Κρήτη

Έτσι περιγράφουν το αιλουροειδές οι μάρτυρες (video)

Μέχρι και drone έχουν επιστρατεύσει οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής στην Αγία Φωτιά Λασιθίου , μήπως και εντοπίσουν το μυστηριώδες αιλουροειδές που έχει αναστατώσει την Κρήτη τα τελευταία εικοσιτετράωρα .

Οι έρευνες των αρχών συνεχίζονται και το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει αμείωτο για τον "περίεργο" επισκέπτη που ανταγωνίζεται πλέον σε φήμη , το Σήφη τον κροκόδειλο του φράγματος Αμαρίου.

Μάλιστα κάποιες μαρτυρίες κάνουν λόγο για ένα πιο μεγάλο ζώο προκακλώντας σύγχυση.

Δύο άτομα υποστηρίζουν ότι είδαν ένα άγριο ζώο το οποίο περιέγραψαν μάλιστα με λεπτομέρεια.  Όπως είπαν χαρακτηριστικά «ήταν ένα ψηλό ζώο, μεγέθους όσο ένα μηχανάκι. Είχε ρίγες κάθετες και λευκό χρώμα στο στήθος. Δεν ήταν σε καμία περίπτωση κρητικός αγριόγατος…»

Δείτε τη μαρτυρία

Βλέπουν "παντού" το αιλουροειδές

Οι πληροφορίες συγχέονται μεταξύ τους καθώς οι μαρτυρίες είναι πολλές και διαφορετικές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολίτες είδαν ένα ζώο -χωρίς να μπορούν να διευκρινίσουν περί τίνος πρόκειται- ακόμα και στο φράγμα Αποσελέμη. Μάλιστα οι πληροφορίες είναι με αποτέλεσμα και οι αρχές συχνά να μην ξέρουν πως και που να κινηθούν.

Εθεάθη στην Αγία Φωτιά

Η τελευταία εμφάνιση του ζώου καταγράφηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 3 Ιουλίου στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς. .Οι μέχρι τώρα μαρτυρίες δείχνουν οτι το αιλουροειδές - πιθανότατα κρητικός αγριόγατος - προτιμά τη νύχτα για τις εμφανίσεις του.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας Θοδωρή Πατεράκη που μίλησε στο neakriti.gr «η τελευταία μαρτυρία ήταν αυτή ενός συμπολίτη μας ο οποίος τα μεσάνυχτα είδε το αιλουροειδές στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς. Από τις περιγραφές του είχε μέγεθος λίγο μικρότερο από ένα λυκόσκυλο και μόλις το αντίκρισε πήγε να κρυφτεί. Απ' ότι φαίνεται είναι κρητικός αγριόγατος αλλά επειδή ήταν νύχτα δεν μπόρεσε να διακρίνει πολλά».

Επιστρατεύουν θερμική κάμερα

Μάλιστα αφού ο επισκέπτης έγινε… μόνιμος κάτοικος της περιοχής ,κινείται σε γνωστά σημεία και κυρίως τη νύχτα, οι τοπικές αρχές έχουν ένα μια βάση από την οποία μπορούν να ξεκινήσουν τις έρευνες για το αιλουροειδές.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σητείας ήδη οργανώνεται μία προσπάθεια και συντονίζεται μία ομάδα η οποία θα επιχειρήσει με θερμική κάμερα να το εντοπίσει στη διάρκεια της νύχτας και να απεικονίσει το πλάσμα που αρχικά προκάλεσε φόβο και τώρα συνεχίζει να απασχολεί όχι μόνο την περιοχή, αλλά όλο το νησί. Στην ομάδα θα περιλαμβάνονται όπως όλα δείχνουν άνδρες της αστυνομίας, του δασαρχείου και άλλων υπηρεσιών και φορέων.

Τον αρχικό τρόμο φαίνεται ότι διαδέχεται πλέον το ενδιαφέρον για το αιλουροειδές που βρέθηκε χωρίς να το επιθυμεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της… ανησυχίας των κατοίκων.

"Κινδυνεύει ,όχι ο κόσμος, αλλά το αιλουροειδές"

Σύμφωνα με τον κ.Πατεράκη «φαίνεται να καταλήγουμε στην εκδοχή ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο .Θα πρέπει να προστατευτεί, νη μην τραυματιστεί από διερχόμενο αυτοκίνητο, μην καταλήξει να φάει φόλα… Δεν δείχνει να είναι επικίνδυνο για κανένα. Θα πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος να μην φοβάται, αλλά και να προστατευτεί για κάθε ενδεχόμενο, αν και αυτό είναι αρμοδιότητα του δασαρχείου. Στην αρχή προκλήθηκε πολύ αναστάτωση, αλλά τώρα έχει λίγο καταλαγιάσει η ανησυχία. Ήταν λογικό, ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί ένα τέτοιο ζώο, καθώς είναι σπάνιο».

Μιλώντας στο neakriti.gr ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Πετάσης εκτίμησε κι εκείνος από την πλευρά του ότι πρόκειται πιθανότατα για κρητικό αγριόγατο που δεν επιθετικός και επικίνδυνος.

"Όποιος το δει να το φωτογραφίσει"

Όπως είπε ο κ.Πετάσης "Απευθύνω έκκληση σε όποιον δει κάτι να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας ενώ μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ζητάμε από τον οποιονδήποετε μόλις το δει  αφενός να μας ενημερώσει, αφετέρου αν γίνεται να τραβήξει μία φωτογραφία για να δούμε τελικά ποιος είναι αυτός ο ταραξίας που έχει θορυβήσει τόσο πολύ την περιοχή μας  και όλη την Κρήτη . Είμαι πάντως κατά 99% βέβαιος ότι πρόκειται για αγριόγατο. Μίλησα με την διοικητή της Σητείας που μου είπε ότι οι έρευνες δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να βρεθεί το ζώο. Και επειδή ακόμη και παραλιακά της Σητείας δραστηριοποιούνται βοσκοί και υπάρχουν και οικόσιτα ζώα, δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποιος ίχνος νεκρού ζώου που να αποδεικνύει ότι το αιλουροειδές που αναζητείται είναι επικίνδυνο και αιμοβόρικο."

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες το αιλουροειδές έχει μήκος ενός μέτρου, αν και η νεότερη μαρτυρία κάνει λόγο για μεγαλύτερο ζώο, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο. Υπήρξαν ακόμα και σενάρια για λιοντάρι ή τίγρη τα οποία λογικά ανήκουν στη "σφαίρα" της φαντασίας καθώς το τσίρκο που βρέθηκε στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες δεν διέθετε άγρια ζώα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δραπετεύσει, καθώς έτσι κι αλλιώς έχουν απαγορευτεί στα τσίρκο εδώ και χρόνια.

Σπάνιο ζώο

Ακόμη κι αν δεν έχει διευκρινιστεί τι αιλουροειδές αφορούν οι μαρτυρίες ,σε περίπτωση που πρόκειται για κρητικό αγριόγατο οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν είναι επιθετικό ζώο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη «ο κρητικός αγριόγατος μοιάζει με μια σπιτική γάτα απλά είναι λίγο πιο μεγάλος, φτάνει τα 6-7 κιλά και σε μήκος λιγότερο από ένα μέτρο. Ακόμα και για τους ειδικούς είναι δύσκολο να εντοπίσουν τις διαφορές , καθώς ακόμα με τη βοήθεια του dna ,aυτό είναι επισφαλές. Υπάρχουν κάποιες μορφολογικές ενδείξεις για να ξεχωρίσει κανείς το ζώο αυτό, από ένα ήμερο γατί. Πρόκειται όμως για δειλά ζώα, αποφεύγουν τον άνθρωπο, αφού και εμάς που τα μελετάμε μας αποφεύγουν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθετικό».

Πάντως η αναζήτησε συνεχίζεται όπως και... τα σενάρια, οι φήμες και η παραφιλολογία για το μυστηριώδες πλάσμα που προκάλεσε τόσο φόβο στην ανατολική Κρήτη.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη - Βάλια Μπούη

Σχόλια