default-image

Νέα κομπίνα: οι νοικάρηδες υπενοικιάζουν παράνομα σπίτια

Κρήτη
Νέα κομπίνα: οι νοικάρηδες υπενοικιάζουν παράνομα σπίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πενία τέχνας κατεργάζεται. Για την ακρίβεια κρίση τέχνας κατεργάζεται μεταξύ "πολυμήχανων", επιτήδειων νοικάρηδων, φοιτητών αλλά και αλλοδαπών, από βαλκανικές κυρίως χώρες, και εδώ στην Κρήτη, που "αρμέγουν" παράνομα στα κρυφά... ξένη αγελάδα! Εν προκειμένω ξένη περιουσία...

Μια νέα "μόδα" έχει αρχίσει και κάνει την εμφάνισή της στο νησί, που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και στους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και στους τουριστικούς παράγοντες. Πρωτίστως στους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Η νέα "μόδα" - σημείο αν μη τι άλλο των καιρών, της κρίσης και της ανέχειας - είναι η παράνομη υπενοικίαση σπιτιών, μέσω γνωστών ηλεκτρονικών ιστοσελίδων του διαδικτύου, από τους νοικάρηδες προς τουρίστες, εν αγνοία των ιδιοκτητών των ακινήτων. Ιδιοκτητών που νομίζουν πως μέσα στα διαμερίσματα διαμένουν οι νοικάρηδές τους, αλλά στην πραγματικότητα διαμένουν, εναλλασσόμενοι συνεχώς ανά ημέρες ή εβδομάδες, ξένοι τουρίστες!

Την πατέντα αυτή, για να βγάλουν χρήματα τους δύσκολους αυτούς καιρούς, έχουν αρχίσει και κάνουν σύστημα στο Ηράκλειο, όπως και στις υπόλοιπες πόλεις του νησιού, κατά βάση δύο κατηγορίες συνανθρώπων μας: νεαροί φοιτητές που ούτως ή άλλως λείπουν από εδώ τους καλοκαιρινούς μήνες και σπεύδουν να αξιοποιήσουν στη... ζούλα τα ακίνητα που νοικιάζουν για να βγάλουν ένα καλό εισόδημα, και επίσης αλλοδαποί, κυρίως από τις βαλκανικές χώρες, που ενώ εμφανίζονται ως «νοικάρηδες» στους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες ακινήτων, στην πραγματικότητα τα μετατρέπουν σε άτυπα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπενοικιάζοντάς τα στα κρυφά, είτε σε συμπατριώτες τους, είτε σε τουρίστες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.

Το αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για διαμερίσματα σε παλιές πολυκατοικίες, στο κέντρο των κρητικών πόλεων, τα οποία υπενοικιάζονται με το δωμάτιο, ή ακόμα-ακόμα και με το κεφάλι! Ανά τουρίστα, δηλαδή, που διαμένει μέσα στο παράνομα υπενοικιαζόμενο διαμέρισμα...

Στην προκειμένη περίπτωση, μιλάμε για μια νέα κατηγορία του γενικού φαινομένου της παραξενοδοχειακής δραστηριότητας, που τα τελευταία χρόνια έχει "απλωθεί" και στην Κρήτη. Η παραξενοδοχειακή δραστηριότητα με την τουριστική αξιοποίηση και ενοικίαση αστικών ακινήτων από τους ιδιοκτήτες τους δεν είναι κάτι άγνωστο στη Κρήτη. Μια απλή, διαδικτυακή επίσκεψη άλλωστε σε γνωστές ηλεκτρονικές σελίδες και πλατφόρμες, που ακριβώς εξυπηρετούν την ενοικίαση των σπιτιών σε τουρίστες, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς τις διαστάσεις του φαινομένου αυτού.

Όμως τελευταία έχει ξεφυτρώσει το καινούργιο αυτό παρακλάδι, με τις υπενοικιάσεις από τους νοικάρηδες πλέον, και όχι από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες, χωρίς να έχουν την παραμικρή ιδέα οι σπιτονοικοκύρηδες!

Παρέμβαση επιχειρηματιών

Πριν λίγες μάλιστα ημέρες, υπήρξε μια δημόσια ηχηρή παρέμβαση για το θέμα των παράνομων μισθώσεων αστικών ακινήτων, εν αγνοία των ιδιοκτητών τους, εκ μέρους της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου "Η Φιλοξενία" και της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ανατολικής Κρήτης.

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή των ιδιοκτητών ακινήτων της πόλης του Ηρακλείου - και όχι μόνο - σχετικά με το θέμα των παράνομων επιμισθώσεων που παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες που έχουμε, πολλοί "μισθωτές" μισθώνουν κατοικίες με πρόσχημα τη διαμονή τους σε αυτές και στη συνέχεια τις υπενοικιάζουν μέσω διαφόρων ιστοσελίδων σε τουρίστες, σαν τουριστικά καταλύματα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αισχροκερδούν σε βάρος των ιδιοκτητών των ακινήτων, οι οποίοι αγνοούν τη δραστηριότητα των ενοικιαστών τους, να μην υπάγονται στους απαραίτητους ελέγχους όπως κάθε νόμιμο κατάλυμα, να φοροδιαφεύγουν, να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και να μη γνωρίζει καμία αρμόδια Αρχή το τι καθεστώς επικρατεί σε αυτά τα "καταλύματα".

Θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και κατοικιών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν το καθεστώς που επικρατεί στην ιδιοκτησία τους, έτσι ώστε να μην πέφτουν στα δίκτυα των επιτηδείων», ανέφερε η αποκαλυπτική ανακοίνωση.

Φοιτητές και αλλοδαποί!

Πώς όμως ακριβώς έχει το σκηνικό αυτό των παράνομων εκμισθώσεων σε τοπικό επίπεδο;

Πρωταγωνιστές στην ιδιότυπη αυτή "φάμπρικα" άντλησης εσόδων από το πουθενά αποδεικνύονται οι φοιτητές και οι αλλοδαποί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου "Η Φιλοξενία", Γιώργος Χριστοδουλάκης, εμφανίστηκε αποκαλυπτικός στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη":

«Μιλάμε για ένα νέο φαινόμενο που αρχίζει και κάνει την εμφάνισή του για τα καλά και εδώ στον τόπο μας. Το φαινόμενο της παράνομης υπενοικίασης λαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις και στον τόπο μας. Το παρακολουθούμε στενά και, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ανατολικής Κρήτης αλλά και όλες τις αρμόδιες Αρχές, ερευνούμε τους καταλληλότερους τρόπους αντίδρασης σε ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και δύσκολο πρόβλημα. Ο κλάδος μας πλήττεται ήδη από πολλά μέτωπα και η τακτική των παράνομων υπενοικιάσεων μας δημιουργεί ακόμα ένα σημαντικό πρόβλημα.

Ήδη έχουμε καταγγελίες και πληροφόρηση στην Ένωση για συγκεκριμένες περιπτώσεις επιτήδειων που υπενοικιάζουν διαμερίσματα που οι ίδιοι νοικιάζουν. Έχουμε συγκεκριμένα ενημέρωση για περιπτώσεις διαμερισμάτων σε πολύ κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, όπου οι νοικάρηδες φοιτητές από την υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι σπουδάζουν εδώ, με την ευκαιρία της απουσίας τους τώρα το καλοκαίρι, τα υπενοικιάζουν σε τουρίστες. Δε μιλάμε για γκαρσονιέρες μικρές αλλά για κανονικά, μεγάλα διαμερίσματα. Τι γίνεται εκεί; Τα υπενοικιάζουν όχι αυτούσια αλλά ανά δωμάτιο. Όπως καταλαβαίνετε, δεν απευθύνονται σε τουρίστες με μεγάλο βαλάντιο, αλλά σε πιο χαμηλής τσέπης τουρίστες, σε μεγάλο βαθμό νέους σε ηλικία. Ως εκ τούτου οι τιμές της υπενοικίασης κυμαίνονται κάπου στα 15-30 ευρώ ανά δωμάτιο τη βραδιά. Γίνονται βεβαίως και παζάρια. Βεβαίως ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί τι χρήματα μπορούν να βγάλουν οι φοιτητές. Μιλάμε για ποσά κοντά στα 100 ευρώ τη βραδιά. Σκεφτείτε λοιπόν να νοικιάσουν τα διαμερίσματα για ένα 20ήμερο έστω το μήνα. Μιλάμε για παράνομα, μαύρα έσοδα 2.000 ευρώ το μήνα, από ένα ακίνητο που δεν τους ανήκει και για το οποίο οι ίδιοι πληρώνουν π.χ. ένα ποσό 250, 300, 350 ευρώ το μήνα!», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, για να προσθέσει:

«Πέραν βεβαίως των φοιτητών που εκμεταλλεύονται τουριστικά τα διαμερίσματά τους που οι ίδιοι νοικιάζουν εδώ στο Ηράκλειο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν και δεν τα χρησιμοποιούν οι ίδιοι, υπάρχουν και περιπτώσεις αλλοδαπών, που επίσης, αν και εμφανίζονται οι ίδιοι ως νοικάρηδες στους ιδιοκτήτες, τα νοικιάζουν μετά σε άλλους.

Και εδώ βεβαίως μιλάμε για μια "βιομηχανία" εις βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων. Εις βάρος του κράτους που χάνει έσοδα. Αλλά δεν είναι μονάχα οικονομικό το θέμα. Ούτε ο αθέμιτος ανταγωνισμός προς το δικό μας κλάδο, αν θέλετε. Υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Σκεφτείτε π.χ., ο μη γένοιτο να συμβεί κάτι, κάποιο ατύχημα μέσα στο διαμέρισμα που γίνεται αυτή η "δουλειά" στη ζούλα. Να πάθουν κάτι π.χ. οι τουρίστες. Και να βρεθεί μπλεγμένος, να τρέχει και να μη φτάνει μετά ο ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν είχε ιδέα πως έμεναν τουρίστες μέσα στο διαμέρισμα αντί για τους φοιτητές ή τους αλλοδαπούς νοικάρηδές του! Χρειάζεται λοιπόν προσοχή το θέμα αυτό της παράνομης υπενοικίασης. Θα το θέσουμε, βεβαίως, σε συνεργασία και με την Ομοσπονδία εδώ της ανατολικής Κρήτης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας μας, κεντρικά στην κυβέρνηση. Αν και ήδη έχουν μια σχετική γνώση στα συναρμόδια υπουργεία, και από κουβέντες που έχουμε κάνει έτσι, άτυπα μαζί τους, το χαρακτηρίζουν ως μια πληγή που θα ανοίξει για τα καλά και είναι δύσκολο να κλείσει»...

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Νεαρόκοσμος, με μικρή τσέπη οι "πελάτες"

Εξίσου αποκαλυπτικός με τον κ. Χριστοδουλάκη για τη νέα αυτή "τάση" παραξενοδοχειακής δραστηριότητας, που πλήττει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων πλέον, εμφανίστηκε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Μανόλης Αγιομυργιαννάκης.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό είχαμε δύο κατηγορίες τουριστικών ενοικιάσεων αστικών ακινήτων εδώ στην Κρήτη. Η μια κατηγορία ήταν ξένοι, κατά βάση Βορειοευρωπαίοι, Γερμανοί, Βρετανοί, Γάλλοι κ.τ.λ., που έχουν αγοράσει σπίτια και εξοχικά στο νησί. Έρχονται, κάνουν διακοπές κάνα μήνα και τον υπόλοιπο χρόνο τα νοικιάζουν σε Ευρωπαίους ανά ημέρα, εβδομάδα κ.τ.λ.

Η δεύτερη κατηγορία είναι οι Έλληνες, οι ντόπιοι εδώ Κρητικοί, που τα καλοκαίρια πηγαίνουν στα χωριά και αξιοποιούν τουριστικά το σπίτι, το διαμέρισμά τους, μέσα στην πόλη, νοικιάζοντάς το σε τουρίστες.

Οι παραπάνω με τη νέα νομοθεσία το κάνουν κανονικά και με το νόμο πλέον. Με τις "ευλογίες" του κράτους, της Πολιτείας πια.

Τώρα τελευταία, όμως, έχει προκύψει μια τρίτη κατηγορία, που εδώ όμως περνάμε σε άλλη διάσταση, ανησυχητική. Μιλάμε για φαινόμενα υπενοικιάσεων ακινήτων από τους ενοικιαστές τους, εν αγνοία δηλαδή των ιδιοκτητών!», ανέφερε ο κ. Αγιομυργιαννάκης και συνέχισε: «Το φαινόμενο αυτό των παράνομων υπενοικιάσεων είναι στην απαρχή του αυτή τη στιγμή, σε τοπικό επίπεδο, αλλά είναι δεδομένο πως θα πάρει διαστάσεις από εδώ και πέρα. Από την εικόνα που έχουμε, και βεβαίως θα πρέπει να πούμε πως δε συμβαίνει μονάχα εδώ στον τόπο μας το φαινόμενο αυτό, οι επιτήδειοι είναι σε ένα μεγάλο βαθμό φοιτητές. Φεύγουν το καλοκαίρι από εδώ, έχουν την ευχέρεια με το ιντερνέτ, έχουν άκριες με φοιτητόκοσμο κ.τ.λ. στο εξωτερικό και υπενοικιάζουν τα διαμερίσματα, συνήθως ανά δωμάτιο.

Μιλάμε για διαμερίσματα σε κεντρικά σημεία, συνήθως παλιά, ενώ οι "πελάτες" τους είναι νεαρόκοσμος - ηλικίας από 18 έως 27 ετών. Κάπου εκεί. Κόσμος δηλαδή με "μικρή" τσέπη, που δεν έχει λεφτά να κλείσει σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα, και θέλει να μείνει εδώ, κάνοντας διακοπές στη ζούλα. Και δίχως να τους ενδιαφέρουν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, που άλλωστε δεν υπάρχουν. Το μόνο που τους παρέχεται είναι το σπίτι. Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζουν μετά κατά τις ημέρες διαμονής τους οι ίδιοι.

Ομοίως, έχουμε εικόνα πως πράττουν το ίδιο και κάποιοι αλλοδαποί, αλβανικής ή βουλγαρικής κατά βάση υπηκοότητας. Πηγαίνουν και νοικιάζουν μερικά σπίτια, πλασάρονται ως νοικάρηδες ότι θα μένουν εκεί στους ιδιοκτήτες, αλλά τα υπενοικιάζουν είτε σε συμπατριώτες τους, είτε σε τουρίστες. Και εδώ οι χρεώσεις είναι χαμηλές ανά άτομο, αλλά το εισόδημα που αποφέρουν είναι καλό!»...

Και παράνομο μεταφορικό έργο!

Στην προσπάθεια, μέσα στην κρίση, κάποιοι να βγάλουν λεφτά, φαίνεται πως όχι απλά παρανομούν και εξαπατούν τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά προσπαθούν να βγάλουν από τη μύγα... ξίγκι!

Χαρακτηριστική, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στη "Ν.Κ.", είναι η περίπτωση Βούλγαρων ενοικιαστών που υπενοικίασαν διαμέρισμα στην περιοχή του Μασταμπά σε ομοεθνείς τους. Επειδή όμως οι αφικνούμενοι ήταν υπεράριθμοι και δε χώραγαν στο διαμέρισμα, οι επιτήδειοι υπενοικιαστές επιστράτευσαν την ταράτσα! Ένα μικρό, πρόχειρο κατάλυμα εν προκειμένω στην ταράτσα, το οποίο με ένα-δυο μερεμέτια το χρησιμοποίησαν για τη διαμονή, με το αζημίωτο φυσικά, ομοεθνών τους.

Φυσικά, όπως σε όλες τις περιπτώσεις των παράνομων αυτών υπενοικιάσεων, ίσχυσε η γνωστή δικαιολογία προς τους γείτονες ή ενίοτε και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, που τους ξενίζουν η περίεργη κινητικότητα και οι μαζικές αφίξεις. Πρόκειται πάντα, όπως σταθερά έχουν βρει το κόλπο οι υπενοικιαστές, για «φίλους», «συγγενείς» ή «γνωστούς», που φιλοξενούνται απλόχερα και δωρεάν στα διαμερίσματα!

Πέραν των επιτήδειων που στήνουν φάμπρικες εν αγνοία των ιδιοκτητών ακινήτων και του κράτους, όσο περνά ο καιρός φαίνεται πως "ξεψαρώνουν" και κάποιοι άλλοι που εκμεταλλεύονται τουριστικά ως ιδιοκτήτες τα ακίνητά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων και Δωματίων Ν. Ηρακλείου "Η Φιλοξενία", Γιώργος Χριστοδουλάκης, «κάποιοι αλλοδαποί συνταξιούχοι Ευρωπαίοι, που έχουν αγοράσει ή και χτίσει σπίτια, εξοχικά στη νότια Κρήτη ή αλλού στο νησί, δεν περιορίζονται στην τουριστική ενοικίαση του ακινήτου, αλλά προσφέρουν πλήρες πακέτο, με παραλαβή-μεταφορά από το αεροδρόμιο ή το λιμάνι! Παραλαβή-μεταφορά... όχι με το αζημίωτο! Χρεώνουν κανονικά τη μεταφορά από το αεροδρόμιο στο σπίτι, "υποκλέπτοντας" όμως έτσι το μεταφορικό έργο των ταξιτζήδων!»...

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News