default-image

Διαγράφει η UNESCO το φαράγγι της Σαμαριάς;

Κρήτη
Διαγράφει η UNESCO το φαράγγι της Σαμαριάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο περίεργο και αν ακούγεται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς απειλείται με διαγραφή από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO.

Όπως αποκαλύπτει το flashnews.gr, ήδη το Πρόγραμμα MAB (Man and the Biosphere) της UNESCO, έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και έχει προειδοποιήσει τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιο Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας, και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, διαφορετικά θα αποβάλλουν το φαράγγι της Σαμαριάς.

Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου της MAB, όπως φαίνεται και στα έγγραφα προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, ζητείται από τις αρχές:

? να παράσχουν μια λύση για την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της "καρδιάς" του δρυμού (πρόκειται για δημιουργία ζωνών στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που το MAB δεν διαπίστωσε να υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς) και

? να στείλουν στη γραμματεία αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.

Η προθεσμία μάλιστα που δίνουν για την αποστολή είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου.

Ασχοληθείτε επιτέλους με τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς

Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Πολιτισμού & Αθλητισμού, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, τονίζει την ανάγκη άμεσης ενασχόλησης με το θέμα που έχει προκύψει για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

Με τον κίνδυνο της διαγραφής από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO απειλείται ο Εθνικός Δρυμός της Σαμαριάς, αφού η Κυβέρνηση κωφεύει στις αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις της UNESCO.  

Συγκεκριμένα, η  UNESCO ζητά από τις ελληνικές αρχές να συμμορφωθούν στα κριτήρια του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθεματικών Βιόσφαιρας, και κυρίως στη διαμόρφωση προστατευτικών ζωνών στην περιοχή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα MAB (Man and the Biosphere).

Ειδικότερα,  ζητήθηκε από τις αρχές να παράσχουν μια λύση για την απουσία ζωνών ανάσχεσης στο βόρειο τμήμα της "καρδιάς" του δρυμού, (πρόκειται για δημιουργία ζωνών, στις οποίες εφαρμόζεται περιορισμός των πόρων και ειδικά μέτρα για τη διατήρηση της προστατευόμενης περιοχής, κάτι που διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει στο φαράγγι της Σαμαριάς) και να σταλεί στη γραμματεία αντίγραφο του αναθεωρημένου σχεδίου διαχείρισης, με ένα χάρτη ζωνών σε συμφωνία με τα κριτήρια που έθεσε η στρατηγική της Σεβίλλης, για τα αποθέματα βιόσφαιρας και το θεσμικό πλαίσιο του παγκόσμιου δικτύου αποθεματικών βιόσφαιρας.

Η προθεσμία  που δίνουν για τα παραπάνω είναι αυστηρά η 30η Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής MAB / UNESCO, κ. Μιχάλης Σκούλλος, έχει στείλει επανειλημμένως στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστολές, με τις οποίες ενημερώνει για τις απαιτήσεις του προγράμματος MAB / UNESCO και την ανάγκη για άμεση εφαρμογή των συστάσεων και τήρηση των κανόνων, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τα χρονικά περιθώρια, τα οποία στενεύουν.

Επειδή πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα, για το οποίο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση από τα αρμόδια Υπουργεία.

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί

Ποια η θέση σας για τα παραπάνω; Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος διαγραφής του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς από τον παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO;

Πηγή: iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News