default-image

Εκτός επιδοτήσεων τα βιολογικά προϊόντα

Κρήτη
Εκτός επιδοτήσεων τα βιολογικά προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς στήριξη μένουν οι βιοκαλλιεργητές στη χώρα μας, με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων αφενός να καθυστερεί συστηματικά τις πληρωμές του προγράμματος βιολογικής γεωργίας για την περίοδο 2012-2016 και αφετέρου δίνει ένα ακόμη χτύπημα κάτω από τη μέση στους βιοκαλλιεργητές , εξαιρώντας τους από τα προγράμματα των επιδοτήσεων.

Εντύπωση προκαλεί η απόφαση αυτή του Υπουργείου, δεδομένης της άνθησης των βιολογικών καλλιεργειών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και του μεγάλου πεδίου που ανοίγεται για εξαγωγές.

Το γεγονός υπογράμμισε ο Γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Τα βιολογικά προϊόντα καταλαμβάνουν τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό μέρος της συνολικής αγοράς αγροτικών προϊόντων. … Με δεδομένο ότι η Ελλάδα ακόμα και εν μέσω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζει ετήσιο έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα περίμενε κανείς την ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας των βιολογικών καλλιεργειών που έχουν προνομιακό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποβαθμίζει τον συγκεκριμένο κλάδο καθώς συστηματικά προβαίνει σε καθυστερήσεις στις πληρωμές του προγράμματος βιολογικής γεωργίας για την περίοδο 2012-2016 και επιπλέον επιδιώκει να μη συμπεριληφθούν οι καλλιεργητές βιολογικών κηπευτικών στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης για την νέα περίοδο.

Με αυτό τον τρόπο αποκλείονται ουσιαστικά χιλιάδες βιοκαλλιεργητές κηπευτικών από τις προβλεπόμενες επιδοτήσεις για την επόμενη πενταετία. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αυτή τη συμπεριφορά θεωρεί τους παράγωγους βιολογικών προϊόντων δεύτερης κατηγορίας γεωργούς.

… Η κυβέρνηση, αντί να στηρίξει και να ενισχύσει την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, οδηγεί τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων στην καταστροφή. Αντί να στηρίξει τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά βιολογικά προϊόντα που αντέχουν στην κρίση και χαίρουν διεθνούς αναγνωρισιμότητας τα οδηγεί στην αφάνεια».  

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο δεν εντάσσει τους παραγωγούς βιολογικών κηπευτικών προϊόντων στις επιδοτήσεις του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης για την επόμενη πενταετία;

2. Ποιές οι επιπτώσεις του αποκλεισμού από επιδοτήσεις των καλλιεργητών βιολογικών κηπευτικών στην εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών βιολογικών προϊόντων και τις εξαγωγές;  

3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη της βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών και των παραγωγών και, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη ενός σημαντικού κλάδου της ελληνικής αγροτικής οικονομίας;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News