default-image

Λίγο ακόμα και...ξεκινούν τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

Κρήτη
Λίγο ακόμα και...ξεκινούν τα αναπτυξιακά έργα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αισιοδοξία του ότι μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης βρίσκονται σε καλό δρόμο εκφράζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος είχε νέα συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τα στοιχειωμένα έργα στο νησί, όπως ΒΟΑΚ, δρόμο Μεσσαρά και άλλες οδικές παρεμβάσεις ζητώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

«Μέχρι τις τελικές υπογραφές, παρακολουθούμε στενά όλα τα έργα προκειμένου να εγκριθούν και δημοπρατηθούν.  Για τα έργα της οδικής ασφάλειας, τέλος του χρόνου θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενταχθούν με τα πρώτα 15εκ.ευρώ», δήλωσε στο neakriti.gr

Όπως δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης μέχρι τον Αύγουστο θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης για την εκπόνηση της περίφημης μελέτης στρατηγικού σχεδιασμού για τον ΒΟΑΚ, μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ σε ότι αφορά στο μεγάλο αγκάθι της χρηματοδότησης των έργων, στο πλαίσιο της επίμαχης μελέτης,  ο Περιφερειάρχης επανέλαβε τη θέση της Περιφέρειας για ρήτρα διαθεσιμότητας, χωρίς διόδια, η οποία όπως είπε αποτελεί την μόνη ρεαλιστική λύση.

« Και σήμερα έγιναν συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και συναρμόδιων υπουργείων.  Και η Περιφέρεια Κρήτης παρακολουθεί στενά τις όποιες εξελίξεις», ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Για την ολοκλήρωση του έργου Ηράκλειο Μεσσαρά, ο κ. Αρναουτάκης εκτιμά ότι μέσα στον Ιούλιο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον δεύτερο μειοδότη μετά τη νέα εμπλοκή που υπήρξε λόγω προσφυγής από τον πρώτο μειοδότη για την ανάκληση της γνωμοδότησης του ελεγκτικού συνεδρίου.

Είναι θέμα χρόνου το έργο να ξεμπλοκάρει ώστε να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του από τον δεύτερο μειοδότη εκτιμά ο διευθυντής Συγκοινωνιακών έργων του ΟΑΚ Γιώργος Αγαπάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εργασίες αφορούν το δεύτερο τμήμα του έργου και συγκεκριμένα Απομαρμά - Αγία Βαρβάρα, μήκους 8 χιλιομέτρων. 

«Απομένουν συμπληρωματικές εργασίες, αντιμετώπιση κατολισθήσεων ενώ το δύσκολο κομμάτι του έργου βρίσκεται στη διασταύρωση με τον δρόμο του Πανασού, όπου θα κατασκευαστεί μια γέφυρα. Το συγκεκριμένο έργο έχει εκτελεστεί σε ποσοστό 75% ενώ το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του υπολογίζεται σε 30 μήνες, όμως θα πιέσουμε ώστε να ολοκληρωθούν σε 2 χρόνια», δήλωσε στην Κρήτη tv ο κ. Γιώργος Αγαπάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για εμπαιγμό και για ένα ακόμη ψέμα της κυβέρνησης για τον δρόμο της Μεσσαράς έκανε λόγο, πριν λίγες μέρες στην Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Χρήστο Σπίρτζη να ανταπαντά στα βέλη του, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ολοκληρώσει τον δρόμο Ηράκλειο - Μεσσαρά.

Όσο για τη δημοπράτηση του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι,  ο Χρήστος Σπίρτζης διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης ότι « δα δοθούν προσφορές στα τέλη Σεπτεμβρίου».

Προσωρινή λύση δρομολογείται και για τις ράμπες στο Κοκκίνη Χάνι.

Για το ζήτημα ο κ. Αρναουτάκης βρίσκεται σε επαφή με τον Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη ώστε να κατατεθεί από την ερχόμενη βδομάδα τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να δοθεί παράταση και να μην κλείσει το κομβικό αυτό σημείο στην τουριστική περιοχή.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News