανάκτησης πολιτών, που ζητούσαν να παραμείνουν ανοικτές οι επίμαχες ράμπες, μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε λόγω της απόφασης- "βόμβας" του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι ράμπες πρέπει να κλείσουν, διότι είναι παράνομες, καθώς κατασκευάστηκαν χωρίς μελέτη και χωρίς εγκρίσεις.

Ο ανισόπεδος κόμβος θα είναι τετρασκελής και μερικά ανισόπεδος, μορφής μισού τριφυλλιού, και θα εξασφαλίζει την ασφαλή πρόσβαση οχημάτων από και προς το ΒΟΑΚ. Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια που απαιτούνται για την υλοποίησή του, αρμόδιοι εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι θα διασφαλιστούν, καθώς πρόκειται για ένα έργο ύψιστης προτεραιότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χερσονήσου:

 Στις αρχές του Ιουνίου 2008, λόγω επιβεβλημένης ανάγκης εξυπηρέτησης των κυκλοφοριακών αναγκών των κατοίκων  του Δήμου Χερσονήσου -μέχρι την κατασκευή του Ανισόπεδου Κόμβου, ο τότε Δήμος Γουβών ανέλαβε την κατασκευή των ραμπών.

Ο Δήμος Χερσονήσου είχε πολλάκις τονίσει αρμοδίως, ότι χρειάζεται η  διατήρηση των υφιστάμενων ραμπών προσωρινά και μέχρι την κατασκευή σε κοντινό σημείο του Ανισόπεδου Κόμβου Ανώπολης και των συμπληρωματικών έργων που απαιτούνται, για την προσωρινή λύση των κυκλοφοριακών αναγκών των κατοίκων και των χρηστών του οδικού δικτύου, καθώς και η  άμεση προώθηση της διαδικασίας για την κατασκευή, του εν λόγω κόμβου.

Κατόπιν όλων αυτών των μεθοδευμένων προσπαθειών της Δημοτικής αρχής, ο Δήμος Χερσονήσου κατάφερε να επιτύχει τη διατήρηση των ραμπών, βάσει και της τροπολογίας του σχεδίου Νόμου με τίτλο 'Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/Ε.Ε., τροποποίηση του Π.Δ. 148/2009 και άλλες Διατάξεις', καθώς και να επιτραπεί στις αρμόδιες υπηρεσίες η βελτίωση τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε τη σχετική περιβαλλοντική μελέτη, ώστε και τυπικά να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για την ολοκλήρωση του ανισόπεδου κόμβου για την περιοχή -  όπως αναφέρεται και στην τροπολογία σχετικά.

Στην όλη προσπάθεια ο Δήμος Χερσονήσου, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στο Βουλευτή κύριο Σωκράτη Βαρδάκη για την απεριόριστη προσπάθεια του καθ' όλη τη διάρκεια των δράσεων έως ότου εγκριθεί η τροπολογία, καθώς και τον Περιφερειάρχη Κρήτης  κύριο Σταύρο Αρναουτάκη, που συνέβαλαν με τις συνεχείς τους ενέργειες και την αμέριστη προσπάθεια τους, σε ένα τόσο θετικό αντίκτυπο  για την περιοχή, εκπεφρασμένης της αναγκαιότητας σε μία τόσο ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News