default-image

Έρχονται καταργήσεις – συγχωνεύσεις υποθηκοφυλακείων

Κρήτη
Έρχονται καταργήσεις – συγχωνεύσεις υποθηκοφυλακείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ακόμη απόφαση για «εξοικονόμηση χρημάτων», που θα σημάνει όμως την ταλαιπωρία των κατοίκων των περιοχών στις οποίες λειτουργούν μέχρι σήμερα, έχει "στα σκαριά της" η κυβέρνηση, καταργώντας τα άμισθα υποθηκοφυλακεία και συστήνοντας την ίδια ώρα 41 νέα έμμισθα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο νομό Ηρακλείου κλείνει τα 9 και τα συγχωνεύει σε ένα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των κατοίκων της υπαίθρου!

Πιο αναλυτικά, όπως αποκαλύπτει κείμενο του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής και βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση των ειδικών και μη ειδικών άμισθων υποθηκοφυλακείων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ την ίδια ώρα προχωρά στη σύσταση συνολικά 41 νέων έμμισθων υποθηκοφυλακείων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, με τίτλο "Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας", που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, το προσωπικό των άμισθων υποθηκοφυλακείων τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους.

Έτσι, οι υπάλληλοι τοποθετούνται με κριτήριο τα έτη υπηρεσίας στο υποθηκοφυλακείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται, ενώ τυχόν πλεονάζον προσωπικό τοποθετείται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με ταυτόχρονη δέσμευση κενών οργανικών θέσεων αντίστοιχης κατηγορίας των τυπικών προσόντων τους σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσε.

Οι άμισθοι υποθηκοφύλακες και οι υπάλληλοι των άμισθων υποθηκοφυλακείων που δεν επιθυμούν να τοποθετηθούν στις συγκεκριμένες υπηρεσίες υποχρεούνται να υποβάλουν σχετική αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 20 ημερών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 6, οι δικαστικοί υπάλληλοι που κατέχουν οργανική θέση σε υποθηκοφυλακεία που μετατρέπονται σε κτηματολογικά γραφεία, τοποθετούνται σε κενές οργανικές θέσεις στα δικαστήρια και τις δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκει το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούν.

Αντίστοιχα, οι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων τοποθετούνται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες της εφετειακής περιφέρειας στην οποία ανήκε το υποθηκοφυλακείο όπου υπηρετούσαν, ή στην οριστική δομή των κτηματολογικών γραφείων, σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτοντας αντίστοιχες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και του κλάδου όπου ανήκουν.

Εξάλλου, καταγράφονται τα νέα έμμισθα υποθηκοφυλακεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, με την Κρήτη να συμμετέχει μόνο ο νομός Ρεθύμνου.

Χωρίς κριτήρια

«Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για τα υποθηκοφυλακεία της χώρας καταργεί συλλήβδην και χωρίς κριτήρια 394 άμισθα υποθηκοφυλακεία, ενώ δημιουργεί στη θέση τους 41 νέα έμμισθα», σχολιάζει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης είναι ένα αλαλούμ ανόητων διατάξεων και δεν αποτελεί μεταρρύθμιση με σχέδιο και προγραμματισμό, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα θα λύσει», λέει και εξηγεί: «Η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με υποθέσεις αδιαφάνειας στο ισχύον σύστημα, που έχουν καταγγελθεί, πριν τη μετάβαση στο νέο.

Ο όλος "σχεδιασμός" έχει γίνει "στο πόδι". Καταργούνται υπηρεσίες σε περιοχές με μεγάλες ανάγκες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες παράμετροι, όπως στο ν. Ηρακλείου, όπου συστήνεται 1 υποθηκοφυλακείο στη θέση των 9, τα νησιά των Κυκλάδων όπου 9 υπ/κεια μεταφέρονται σε 1 στη Σύρο, το ν. Αιτ/νίας, και άλλες.

Οι διατάξεις για τη μεταφορά του προσωπικού δεν είναι επαρκείς και δε διασφαλίζουν την αξιοκρατία.

Δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με τους απλήρωτους υπαλλήλους για μήνες ή και χρόνια.

Δε δικαιολογείται γιατί μόνο κριτήριο αποτελούν τα έτη υπηρεσίας και όχι άλλα προσόντα (π.χ. πτυχίο κ.λπ.).

Μετακυλίει για ακόμη μια φορά το διοικητικό βάρος στις πλάτες των πολιτών και έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια αποκέντρωσης».

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Από σας το μαθαίνουμε. Θα διαμαρτυρηθούμε εγγράφως προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα ζητήσουμε να μην ισχύσουν αυτά τα πράγματα», απαντά στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων νομού Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου.

«Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν όλα τα υποθηκοφυλακεία στον τόπο τους το καθένα, για να εξυπηρετείται ο κόσμος. Αν ενοποιηθούν, κάποιος ο οποίος θα θέλει ένα συμβόλαιο από τη Βιάννο θα πρέπει να έρχεται στο Ηράκλειο για να το πάρει».

Στο ερώτημά μας αν αυτή η ενοποίηση θα έπληττε ενδεχομένως τα συμφέροντα των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, ο κ. Αράπογλου μάς απάντησε πως, αντιθέτως, είναι κάτι που σίγουρα το θέλουν, για να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι. Θα ταλαιπωρείται όμως ο κόσμος.

«Δεν είναι το ίδιο με αυτό που έγινε όταν ενοποιήθηκαν οι εφορίες. Γιατί ένα μεγάλο μέρος κύκλων εργασιών έχει μετατεθεί στους λογιστές με το TAXIS net, ενώ στα υποθηκοφυλακεία δεν μπορεί να συμβεί αυτό το πράγμα, γιατί δεν μπορεί», όπως καταλήγει ο Κώστας Αράπογλου, «να υπάρξει ηλεκτρονική ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News