default-image

Γιατί δεν "άνοιξε" τελικά το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς

Κρήτη
Γιατί δεν "άνοιξε" τελικά το ΕΣΠΑ για τους παιδικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακυρώθηκε, την τελευταία στιγμή, η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων μέσω ΕΣΠΑ στους παιδικούς σταθμούς. Η διαδικασία επρόκειτο να "ανοίξει" τη Δευτέρα, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γιώργο Βουρεξάκη, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ενημέρωσε τους δήμους, ότι προέκυψαν τεχνικά προβλήματα τα οποία καθιστούν αδύνατη την υποβολή αιτήσεων.

Το νέο σκόρπισε αποήτευση στους γονείς που ήθελαν να "ξεμπερδεύουν" με τις εκκρεμότητες τους πριν να φύγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές. Δυσαρέστησε, όμως, και τους αρμόδιους του Δήμου Ηρακλείου, που ήλπιζαν πως φέτος θα ανακοίνωναν τα ονόματα των παιδιών που θα φοιτούσαν στους παιδικούς νωριτερα από ποτέ. Με τον τρόπο αυτό, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα οργανώνονταν καλύτερα, αλλά και οι γονείς θα διευκολύνονταν στον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 13 Ιουλίου η υποβολή αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου. Αν "ανοίγε" κανονικά και το ΕΣΠΑ στις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα ήξεραν όλοι οι γονείς αν τα παιδιά τους έχουν γίνει δεκτά. Τώρα μπαίνουν τα πάντα σε αναμονή, καθώς δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά με τη νέα πιθανή ημερομηνία "ανοίγματος" της διαδικασίας.

Το καθυστέρησε τη διαδικασία

Μεταξύ των τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν είναι η δυνατότητα των γονέων να αιτούνται την εγγραφή των παιδιών τους σε όποιο παιδικό σταθμό επιθυμούν και όχι σε εκείνον που βρίσκεται πλησιέστερα στην κατοικία τους. Αυτό σημαίνει πως κάποιοι παιδικοί σταθμοί μπορεί να είναι υπερπλήρης, κι άλλοι να έχουν παιδιά λιγότερα από εκείνα που ορίζει η δυναμικότητά τους. Επίσης, μια άλλη δυνατότητα που προβλέφθηκε για φέτος είναι μετά την πάροδο ενός μηνός, ο γονέας να έχει τη δυνατότητα να μετακινήσει το παιδί του σε άλλο παιδικό σταθμό, εφόσον δεν μείνει ευχαριστημένος στον πρώτο...

Όλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο είναι πάρα πολύ σωστά. Το ΕΣΠΑ πληρώνει πολλά χρήματα και οι ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες. Ωστόσο, σε πρακτικό επίπεδο δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια ως προς την κατανομή του προσωπικού και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Εκ μέρους των Δήμων οι "παρενέργειες" αναλύθηκαν στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και εκτιμάται πως αυτό ήταν αφορμή για την ματαίωση έναρξης της διαδικασίας.

Μέσω ΕΣΠΑ επρόκειτο να ζητηθεί από τον κ. Βουρεξάκη να απορροφηθούν 950 παιδιά (πέρυσι ήταν 820) στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Περίπου άλλα τόσα παιδιά αναμένεται να απορροφηθούν μέσω ΕΣΠΑ και στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Πανελλαδικά μέσω του προγράμματος "Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής" προβλεπεται να φοιτήσουν 81.000 παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News