default-image

Το Σφεντύλι αναδύθηκε, το νερό στο φράγμα μειώθηκε (photos)

Κρήτη
Το Σφεντύλι αναδύθηκε, το νερό στο φράγμα μειώθηκε (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το φράγμα του Αποσελέμη να τέθηκε φέτος για πρώτη φορά σε λειτουργία ,προσφέροντας μία μεγάλη υδρευτική ανάσα στους Δήμους Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου ωστόσο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ανομβρίας η στάθμη του έχει κατέβει και μάλιστα ιδιαιτέρως αισθητά .

Με αποτέλεσμα να δοθεί το έναυσμα να βγει στην επιφάνεια και πάλι το γραφικό Σφεντύλι. Ένα χωριό που μέχρι και πρότινος ήταν  βυθισμένο στα νερά του Αποσελέμη.

Η όμορφη εικόνα από τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που "σήκωσαν κεφάλι" είναι γεγονός όπως επίσης και η ανάδυση της εκκλησίας του Αγίου Θεοδώρου ,σε ένα μέρος που κάποτε έσφυζε από ζωή και κυρίως μεταμορφωνόταν σε τόπο προσκυνήματος  και συνάθροισης εκατοντάδων πιστών,  ανήμερα του Αγίου Θεοδώρου, στις 17 Φεβρουαρίου.

Το τοπίο από τα σπίτια που ξεπροβάλλουν υπερήφανα και  αγέρωχα στις παρυφές της πλαγιάς του Αποσελέμη είναι μοναδικό. Σοκάκια περπατημένα χιλιάδες φορές, γωνιές γνώριμες, σκιές που χάνονται στο σούρουπο ,εικόνες από παρελθόν που έρχονται και πάλι στο νου.

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στα πρανή του φράγματος είναι ενδεικτικές οι φωτογραφίες για την πτώση της στάθμης.

 Η  παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει και στην πασιφανή πτώση της στάθμης του φράγματος έχει πέσει και οι μέχρι και σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για επαρκή τροφοδοσία νερού  των δήμων Ηρακλείου Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου μέχρι τον Οκτώβρη .

Τότε που θα ξεκινήσουν ή θα έχουν ξεκινήσει δειλά δειλά οι πρώτες βροχοπτώσεις και οι οποίες θα δώσουν το πολυπόθητο "φιλί" της ζωής στο φράγμα για να συνεχίσει την εύρυθμη λειτουργία του.

"Σαφώς σε όλους προκαλεί ανησυχία η παρατεταμένη ξηρασία αν συνεχιστεί .Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι νερό θα έχουμε μέχρι και τον Οκτώβρη. Η δύσκολη περίοδος είναι τώρα το καλοκαίρι. Ωστόσο υπάρχουν αποθέματα ώστε αυτή η ποσότητα της ομαλής υδροδότησης να χορηγείται μέχρι τα μέσα Οκτώβρη και με προϋπόθεση ότι θα μείνουν 6 εκατομμύρια κυβικά νερού μέσα στο φράγμα για την ασφαλή λειτουργία του ,"δηλώνει από την πλευρά του στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης κ. Δημήτρης Κουνενάκης, προσθέτοντας η συμφωνία που υπάρχει με τους Δήμους θα τηρηθεί στο έπακρο.

"Απαραίτητο  για να μπορεί να έχει και συνέχεια το φράγμα είναι να εμπλουτιστεί από τον ερχόμενο Οκτώβρη όπως άλλωστε το έχουμε υπολογίσει.Υπάρχει έγγραφη συμφωνία μεταξύ ΟΑΚ και των ΔΕΥΑ ,Ηρακλείου ,Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου  για την προβλεπόμενη ποσότητα με την οποία θα υδρεύονται  κανονικά μέχρι την περίοδο έναρξης των βροχοπτώσεων.Στο  μόνο που  ευελπιστούμε και εναποθέτουμε τις ελπίδες μας  είναι  σε μια "δυνατή" χρονιά βροχοπτώσε,"υποστήριξε ο κ. Κουνενάκης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News