Κρήτη

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Το πρώτο δηλητηριώδες λεοντόψαρο έφθασε στην Κρήτη

Συναγερμός στην Ανατολική Κρήτη, το εντόπισε ψαράς στα δίχτυα του, ενώ βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ το παρελάβε ζωναντό χωρίς να υπάρξει επαφή

Μετά τους λαγοκέφαλους, στην Κρήτη έφθασε και το άκρως επικίνδυνο λεοντόψαρο. Συναγερμός έχει σημάνει στα Ανατολικά του  Λασιθίου καθώς το πρωί της Κυριακής ενημερώθηκε το ΕΛΚΕΘΕ για ύπαρξη δηλητηριώδους  λεοντόψαρου στην περιοχή του Μακρύ Γυαλού.

Αμέσως αναχώρησε από το Ηράκλειο βιολόγος προς τη συγκεκριμένη περιοχή για να διαπιστώσει αν όντως επρόκειτο για λεοντόψαρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής το εντόπισε ο ψαράς Χαρίλαος Φραγκάκης από τον Μακρύ Γυαλό μην μπορώντας και ο ίδιος να πιστέψει ότι είχε στα δίχτυα του αυτό το δηλητηριώδες είδος ψαριού που για πρώτη φορά επισκεπτόταν τη θάλασσα της Κρήτης. Μάλιστα προσπάθησε να το κρατήσει ζωντανό τοποθετώντας το σε ειδικό κουβά μέχρι να έρθει ο βιολόγος από το Ηράκλειο.

Στο λιμανάκι του Μακρύ Γύαλού έφθασε το μεσημέρι ο βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ κ. Γιώργος Βαρδάνης που  αφού είδε και επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για το δηλητηριώδες ψάρι, με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις δίχως καν να το ακουμπήσει τόσο ο ίδιος όσο και ο ψαράς που είχε καταφέρει να το κρατήσει ζωντανό, το μετέφεραν με κουβά σε μία ειδική δεξαμενή  που περιείχε οξυγόνο και τελικό προορισμό το Ηράκλειο και το ΕΛΚΕΘΕ.

"Προσπαθήσαμε  μην το αγγίξουμε για λόγους ασφάλειας το πήραμε με τον κουβά δεν ήρθαμε καθόλου σε επαφή. Πρόκειται για ψαρί με δηλητηριώδη αγκάθια και αν τρυπηθεί οποιοσδήποτε από αυτά  λόγω της ισχυρής τοξίνης που περιέχουν θα του προκαλέσουν ισχυρό πόνο  θα χρειαστεί ιατρικής περίθαλψης και αν είναι αλλεργικός ίσως και θάνατο .

"Εμείς το πήραμε, το βάλαμε σε δεξαμενή με δυνατότητα οξυγόνωσης του νερού και όταν θα φτάσει στο ενυδρείο θα γίνει διαδικασία του  σταδιακού εγκλιματισμού και από κει και πέρα όσο παραμείνει υπάρχει πρωτόκολλο θεραπειών για να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιμόλυνσης λόγω του ότι δεν γνωρίζουμε αν είναι υγιές το ψάρι η μολυσμένο.Τα λεοντόψαρα πηγαίνουν σε βράχους συνήθως και δεν ξέρουμε τι προσαρμογή θα έχουν  στα νερά τα δικά μας  και στην θερμοκρασία των θαλασσών. Δεν βγαίνουν κοντά στην ακτή αν δεν υπάρχει λόγος να κυνηγήσουν, δηλαδή αφθονία τροφής."

Συγκλονιστική η περιγραφή του ψαρά που έπιασε το ψάρι

"Ήμασταν στο καΐκι μαζί με έναν άλλο ψαρά. Είχαμε βγει προς τα ανοιχτά  του  Μακρύ Γυαλού προς Κούτσουρά, προς την πλευρά της  Ιεράπετρας. Ήμουν μαζί με έναν ακόμη ψαρά  και γύρω στις 6 το πρωί όταν βγάλαμε τα δίχτυα το είδα και αμέσως κατάλαβα περί τίνος επρόκειτο. Το είδαμε  μπροστά μας κόψαμε το δίχτυα με το μαχαίρι  το βάλαμε σε κουβά και πήρα αμέσως το ΕΛΚΕΘΕ. Δεν σας κρύβω ότι τρόμαξα αλλά συνάμα επειδή ήξερα περί τίνος πρόκειται, ήμουν και πολύ προσεκτικός στις κινήσεις μου.

Εγώ σταματάω το ψάρεμα, ήταν η χαριστική βολή ο εντοπισμός του λεοντόψαρου. Δεν θέλω να χάσω την οικογένεια μου

"Εγώ καταστράφηκα. Μετά από 14 χρόνια έβγαλα τα δίχτυα μου και από σήμερα σταματάω το ψάρεμα. Δεν θέλω να πάθω κάτι εγώ και να χάσω την οικογένεια μου, δηλώνει απελπισμένος και συνάμα ανήσυχος και φοβισμένος ο ψαράς Χαρίλαος Φραγκάκης που πλέον σταματάει από το επάγγελμα για να μην του συμβούν όπως λέει χειρότερα.

"Η παρουσία λεόντοψαρων στην περιοχή θα δώσει και το χαριστικό χτύπημα στην αλιεία της Κρήτης. Και το πιο σημαντικό είναι ότι το πιάσαμε σε μικρή σχετικά απόσταση από την παράλια μόλις ενάμιση με δύο μίλια. Εφιστώ την προσοχή στους ψαράδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να ενημερώνονται για να μην την πατήσουν",  δηλώνει ο ψαράς.

Το νέο της έλευσης του λεοντόψαρου στη «γειτονιά» μας δεν μπορεί παρά να προκαλέσει ανησυχία  στους Κρητικούς και δη  ψαράδες καθώς τα αγκάθια του είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη και μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο με τον κ. Βαρδάνη να προσθέτει:

"Καλό θα είναι να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης με φωτογραφίες του ψαριού για να ευαισθητοποιηθεί το κοινό και κυρίως οι ψαράδες και σε καμία περίπτωση να μην έρθουν σε επαφή."

Τι είναι το λεοντόψαρο

Οι πρώτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διάνοιξη της νέας Διώρυγας του Σουέζ γίνονται ήδη ορατές. Ένα επιθετικό και δυνητικά θανατηφόρο ψάρι, το λεοντόψαρο πέρασε από την Ερυθρά Θάλασσα στη Μεσόγειο και απειλεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα και την τοπική αλιεία.

Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) έχει επιβεβαιώσει την παρουσία του ψαριού με την επιστημονική ονομασία Pterois miles στην Κύπρο και την Τουρκία, απέναντι από το Καστελλόριζο.Προειδοποίηση για την έλευση του επικίνδυνου χωροκατακτητικού είδους στα ελληνικά νερά  έχει εκδώσει εδώ και μήνες το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρξε αντίστοιχη ενέργεια που αφορούσε και την Κρήτη.

"Το εν λόγω λεσεψιανό είδος, pteroismiles, το οποίο ζει κανονικά στον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα, πέρασε πιθανότατα στη Μεσόγειο μέσω του Σουέζ το 1992", σύμφωνα με την βιολόγο- ιχθυολόγο, κ. Νότα Περιστεράκη, από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ, που είχε ήδη εκδώσει οδηγία προς τους αλιείς της Κρήτης, την οποία προβλέπεται να «επισκεφθεί» προσεχώς το εξωτικό ψάρι.

"Το λεοντόψαρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη σκορπίνα και τη δράκαινα, είναι δηλαδή βρώσιμο, αρκεί να κοπούν τα δηλητηριώδη αγκάθια, που έχει στη ράχη και τα πλευρικά του πτερύγια.. Περισσότερο προσεκτικοί πρέπει να είναι οι αλιείς, καθώς το δηλητήριο των αγκαθιών δύναται να τους προκαλέσει πόνο ή παράλυση στα χέρια  με τα οποία θα έρθει σε επαφή," εξηγει.

Οι επιστήμονες συστήνουν, πάντως, την αλίευσή του και την προώθησή τους στην αγορά (χωρίς τα αγκάθια) και ως ένα μέσο περιορισμού του. «Το λεοντόψαρο είναι είδος χωροκατακτητικό, έχει δηλαδή την τάση να επικρατεί των υπολοίπων», υπογραμμίζει η βιολόγος του ΕΛΚΕΘΕ, «αφενός αναπαράγεται καλά, αφετέρου τρώει άλλα είδη ψαριών με γρήγορες κινήσεις και "ρουφώντας" τα, ακριβώς όπως οι σκορπίνες». Οι επιστήμονες βρίσκουν πληροφορίες για το λεοντόψαρο κυρίως από συναδέλφους τους στην Καραϊβική, παρά το ότι δεν αποτελεί την «πατρίδα» του λεοντόψαρου. «Το λεοντόψαρο είναι εντυπωσιακό στην όψη και ακριβό, εξ ου και φιλοξενούνταν σε πολλά ενυδρεία της Καραϊβικής, απ' όπου απελευθερώθηκε στη θάλασσα και πολλαπλασιάστηκε γρήγορα».

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια