default-image

Εκατοντάδες Κρητικοί προσκύνησαν τη χάρη της Αγίας Μαρίνας

Κρήτη
Εκατοντάδες Κρητικοί προσκύνησαν τη χάρη της Αγίας Μαρίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα μια χρονιά δεκάδες πιστοί συρρέουν από χθες στην Αγία Μαρίνα στη Βόννη, για να προσκυνήσουν στο Ιερό Μοναστήρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.

Γονυπετής, με τα πόδια αλλά και με κάθε τρόπο οι πιστοί εκφράζουν την αγάπη τους στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Μαρίνα, με τους εορτασμούς να κορυφώνονται σήμερα.

ΚΤΕΛ και δρομολόγια

Το ΚΤΕΛ Ηρακλείου-Λασιθίου Α.Ε. έχει ήδη ανακοινώσει πως για την εορτή της Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου) η μετάβαση των επισκεπτών στη Μονή της Αγίας Μαρίνας στη Βόνη ανήμερα της εορτής, θα γίνεται από τα ακόλουθα δρομολόγια:

Κυριακή 17/07/2016

Από Ηράκλειο προς Βόνη

07:15, 07:45, 09:00, 11:30, 14:00, 16:00, 18:00

Από Βόνη προς Ηράκλειο

08:00, 12:30, 14:45, 17:00, 19:00 (+2 έξτρα λεωφορεία αμέσως μετά το πέρας της Λειτουργίας)

Η ιστορία της Μονής

Μιλώντας για την Αγία Μαρίνα, το μυαλό πηγαίνει αμέσως στη Βόνη, στο ιστορικό μοναστήρι που κάθε χρόνο κατακλύζεται από χιλιάδες πιστούς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Κρήτης και της Ελλάδας για το τάμα τους. Να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, να ζητήσουν τη βοήθεια της Αγίας, να την ευχαριστήσουν για ένα ακόμα θαύμα της. Με κάθε μέσο, ακόμα και με τα πόδια, οι χριστιανοί καταφτάνουν στο ναό για το μεγάλο πανηγύρι.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο φημισμένος σε ολόκληρη τη χώρα ναός ήταν ιδιοκτησία ενός Τουρκοκρητικού, του Χοσρέφ Πασά, από τη Βόνη, ο οποίος την πούλησε στον Ιωάννη Καπαρουνάκη, από το Θραψανό. Μάλιστα, ο Πασάς συμπεριέλαβε στο σχετικό συμβόλαιο που σύνηψε και μια ερειπωμένη εκκλησία, η οποία βρισκόταν μέσα στο κτήμα.

Οι πηγές αναφέρουν ότι ο Ιωάννης Καπαρουνάκης προέβη στην αγορά μετά από ένα θαύμα που ο ίδιος έζησε, όταν η Αγία εμφανίστηκε στον ύπνο του και του ζήτησε να αγοράσει το χώρο και να φανερώσει το σκεπασμένο από θάμνους εκκλησάκι. Μόλις ο Καπαρουνάκης αγόρασε την περιοχή, ανακαίνισε με τη βοήθεια των κατοίκων το εκκλησάκι, το οποίο είχε χτιστεί δίπλα στην πηγή ενός αγιάσματος που έτρεχε εκεί. Την ιστορία μαρτυρεί μια επιγραφή στην είσοδο της μικρής εκκλησίας: «Ο ιερός ούτος ναός ωκοδμήθη ευλάβει, εισφορά και φροντίδι του ευσεβούς Ιωάννου Α. Καπαρουνάκη εκ Θραψανού εν έτει 1901».

Η ιερά πανήγυρις, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 15, 16 και 17 Ιουλίου, αποτελεί θρησκευτικό γεγονός ευρείας κλίμακας και προσελκύει περισσότερους από 100.000 πιστούς, τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News