default-image

Αναβρασμός στους Δήμους με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα"

Κρήτη
Αναβρασμός στους Δήμους με το πολυνομοσχέδιο "σκούπα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διάχυτος προβληματισμός, αντιδράσεις, σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης και προαναγγελία κινητοποιήσεων από το Σεπτέμβριο, μαζί όμως με τις πολλές... απουσίες, σφράγισαν τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, που είχε ως αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο-σκούπα για τους Δήμους.

Το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αποτελείται από 140 άρθρα και ρυθμίζει θέματα που αφορούν στη λειτουργία των Δήμων και ζητήματα των εργαζομένων σε αυτούς, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, παρουσία του προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλη Λαμπρινού, του δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα, του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολου Λουλουδάκη και άλλων αιρετών της Κρήτης.

Στη συνέλευση, η οποία πάντως επισκιάστηκε από την πολύ περιορισμένη συμμετοχή, υπήρξαν έντονος προβληματισμός και αρκετές αντιδράσεις από τους αιρετούς γύρω από το διορθωτικό πολυνομοσχέδιο των ΟΤΑ. Ένα νομοσχέδιο, όπως επισήμαναν και οι αιρετοί της Κρήτης, που δεν απαντά συνολικά, ενιαία στα προβλήματα των Δήμων, αλλά αντιμετωπίζει αποσπασματικά την προβληματική σήμερα κατάσταση.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης από πολλούς αιρετούς τονίστηκε ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», καθώς ακόμη δεν έχει βγει σε δημόσια διαβούλευση, ενώ το κείμενο που δόθηκε δε συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής γενικής συνέλευσης θα αναλυθούν προσεχώς, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ένωσης Δήμων. Ωστόσο, χθες δεν έλειψαν η υψηλή ρητορική και τα σκληρά λόγια. Μάλιστα, κινητοποιήσεις των δημάρχων το Σεπτέμβριο, εφόσον η κυβέρνηση δε λύσει μια σειρά προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ ο πρόεδρός της Γιώργος Πατούλης.

Οι μισθοί των αιρετών

Στην κορυφή της ατζέντας, ο κ. Πατούλης έθεσε το θέμα των μισθών των αιρετών, παρόλο που το σημείο τριβής, με τις δραστικές μειώσεις που προέβλεπε αρχικά το πολυνομοσχέδιο, φαίνεται πως εξαλείφεται.

Η αρχική πρόβλεψη, θυμίζουμε, όριζε αντιμισθίες των αντιδημάρχων στο 25% του μισθού του δημάρχου, στην πλειονότητα των Δήμων της χώρας, των δήμων δηλαδή με πληθυσμό από 2.000-200.000 κατοίκους.

Στους δήμους άνω των 200.000 κατοίκων και στους δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων οι αντιδήμαρχοι θα λαμβάνουν το 50% του μισθού του δημάρχου. Επίσης, η αντιμισθία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου επανέρχεται στο 40% του μισθού του δημάρχου.

Η αρχική αυτή διάταξη στο νομοσχέδιο πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων των αιρετών και, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε στο περιθώριο της συνέλευσης και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, το ΥΠ.ΕΣ. αποφάσισε να τροποποιήσει την επίμαχη διάταξη.

Παρ' όλη την αλλαγή αυτή στην επίμαχη διάταξη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε πως υπάρχει ακόμα μεγάλη αδικία και πως οι αντιμισθίες των αιρετών θα πρέπει να εξισωθούν με αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων: «Θα ζητήσουμε την εξίσωση του μισθού του δημάρχου με αυτή του γενικού γραμματέα και αντίστοιχη για τους αντιδημάρχους. Από τη στιγμή που αύξησαν τους μισθούς των γενικών γραμματέων, είναι ντροπή που δεν τους αύξησαν στους δημάρχους», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμα πως πρέπει να γίνει ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με τις Περιφέρειες.

«Δε θα πηγαίνουμε σε κάθε αντιπεριφερειάρχη ως ζήτουλες να μας μοιράσει τον οβολό», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι Περιφέρειες δεν είναι προϊστάμενές μας Αρχές». Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει θέσει ως βασικό του στόχο να μεταφερθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ από τους Δήμους στις Περιφέρειες, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σφοδρή σύγκρουση με την πλευρά των αιρετών Περιφερειών της χώρας.

Οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Πατούλης απαρίθμησε το σύνολο των διεκδικήσεων της ΚΕΔΕ:

- «Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου- «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, με ενσωματωμένες τις παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η ΚΕΔΕ, όπως, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση θέσης γενικού γραμματέα σε κάθε Δήμο, την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του ελεγκτή νομιμότητας και την κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους για τις παραστάσεις τους στις συνεδριάσεις των Δημ. Συμβουλίων, κ.λπ.

- Την άμεση έναρξη της διαδικασίας για την αλλαγή του «Καλλικράτη» και την προώθηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου στα θέματα δημόσιας πολιτικής θα δίνεται προτεραιότητα στο τοπικό επίπεδο, με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης.

- Τον τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης όσον αφορά στη μείωση της χρηματοδότησης των Δήμων. Ζητούμε να μας αποδοθούν οι πόροι που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, καθώς και την αλλαγή των κριτηρίων κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους, σύμφωνα με πρόταση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ.

- Να υπάρξει σαφής νομοθετική πρόβλεψη για απόδοση σε ετήσια βάση ποσοστού 8,5% του ΑΕΠ για την Αυτοδιοίκηση.

- Να υπάρξει απελευθέρωση των προσλήψεων στους Δήμους, που αφορά κυρίως προσωπικό που απασχολείται στις κοινωνικές δομές και τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

- Τη δημιουργία ενός νέου "Θησέα", ενός νέου τοπικού αναπτυξιακού προγράμματος που θα αφορά μόνον τους Δήμους.

- Η φορολογική αποκέντρωση πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη, ώστε να αποκτήσει η φορολογία ανταποδοτικό όφελος. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα χωρίς ικανή και αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση. Αυτό απαιτεί την ενεργό συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης και αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σταθερή της χρηματοδότηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News