default-image

Από 1η Αυγούστου δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους

Κρήτη
Από 1η Αυγούστου δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωρεάν θα προμηθεύονται τα φάρμακά τους από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου οι οικονομικά ασθενείς ανασφάλιστοι συμπολίτες μας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας η οποία εκδόθηκε προ ημερών, οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται από τις αρχές του επόμενου μήνα μηδενική συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Ποιοι είναι, ωστόσο, οι δικαιούχοι του νέου μέτρου; Πρόκειται για άτομα το πραγματικό εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει ετησίως τις 2.400 ευρώ, καθώς και για ανδρόγυνα (ή για μεμονωμένο άτομο συν ένα εξαρτώμενο μέλος) που το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 3.600 ευρώ. Για κάθε παραπάνω μέλος της οικογένειας το όριο στο ετήσιο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 600 ευρώ, μέχρι τις 6.600 ευρώ. Εξάλλου, εξαιρούνται από οποιαδήποτε συμμετοχή στις φαρμακευτικές δαπάνες άτομα με αναπηρία, το πραγματικό εισόδημα των οποίων κυμαίνεται από 6.000 έως 12.000 ευρώ.

Τα παραπάνω κριτήρια θα διασφαλίζονται, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με διασταύρωση των εισοδηματικών και ασφαλιστικών κριτηρίων που θα πραγματοποιείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι οι πρώην κάτοχοι βιβλιαρίου πρόνοιας, οι ανασφάλιστοι που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, καθώς και όσοι πολίτες ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και είναι κάτοχοι ΑΜΚΑ, δε θα καταβάλλουν πλέον το ποσό του ενός ευρώ για κάθε συνταγή υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Όλες οι εν λόγω κατηγορίες ασθενών θα προμηθεύονται από την 1η Αυγούστου τα φάρμακά τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία και όχι από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, όπως ισχύει σήμερα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά και νευρολογικά φάρμακα τα οποία θα συνεχίσουν να παρέχονται στους ασθενείς από τα νοσοκομειακά φαρμακεία.

«Θετικό μέτρο»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης ανέφερε ότι «σίγουρα πρόκειται για θετική εξέλιξη». Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, τα φάρμακα που θα λαμβάνουν δωρεάν οι δικαιούχοι θα είναι γενόσημα. «Εάν οι ασθενείς επιλέξουν τα πρωτότυπα, θα καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά», μας εξηγεί ο Γιάννης Τσικανδυλάκης, ο οποίος, πάντως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι «ο κόσμος πρέπει να σταματήσει να φοβάται τα γενόσημα». Πρόκειται για μια φοβία η οποία δε στέκει, καθώς τα γενόσημα περιέχουν την ίδια ουσία με τα πρωτότυπα φάρμακα.

Μια σημαντική παράμετρος που επισημαίνεται, πάντως, από τον πρόεδρο των φαρμακοποιών Ηρακλείου είναι το ότι επί της ουσίας, με την έναρξη του νέου μέτρου από την 1η Αυγούστου, παύουν να έχουν λόγο ύπαρξης τα κοινωνικά φαρμακεία. «Το Ηράκλειο ήταν η δεύτερη πόλη μετά το Κιλκίς όπου λειτούργησε το Κοινωνικό Φαρμακείο. Οι συνάδελφοι στήριξαν εξαρχής το εν λόγω εγχείρημα, ωστόσο πλέον οι συμπολίτες μας που απευθύνονται σ' αυτό είναι πολύ λιγότεροι από το προηγούμενο διάστημα».

«Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους ασθενείς»

Διαφορετική άποψη έχει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος κάνει λόγο για «κοροϊδία της κυβέρνησης» προς τους ασθενείς. «Η συμμετοχή των ανασφάλιστων στα φάρμακα δε θα είναι εντελώς μηδενική, όπως επικαλείται η κυβέρνηση», μας λέει αρχικά ο κ. Βρύσαλης. «Επί της ουσίας το υπουργείο παρέχει δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη μόνο στους πλέον εξαθλιωμένους συμπολίτες μας, αυτούς δηλαδή που έχουν μηνιαίο εισόδημα 200 με 300 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Βρύσαλης, προσθέτοντας ότι το αίτημα του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ είναι η δωρεάν παροχή φαρμάκων σε όλους όσους τη χρειάζονται, χωρίς συμμετοχή ούτε στα φάρμακα, ούτε στις εξετάσεις.

«Οι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει το κόστος γι' αυτά από την τσέπη τους, δυο και τρεις φορές», μας λέει με νόημα ο Δημήτρης Βρύσαλης. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε και σε κατηγορίες ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι σύμφωνα με τον ίδιο θα συνεχίσουν να πληρώνουν συμμετοχή σε ποσοστό μέχρι και 25%. «Μιλάμε για ανθρώπους ταλαιπωρημένους που υποβάλλονται σε θεραπεία κάθε δύο εβδομάδες και των οποίων η αγωγή είναι και πολύ ακριβή αλλά και ιδιαίτερα χρονοβόρα», μας λέει, κλείνοντας, ο κ. Βρύσαλης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡ. 2Α (ανασφάλιστοι)

ΣΥΝΘΕΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ      ΟΡΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (σε ευρώ)      ΟΡΙΟ ΑΞΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ (σε ευρώ)      ΟΡΙΟ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ (σε ευρώ)

Μεμονωμένο άτομο    2.400-150.000--7.200

Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος      3.600-165.000--10.800

Οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη      4.200-180.000--12.600

Οικογένεια με δύο εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη      4.800-195.000--14.400

Οικογένεια με τρία εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη 5.400 -  210.000--16.200

Οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη  6.000-225.000--18.000

Οικογένεια με πέντε εξαρτώμενα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με έξι εξαρτώμενα μέλη      6.600-240.000--19.800

Ρεπορτάζ : Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News