default-image

Θα τελέσετε γάμο, βάφτιση, μνημόσυνο; Πληρώστε την "ταρίφα"

Κρήτη
Θα τελέσετε γάμο, βάφτιση, μνημόσυνο; Πληρώστε την "ταρίφα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο διένεξης μεταξύ πιστών και ιερέων και συνάμα κοινό μυστικό. Ο λόγος για το "ιερό κασέ" ή αλλιώς την χρηματική αμοιβή για γάμο, βάπτιση, κηδεία ή μνημόσυνο που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια αν και τις περισσότερες φορές η απάντηση που λαμβάνουν οι πιστοί που τελούν μυστήριο σε εκκλησία, από τους εφημέριους ενός ναού είναι "Ό,τι έχετε ευχαρίστηση".

Αυτήν τη φορά η ανάρτηση "τιμοκαταλόγου" σε εκκλησάκι του Ηρακλείου έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας της Κρήτης όσο και στους πιστούς. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα που τέλεσαν μυστήριο εκεί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν διαπίστωσαν ότι είχε αναρτηθεί τιμοκατάλογος για την τέλεση του μυστήριου τους με συγκεκριμένη ταρίφα. Οι ίδιοι εξοργισμένοι για το γεγονός ότι πρέπει να καταβάλλουν χρήματα και μάλιστα ένα σημαντικό ποσό, απόρησαν? στωικά ωστόσο μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς προχώρησαν στην καταβολή των χρημάτων για το μυστήριο που είχαν αποφασίσει να τελέσουν εκεί.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:

Λόγω ειδικών συνθηκών παρακαλείσθε όπως γνωρίζετε ότι οι κάτωθι ιεροπραξίες τιμούνται ως εξής:

Γάμος 150 ευρώ,

Βάφτιση 100 ευρώ,

Μνημόσυνο 100 ευρώ,

Σας ευχαριστούμε

Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου

Η ανακοίνωση του "κασέ" στο συγκεκριμένο εκκλησάκι προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την άμεση αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης με τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, κ. Μεθόδιο Βερνιδάκη, να μην κρύβει την αγανάκτηση του για το θέμα και να δηλώνει τα εξής.

"Εδώ και χρόνια  η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει εκδώσει ουκ ολίγες φορές  εγκυκλίους μέσω των οποίων ξεκαθαρίζει ότι η τέλεση των μυστηρίων πρέπει να τελείται δωρεάν για τους πιστούς. Είναι απαράδεκτό να υπάρχει να υπάρχει ταρίφα και να αναρτάται τιμοκατάλογος που να καλούνται οι πιστοί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να κάνουν έναν γάμο, μία βάπτιση ή ένα μνημόσυνο. Ποτέ δε θα πούμε σε κάποιον πιστό να δώσει ένα συγκεκριμένο ποσό μετά την τέλεση ενός μυστηρίου."

Ο Πρωτοσύγκελος μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζει ότι αυτη η ενέργεια είναι ανεπίτρεπτη ειδικά στους καιρούς που ζούμε και προσθέτει:

"Τι σημαίνει λόγω ειδικών συνθηκών που αναρτάται στην ανακοίνωση; Ποιες είναι αυτές οι συνθήκες που επιτρέπουν να υπάρχει κασέ στις εκκλησίες; Εγώ γνωρίζω ότι υπάρχει οικονομική δυσπραγία και ο κόσμος δυσκολεύεται ακόμη και να παντρευτεί και να βαφτίσει το παιδί του και τώρα θα του πούμε να πληρώσει και από πάνω; Και το εκκλησιαστικό συμβούλιο γιατί δεν μας ενημέρωσε πριν βγάλει αυτή την ανακοίνωση; Οποιαδήποτε απόφαση εκκλησιαστικών συμβουλίων θα πρέπει να περνάει προς έγκριση από την Αρχιεπισκοπή. Δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα. Θα ενημερωθεί και ο Αρχιεπίσκοπος και θα πράξουμε τα δέοντα."   

Να σημειωθεί πάντως ότι στην ελληνική νομοθεσία, σε επίσημα έγγραφα της Εκκλησίας της Κρήτης αλλά και της Ελλαδικής Εκκλησίας, όσο και αν ψάξει κανείς δε θα βρει κάποιον όρο που να υποχρεώνει τον Έλληνα πολίτη να καταβάλει ορισμένο ποσό για την τέλεση μυστηρίου σε ιερό ναό. Ωστόσο ο άγραφος κανόνας και οι συνεννοήσεις πιστών και ιερέων συνήθως μετά την τέλεση ενός γάμου ή μιας βάπτισης, έχουν ως αποτέλεσμα τα χρήματα που καταβάλλονται από τους πιστούς να είναι κάτι το αναμενόμενο και πολλές φορές το κάνουν δίχως να τους το ζητήσουν.

Το neakriti. gr  δημοσιεύει την τελευταία από μία σειρά Εγκυκλίων της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης, σχετικά με την δωρεάν τέλεση των Μυστηρίων.

 

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News