Κρήτη

"Κανόνι" για την ιστορική Ένωση Πεζών λόγω χρεών

Μετά από 80 περίπου χρόνια ιστορίας η αγροτική Ένωση Πεζών, φαίνεται πως "βυθίζεται" από τα χρέη της, αποτελώντας την συνέχεια στα "κανόνια" της αγοράς.

Αν η είδηση για το Μαρινόπουλο και μετά για την κρητική Jetoil δεν προκάλεσε σεισμό στο άκουσμά της, τότε σίγουρα η είδηση για την ενδεχόμενη πτώχευση της Ένωσης Πεζών που αποτελεί ιστορία, κούνησε συθέμελα τον κόσμο της Κρήτης.

Σε πρώτη φάση η εξυγίανση

Ο κ. Φραγκίσμος Λαμπρινός, δικηγόρος της εταιρείας ουσιαστικά επιβεβαίωσε στο neakriti.gr, αυτό που ήταν ήδη λίγο πολύ γνωστό τις τελευταίες ώρες και ήταν κάτι που είχε επισημανθεί σχετικά με τα "κανόνια" γνωστών επιχειρήσεων από χθες. Η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 βρίσκεται ήδη στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας εξυγίανσης, με τα χρέη να είναι δεκάδες εκατομμύρια και να αφορούν κυρίως τραπεζικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαμπρινός αναφέρει: "Σήμερα, με την έκδοση της προσωρινής διαταγής από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου έγινε μόνο το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ένωσης Πεζών στη διαδικασία εξυγίανσης.

Η τελική έκβαση θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τη στάση που θα τηρήσει η Τράπεζα στην οποία η Ένωση οφείλει περί τα ? των συνολικών υποχρεώσεών της. Οφείλω να αναφέρω ότι στην αίτηση που καταθέσαμε στο δικαστήριο μαζί με το συνάδελφο κ. Αργυριάδη, περιλαμβάνεται αναλυτικό σχέδιο εξυγίανσης της Ένωσης που συνέταξαν εξειδικευμένοι οικονομολόγοι.

Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και κυρίως πλήρης εξόφληση όχι μόνο των εργαζομένων, νυν και πρώην, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των πιστωτών της Ένωσης σε βάθος χρόνου."

Σε τηλεφωνική μας επικοινωνία με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Φραγκιαδουλάκη, δεν θέλησε να δηλώσει κάτι σχετικά με αυτό ενώ ήταν ιδιαίτερα φορτισμένος σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για την Ένωση.

Γιατί οδηγήθηκε σε τέλμα

Πριν από λίγες ημέρες ο Αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού κ. Μανώλης Μπέρκης, είχει μιλήσει στην εφημερίδα Αγρότυπος, λέγοντας τα εξής: «Η Ένωση Πεζών ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα το 2012 ύψους 2 εκατ. ευρώ (δημιουργία αποθηκών logistics στην Αθήνα με ιδία κεφάλαια 600.000 ευρώ) ενώ παράλληλα την περίοδο εκείνη (2012 - 2013) τα επιτόκιο της Αγροτικής Τράπεζας ανέβηκαν φθάνοντας στο 13%. Αυτοί οι δύο παράγοντες οδήγησαν σε αυτή την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ένωση. Τελικά δεν επιδοτηθήκαμε από την ΑΤΕ ενώ είχαμε μπει στον Αναπτυξιακό Νόμο (δανεισμός 1,2 εκατ. ευρώ που δεν λάβαμε ποτέ) με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα έλλειμμα στην ρευστότητά μας ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ».

Και προσθέτει: «το πρόβλημα που υπάρχει δεν είναι θέμα της διοίκησης διότι οι χειρισμοί έγιναν σε υπηρεσιακό επίπεδο. Έγιναν κάποια λάθη που είχαν να κάνουν με τα αποθεματικά της Ένωσης. Διατέθηκαν τα χρήματα από την πώληση του ελαιολάδου στις ανάγκες της Ένωσης. Το 2013 που δεν είχαμε καθόλου παραγωγή στην Κρήτη ήρθαν πολλοί παραγωγοί μαζί ζητώντας την ρευστοποίηση του προϊόντος τους και την άμεση πληρωμή τους. Καταλαβαίνεται ότι ακόμα και στις καλές εποχές αν πάνε σε μια τράπεζα όλοι οι καταθέτες να ζητήσουν τις καταθέσεις τους θα υπάρχει πρόβλημα. Ήρθαμε λοιπόν σε συνεννόηση με τους παραγωγούς, κάναμε κάποιες ρυθμίσεις και σήμερα με το 80% των παραγωγών που έχει λάδι στην Ένωση έχουμε ρυθμίσει τις οφειλές μας και αποπληρώνουμε σταδιακά κάθε μήνα».

Καταλήγοντας ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης τονίζει: «Για την επένδυση στα Λιόσια δεν έχουμε πάρει ακόμα ούτε την επιδότηση ύψους 600.000 ευρώ περίπου. Αν ξέραμε τι θα γινόταν εννοείται δεν θα είχαμε προβεί σε αυτές τις επενδύσεις τότε. Μέχρι πέρσι οι οφειλές μας στους ελαιοπαραγωγούς έφθαναν τα 3 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχουμε πληρώσει (σε μηνιαία βάση από πέρσι) 900.000 ευρώ περίπου και μένει ένα υπόλοιπο της τάξης των 2 εκατ. ευρώ το οποίο είναι ρυθμισμένο με το σύνολο σχεδόν των παραγωγών. Επίσης έχουμε και ένα υπόλοιπο 600.000 στα σταφύλια (2,1 εκατ. ευρώ ήταν η συνολική οφειλή). Παρόλα τα προβλήματα που έχουμε προσπαθούμε να είμαστε συνεπής. Επίσης η Ένωση είναι ενήμερη στην τράπεζα».

Αδιαμφισβήτητα, η είδηση για την υπαγωγή σε πτωχευτικό νόμο από μια εταιρεία που είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες για τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, τις εμφιαλώσεις και τις εξαγωγές δημιουργεί ερωτηματικά για το τι μέλει γενέσθαι σχετικά με μικρότερες εταιρείες.

Πάντως, οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν για την δύσκολη συνέχεια που συνεπάγεται ακόμα μεγαλύτερη κατηφόρα για τις τοπικές επιχειρήσεις.

Ρεπορτάζ: Victor Κουμαντάκης

Σχόλια