default-image

"Πέφτουν" πρόστιμα, επικήρυξαν τη μαύρη εργασία στην Κρήτη

Κρήτη
"Πέφτουν" πρόστιμα, επικήρυξαν τη μαύρη εργασία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πρόστιμα εξοντωτικά εν μέσω οικονομικής κρίσης πληρώνουν την αδήλωτη εργασία εργαζομένων τους, σύμφωνα με πορίσματα του ΙΚΑ, πολλοί επιχειρηματίες σε Χανιά και Ρέθυμνο. Οι "ράμπο" της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφάλισης έχουν προχωρήσει σε μπαράζ ελέγχων στο χώρο της εστίασης, έχοντας εντοπίσει αδήλωτη εργασία, που φτάνει σε ποσοστό 20%!

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι του ΙΚΑ σε Χανιά και Ρέθυμνο ήταν σαρωτικοί, προκαλώντας τον πανικό στους ελεύθερους επαγγελματίες από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, κυρίως αναφορικά με την απασχόληση συγγενών. Να αναφέρουμε ότι ο νόμος προβλέπει πως εξαιρούνται από ασφάλιση οι συγγενείς πρώτου βαθμού του εργοδότη και αυτό αν πρόκειται για ατομική επιχείρηση. Σε κάθε περίπτωση, ο γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου Χάρης Αυγουστάκης συνιστά τη συμβουλή του εκάστοτε λογιστή.

Στοιχεία - "φωτιά"

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΙΚΑ, στο νομό Χανίων, επί 92 ελέγχων σε 321 εργαζόμενους, βρέθηκαν 49 ή ποσοστό περίπου 20% αδήλωτοι και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 520.419,07 ευρώ. Στο νομό Ρεθύμνου, επί 74 ελέγχων σε 312 εργαζόμενους, βρέθηκαν 66 ή ποσοστό περίπου 20% αδήλωτοι και βεβαιώθηκαν πρόστιμα 685.784,49 ευρώ.

Στο μεταξύ, πρόβλημα προκύπτει και στην περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας θελήσει να... κεράσει κάποια παρέα. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο εστιάτορας και δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου, Όθωνας Χριστουλάκης, θα πρέπει να τιμολογηθεί το ποσό του ΦΠΑ έστω, αν αφορά σε προϊόντα του καταλόγου, ενώ δε γίνεται τιμολόγηση εάν το κέρασμα αφορά σε προϊόντα που δεν υπάρχουν στον κατάλογο!

«Θα αντιδράσουμε»

«Είναι πολύ βαριά τα πρόστιμα. Θα αντιδράσουμε. Θα ζητήσουμε τη μείωσή τους», ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου Μαρία Αντωνακάκη -Χαλβατζή.

«Όλοι αυτοί οι φορείς μάς έχουν κατατρομάξει, γιατί δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα και επιβάλλουν μεγάλα πρόστιμα στους καταστηματάρχες. Προσπαθούμε να κάνουμε παρέμβαση ως σύλλογος και να σταματήσουμε αυτό το φαινόμενο, γιατί κατεβαίνουν σε ελέγχους μικτά συνεργεία, τα οποία σε μορφή πελάτη μπαίνουν στα καταστήματα και βάζουν πρόστιμα υπέρογκα. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν όταν μπαίνουν τέτοια πρόστιμα», είπε η κ. Μαρία Αντωνακάκη.

«Είμαστε όλοι αγανακτισμένοι. Έχουμε ξεσηκωθεί και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ερώτηση ακόμα και στο υπουργείο για να ανατρέψουμε αυτά τα μεγάλα ποσά», πρόσθεσε η ίδια.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλιση των εργαζομένων, αλλά υποστηρίζει από την πλευρά της ότι δεν είναι ο σωστός τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων, να κατεβαίνουν στην αγορά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να βάζουν τόσο μεγάλα πρόστιμα.

«Και αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που είναι περίοδος κρίσης και θα έπρεπε και αυτοί να καταλάβουν ότι οι συνθήκες είναι δυσοίωνες. Δε βοηθούν τον κλάδο μας αυτές οι ενέργειες. Και δε βοηθούν κυρίως τους ανθρώπους που προσπαθούν σε τέτοιες καταστάσεις να βγάλουν το ψωμί τους. Αν κλείσουν επιχειρήσεις, θα μείνουν και στο δρόμο τόσοι υπάλληλοι. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό δε βοηθάει σε τίποτα».

Βέβαια, η Μαρία Αντωνακάκη σε καμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται την παρανομία. «Να υπάρχει ασφάλιση», λέει. «Να είμαστε τυπικοί απέναντι στις υποχρεώσεις μας. Ναι, συμφωνώ σε αυτό. Όμως, είναι πολύ μεγάλο κακό να επιβάλλονται τόσο μεγάλα ποσά. Θα μπορούσαν με μια άλλη μορφή τιμωρίας να σταματήσουν αυτό το φαινόμενο»...

Καταλήγοντας, η πρόεδρος των επαγγελματιών στο χώρο επισιτισμού και διασκέδασης λέει ότι, «αν οι καταστηματάρχες τιμωρούνται με τόσο υψηλά πρόστιμα, μετά θα προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματα αυτά αναγκαστικά παρανομώντας, μη κόβοντας αποδείξεις, για παράδειγμα, στους πελάτες τους».

«Να συμμορφώνονται»

Αντιθέτως, «καλά το κάνουν οι ελεγκτικές Αρχές», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς. «Οφείλει ο κάθε εργοδότης να είναι νόμιμος για να μην έχει κανένα πρόβλημα. Το να παραπονιούνται αυτή την περίοδο επιχειρηματίες με τόσο μεγάλο ποσοστό "μαύρης" εργασίας που υπάρχει, δεν είναι σωστό. Εμείς καταγγέλλουμε ως ελλιπείς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και από την άλλη έχουμε και παράπονα εργοδοτών; Προφανώς είναι κάποιοι που δεν τους βολεύει να γίνονται έλεγχοι. Ας φροντίσουν, λοιπόν, να είναι νόμιμοι, έτσι ώστε να μην έχουν και τις διοικητικές κυρώσεις, δηλαδή τα πρόστιμα».

Ο συνδικαλιστής σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην αγορά με την κρίση. «Εμείς στηρίζουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σε λύσεις και βοήθειες που χρειάζεται να δοθούν. Αλλά σε άλλα ζητήματα. Όχι βοήθεια στην παραβατικότητα. Αλλά χρειάζεται να στηριχτεί και η επιχειρηματικότητα. Αυτό εμείς το λέμε και πολεμάμε στην κατεύθυνση αυτή, κάτι που είναι γνωστό σε όλους».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης - Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News