default-image

"'Οποιος το δει να το βγάλει φωτογραφία", άφαντο το αιλουροειδές

Κρήτη
"'Οποιος το δει να το βγάλει φωτογραφία", άφαντο το αιλουροειδές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λυτούς και δεμένους έχουν επιστρατεύσει  οι αρχές του Λασιθίου προκειμένου να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατό το αιλουροειδές που έκανε την εμφάνιση του  ανάμεσα σε Σητεία και Βάι στο Λασίθι την περασμένη Πέμπτη , προκαλώντας στην θέα του και μόνο τρόμο, πανικό και αιφνιδιασμό  σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες .

"Οι έρευνες συνεχίζονται τα τελευταία 24ώρα δίχως όμως μέχρι στιγμής να έχει εντοπιστεί  το ζώο. Εκτιμούμε ότι βρίσκεται σε παραλιακή περιοχής προς Αγία Φωτιά. Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές , Δήμο, Διεύθυνση Δασών και κτηνιάτρους  για τον γρήγορο εντοπισμό του," δηλώνει στο neakriti.gr ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Πετάσης εκτιμώντας και εκείνος από την πλευρά του ότι πρόκειται πιθανότατα για κρητικό αγριόγατο που δεν επιθετικός και επικίνδυνος.

"Απευθύνω έκκληση σε όποιον δει κάτι να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μας ενώ μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ζητάμε από τον οποιονδήποετε μόλις το δει  αφενός να μας ενημερώσει, αφετέρου αν γίνεται να τραβήξει μία φωτογραφία για να δούμε τελικά ποιος είναι αυτός ο ταραξίας που έχει θορυβήσει τόσο πολύ την περιοχή μας  και όλη την Κρήτη . Είμαι πάντως κατά 99% βέβαιος ότι πρόκειται για αγριόγατο. Ενώ μέχρι στιγμής  Και χθες βράδυ μίλησα με την διοικητή της Σητείας που μου είπε ότι οι έρευνες δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να βρεθεί το ζώο. Και επειδή ακόμη και παραλιακά της Σητείας δραστηριοποιούνται βοσκοί και υπάρχουν και οικόσιτα ζώα, δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποιος ίχνος νεκρού ζώου που να αποδεικνύει ότι το αιλουροειδές που αναζητείται είναι επικίνδυνο και αιμοβόρικο."

Σύμφωνα με πληροφορίες το αιλουροειδές έχει μήκος ενός μέτρου και εκτιμάται ότι πρόκειται για κρητικό αγριόγατο, ενώ υπήρξαν ακόμα και σενάρια για λιοντάρι ή τίγρη τα οποία λογικά ανήκουν στη "σφαίρα" της φαντασίας καθώς το τσίρκο που βρέθηκε στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες δεν διέθετε άγρια ζώα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δραπετεύσει, καθώς έτσι κι αλλιώς έχουν απαγορευτεί στα τσίρκο εδώ και χρόνια.

Οι κάτοικοι είδαν άνδρες του αστυνομικού τμήματος Σητείας να «χτενίζουν» την περιοχή, μαζί με εθελοντές , ενώ ενημερώθηκαν και στελέχη της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου. Ο δήμαρχος Σητείας κ.Πατεράκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν μαρτυρίες 10 κατοίκων που είδαν το ζώο, δεν γνωρίζουν ακόμη περί τίνος πρόκειται αλλά το αιλουροειδές δεν είχε άγριες διαθέσεις, όπως είπε.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εθεάθη και σε απόσταση 60 μέτρων από ξενοδοχείο στην Αγία Φωτιά αλλά σύμφωνα με τις μαρτυρίες δεν κινήθηκε απειλητικά.

Φοβούνται να πάνε στα χωράφια

«Όπως τόνισε μιλώντας στο neakriti.gr ο κάτοικος της περιοχής Κώστας Πλωμαρίτης «έχει ακουστεί ότι ψάχνουν για άγριο ζώο αλλά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει. Είδαμε και την αστυνομία να ψάχνει . Παίρνουμε τηλέφωνο τις υπηρεσίες και μας λένε ότι δεν ξέρουν τίποτα αλλά να προσέχουμε. Δεν έχουμε καμία επίσημη οδηγία τι να κάνουμε. Ο κόσμος όμως ανησυχεί γιατί όλοι βρίσκονται όλη μέρα στους κήπους και στα χωράφια και θέλουν να ξέρουν αν κινδυνεύουν» .

Για το θέμα έχει ενημερωθεί σύμφωνα με πληροφορίες και η Διεύθυνση Κτηνιατρικής ενώ οι κάτοικοι ζητούν επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα.

Δεν είναι επιθετικός ο κρητικός αγριόγατος

Ακόμη κι αν δεν έχει διευκρινιστεί τι αιλουροειδές αφορούν οι μαρτυρίες ,σε περίπτωση που πρόκειται για κρητικό αγριόγατο οι ειδικοί επιμένουν ότι δεν είναι επιθετικό ζώο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη «ο κρητικός αγριόγατος μοιάζει με μια σπιτική γάτα απλά είναι λίγο πιο μεγάλος, φτάνει τα 6-7 κιλά και σε μήκος λιγότερο από ένα μέτρο. Ακόμα όμως και για τους ειδικούς είναι δύσκολο να εντοπίσουν τις διαφορές , καθώς ακόμα με τη βοήθεια του dna ,aυτό είναι επισφαλές. Υπάρχουν κάποιες μορφολογικές ενδείξεις για να ξεχωρίσει κανείς το ζώο αυτό, από ένα ήμερο γατί. Πρόκειται όμως για δειλά ζώα, αποφεύγουν τον άνθρωπο, ακόμα και εμείς που τα μελετάμε μας αποφεύγουν και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Δεν είναι σε καμία περίπτωση επιθετικό».

Επειδή κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά παράλογα σύμφωνα με τον κ .Λυπεράκη, καλό θα ήταν κρατηθούν χαμηλοί τόνοι όπως λέει μέχρι να υπάρξει μία απόδειξη ή μία φωτογραφία από το ζώο το οποίο κινείται στην περιοχή σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες. Μάλιστα ο κρητικός αγριόγατος είναι έτσι κι αλλιώς σπάνιος, αφού δεν μπορεί να υπολογιστεί ο πληθυσμούς που έχει απομείνει στο νησί, ενώ εμφανίζεται κυρίως σε ορεινά οικοσυστήματα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη- Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News