default-image

Γκουβερνιώτισσα: Μετά από 100χρ. αποκτά και πάλι ζωή-photos

Κρήτη
Γκουβερνιώτισσα: Μετά από 100χρ. αποκτά και πάλι ζωή-photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λόγος για το μοναστηριακό συγκρότημα της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας στις Ποταμιές, με το τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV να καταγράφει εικόνες από το χθες και από το σήμερα, με το τελικό αποτέλεσμα να εντυπωσιάζει.

Πρόκειται για ένα όραμα εθελοντών που πριν από 6 χρόνια ίδρυσαν τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης «H Γκουβερνιώτισσα», με το όραμα να παίρνει πλέον σάρκα και οστά, καθώς κατάφεραν να διασώσουν τον βυζαντινό ναό, τις σπάνιες τοιχογραφίες του 14ου αιώνα που κοσμούν το εσωτερικό του ναού ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς και φάρο Πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή.

Στο κτιριακό συγκρότημα δημιουργήθηκε: Έκθεση Εκκλησιαστικών κειμηλίων, μικρός συνεδριακός χώρος, ειδική αίθουσα για την φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων ενώ στα ανατολικά του ναού βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη δημιουργία βοτανικού κήπου.

Οι τοιχογραφίες του ναού χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενώ μερικές απ' αυτές είναι ασυνήθιστες έως και σπάνιες.

Τέμπλα της Γκουβερνιώτισσας, σημαντικά κειμήλια, αντίγραφα εικόνων της Γκουβερνιώτισσας, άμφια και όχι μόνο φιλοξενούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Το κόστος ανακαίνισης των κτιρίων της μονής ανέλαβαν οι επιχειρηματίες Μίκης Βρανάς και Παντελής Σαπουνάκης.

Εκτεταμένες είναι και οι παρεμβάσεις στο περιβάλλοντα χώρο. Αναδείχθηκαν αρχιτεκτονικά στοιχεία, βελτιώθηκε η πρόσβαση με σεβασμό στο φυσικό κάλλος της περιοχής.

Πέρα από τις χρηματοδοτήσεις που διασφαλίστηκαν, ιδιώτες και επιχειρηματίες συνέβαλαν σημαντικά στην υλοποίηση του οραματικού αυτού στόχου, με τα εγκαίνια της έκθεσης να πραγματοποιούνται το Σάββατο 23 Ιουλίου, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης ενώ τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Το μοναστήρι

Η μονή της Παναγίας Γκουβερνιώτισσας βρίσκεται κοντά στο χωριό Ποταμιές, περίπου 5χλμ. από τη Χερσόνησο και 33χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου. Είναι κτισμένη σε μικρό λόφο με ωραία θέα στη Λαγκάδα και το φράγμα Αποσελέμη που είναι το μεγαλύτερο υδρευτικό έργο στην Κρήτη.

Ο ναός, σταυροειδής με τρούλο, είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι από τους παλαιότερους στην Κρήτη. Είναι διακοσμημένος με σπουδαίες τοιχογραφίες με διάφορα θέματα, όπως τον Χριστό τον Παντοκράτορα στον τρούλο, τους Προφήτες, τη Σταύρωση, τη Θεοτόκο, κλπ, που τον κατατάσσουν στους σημαντικότερους ναούς με τοιχογραφίες στην Κρήτη με καλλιτεχνικές επιρροές από την Κωνσταντινούπολη. Οι τοιχογραφίες του ναού χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, μερικές απ' αυτές, μάλιστα, είναι ασυνήθιστες έως και σπάνιες Οι εικόνες του μοναστηριού, εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η μονή ιδρύθηκε από βυζαντινό άρχοντα μετά το 961, όταν ο Νικηφόρος Φωκάς απελευθέρωσε την Κρήτη από τους Άραβες. Ωστόσο, ο τοιχογραφικός διάκοσμος φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και συγκεκριμένα την πρώτη πεντηκονταετία (δηλαδή 1300-1350).

Το πρόγραμμα των εγκαινίων:

20:00: Χαιρετισμοί

20:15: Αγιασμός

20:30: Εγκαίνια

20:30: Ξενάγηση στην έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων

21:00: Μουσική βραδιά με την Λένα Χατζηγεωργίου (τραγούδι) και Γιάννη Κασσωτάκη (τραγούδι-κιθάρα)

21:30: Μικρή δεξίωση με εδέσματα  

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News