Κρήτη

Άγγελος Διαμαντουλάκης: Ο Κρητικός "Μπιλ Γκέιτς"

Ο Κρητικός που πριν από μια δεκαετία δημιούργησε την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση παγκοσμίως, και έκανε τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα με διθυραμβικά σχόλια, ο Άγγελος Διαμαντουλάκης, είναι έτοιμος για μία ακόμη φορά να κάνει τον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μονο, να μιλάει για εκείνον μέσα από ένα νέο ξεκίνημα , το Nomore Alone.

Το NoMore Alone είναι ένα λογισμικό το οποίο ενσωματώνεται στις νέες τηλεοράσεις (smart tv) και προσφέρει νέες δυνατότητες στους τηλεθεατές, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο θέασης που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και δίνοντας μια ξεχωριστή εμπειρία στους τηλεθεατές!

Πρόκειται για μία παγκόσμια καινοτομία η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει από την χώρα μας και να παρουσιαστεί άμεσα σε Ελλάδα και Αμερική (Αθήνα, Κρήτη, Los Angeles και New York).

Διαβάστε τη συνέντευξη του 33χρονου Ηρακλειώτη εμπνευστή του NoMore Alone και  εφευρέτη της διαδικτυακής τηλεόρασης παγκοσμίως.

Συνέντευξη στη Βάλια Μπούη

-Είστε ο Κρητικός  που  το 2005 δημιουργήσατε  την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση παγκοσμίως, γεγονός που έκανε τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης να στρέψουν την προσοχή τους στην Ελλάδα με διθυραμβικά σχόλια. Μιλήστε μας λίγο για αυτό το εγχείρημα σας . Πως τα καταφέρατε;;

Αν και έχει περάσει στον κόσμο ότι η πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση ξεκίνησε το 2005, το Tvonline ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2003. Ξεκίνησε ως αντίδραση καθώς δεν μπορούσα με τίποτα να βρω εργασία σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Οι πόρτες ήταν κλειστές όχι επειδή δεν είχα τις γνώσεις και τα προσόντα αλλά επειδή δεν είχα γνωριμίες για να «σπρώξουν» το βιογραφικό μου. Μη ξεχνάμε ότι αποφοίτησα ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης στα 17 μου χρόνια, κάτι που έγινε αναφορά σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές παρουσιάζοντας με ως παιδί θαύμα κλπ.

Έτσι κι ενώ απογοητεύτηκα από τις κλειστές πόρτες των καναλιών είπα στον εαυτό μου «Θα φτιάξω το δικό μου κανάλι».Το εγχείρημα ήταν δύσκολο καθώς εκείνη την εποχή το διαδίκτυο δεν είχε την κίνηση που έχει σήμερα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καθόλου στήριξη από χορηγίες, επενδυτές κλπ. Παρόλα αυτά το Tvonline βγήκε στον αέρα γράφοντας ιστορία και βαφτίζοντας την Ελλάδα ως Γενέτειρα της διαδικτυακής τηλεόρασης.

-Οι πρωτοποριακές σας ιδέες με το  πάθος για τη δουλειά σας ήταν τέτοιες  που όχι μόνο αγγίξατε την επιτυχία αλλά έχετε χαρακτηριστεί από πολλούς και ως ο νέος Bill Gates. Πως νιώθετε για αυτό;

Είναι πολύ σπουδαίο να σε παρομοιάζουν με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο στον κόσμο της πληροφορικής. Σίγουρα με δυναμώνει και θέλω να δικαιώσω με την πορεία μου όσους πίστεψαν και πιστεύουν σ' εμένα.

-Και να έρθουμε τώρα στο νέο σας εγχείρημα .. Το NoMore Alone .Περί τίνος πρόκειται  και πως μπορεί κάποιος  να επωφεληθεί;

Σήμερα πιστεύω ότι έφτασε η μεγάλη στιγμή για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε την τηλεόραση ένα βήμα μπροστά. Αυτό ακριβώς έρχεται να προσφέρει το NoMore Alone, ανοίγοντας ένα νέο μονοπάτι στην ψυχαγωγία, φέρνοντας στην κυριολεξία έναν καινούριο κόσμο στις τηλεοράσεις μας.

Δεν πρόκειται για μία ακόμη τηλεοπτική παραγωγή αλλά για ένα software το οποίο θα ενσωματωθεί στις νέες τηλεοράσεις (smart tv) και θα προσθέσει νέες δυνατότητες στον τηλεθεατή ο οποίος πλέον δεν θα είναι μόνος του όταν θ' ανοίγει την τηλεόραση.

Επειδή όμως το NoMore Alone βρίσκεται σε αναζήτηση χρηματοδότησης έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί, δεν μπορώ να μιλήσω περισσότερο. Ελπίζω σε λίγους μήνες να μπορώ να σας παρουσιάσω πιο αναλυτικά την συγκεκριμένη ιδέα.

-Η παγκόσμια αυτή καινοτομία θα έρθει και στο Ηράκλειο;

Θέλω πολύ το Ηράκλειο να είναι η πρώτη πόλη που θα παρουσιάσω υλοποιημένη την ιδέα μου στα ΜΜΕ και στον κόσμο που θα θελήσει να δει το NoMore Alone σε λειτουργία. Ακόμη δεν γνωρίζω την ημερομηνία αλλά στόχος μου είναι να συμβεί μέσα στο 2017.

-Από άποψη οικονομική, έχετε κάποια στήριξη από κάποιον φορέα; Η τα έξοδα είναι δικής σας δαπάνης;

Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Σε αντίθεση με το TvOnline, το NoMore Alone έχει αρκετές οικονομικές απαιτήσεις για να μπορέσει να κατασκευαστεί. Γι' αυτόν τον λόγο ξεκινάμε μια εκστρατεία χρηματοδότης όπου μπορεί όποιος θέλει να προσφέρει όσα χρήματα επιθυμεί και να βοηθήσει σημαντικά στην υλοποίηση του project.  Είναι σημαντικό να προλάβουμε να δημιουργήσουμε φέτος το NoMore Alone για να μπορέσει το 2017 να παρουσιαστεί στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Ακόμη είναι σημαντικό για την Ελλάδα και την Κρήτη να πρωτοπορήσουν γι' άλλη μια φορά.

Η εκστρατεία μας βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://www.indiegogo.com/projects/nomore-alone-software και μπορεί όποιος θέλει να μπει και να προσφέρει ότι μπορεί.

Δεν θέλω η χώρα μου να είναι απλά ένας θεατής και πελάτης της νέας τεχνολογίας, αλλά την θέλω να παράγει ιδέες και νέες τεχνολογίες. Το ότι έχουμε οικονομική κρίση δεν σημαίνει ότι πρέπει να παγώσουμε τα πάντα και να πετάξουμε στα σκουπίδια ολόκληρες γενιές Ελλήνων δημιουργών.

Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση πρέπει να μας κάνει πιο δημιουργικούς, πιο δραστήριους και πιο αποφασισμένους στο ν' αλλάξουμε την πατρίδα μας και να δείξουμε στα ξένα κράτη ότι υπάρχουμε και προσφέρουμε. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να γίνουμε όλη μια γροθιά, να στηρίζουμε νέες ιδέες, νέους ανθρώπους και όχι μόνο τους ανθρώπους που γνωρίζουμε προσωπικά. Ήρθε ο καιρός που πρέπει να κοιτάζουμε την αξία και όχι μόνο τις συστάσεις.

-Μιλήστε μας λίγο για τις πιο δυνατές στιγμές της μέχρι τώρα καριέρας σας.

Πριν από ενάμιση έτος περίπου με κάλεσε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο τότε υπουργός Κος Κυριάκος Μητσοτάκης για να μου εκφράσει τον θαυμασμό του και να με συγχαρεί για την πορεία και το έργο μου. Ήταν για μένα μια ξεχωριστή στιγμή καθώς μέχρι τότε κανένας από την πολιτεία δεν με είχε καλέσει. Μου έδωσε εκτός από μεγάλη χαρά και πολύ δύναμη για να συνεχίσω να δημιουργώ.

ΚΡΗΤΗ

-Με την Κρήτη τι σχέση έχετε; Τι θυμάστε από το νησί και τις αγαπάτε περισσότερο;

Κατάγομαι από το Ηράκλειο της Κρήτης αλλά δυστυχώς στο νησί έρχομαι προς το παρόν μόνο για διακοπές το καλοκαίρι. Θα ήθελα πολύ να έρθω και να προσφέρω στην τοπική τηλεόραση! Σε κάθε ευκαιρία αναφέρω την Κρήτη, της ομορφιές της και φυσικά την φιλοξενία των ανθρώπων της. Αγαπάω την θετική της ενέργεια, τα φαγητά της, τα πολλά γραφικά σημεία της. Η Κρήτη είναι στην κυριολεξία ονειρική!

-Που σας βρίσκουμε τώρα και τι σας έχει λείψει από το νησί;

Αυτή την εποχή είμαι στην Αθήνα αλλά σε περίπου έναν μήνα θα βρίσκομαι και πάλι στην Κρήτη για τις καλοκαιρινές μου διακοπές.

-Δώστε ένα μήνυμα στους νέους ανθρώπους που ξεκινούν να κάνουν τώρα τα όνειρα τους.

Οι νέοι άνθρωποι δεν πρέπει να παρασύρονται από την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας και να μένουν σε απόσταση από τα όνειρα τους. Να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να πιστεύουν σε ένα όμορφο μέλλον. Να συνεχίζουν να αγαπούν την πατρίδα τους και να την διαφημίζουν (ιδικά όσοι φεύγουν στο εξωτερικό).

Αλλά και σε αυτούς που σκέφτονται να φύγουν από την χώρα μας και να ανοίξουν τα φτερά τους για το εξωτερικό;

Είμαι κι εγώ ανάμεσα τους! Η αλήθεια είναι ότι πουθενά δεν σε περιμένει η επιτυχία. Την επιτυχία την κυνηγάς, την διεκδικείς και την κερδίζεις! Άρα όσοι σκέφτονται να φύγουν από την χώρα μας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και στο εξωτερικό θα συνεχίσουν να συναντούν κλειστές πόρτες, απαίτηση για μέσον (βύσμα) και λοιπές δυσκολίες. Η διαφορά όμως σε σχέση με την σημερινή Ελλάδα είναι ότι στο εξωτερικό θα συναντήσουν και την προοπτική, την ελπίδα και το φως στον ορίζοντα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Οι νέοι στην Ελλάδα το μόνο που συναντούν όταν οραματίζονται το μέλλον τους είναι ένα μεγάλο και αδιαπέραστο τοίχος!

Ποιο είναι το μότο σας.

Όλα τα όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αρκεί να το πιστέψεις και να μη εγκαταλείψεις ποτέ! Το σημαντικότερο δεν είναι να πετύχεις αλλά να ξέρεις μέσα σου ότι προσπάθησες όσο και όπως μπορούσες.

Σχόλια