Κρήτη

Ποντίκια έχουν "φωλιάσει" σε πανάκριβο έργο της Κρήτης

Πάρτι φαίνεται πως κάνουν τα τρωκτικά στο Ηράκλειο. Μετά την καταγραφή του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει στο λιμάνι, προκύπτει τώρα ανάλογο θέμα, αλλά σε μικρότερη κλίμακα, στο νεοανεγερθέν Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Οι πληροφορίες θέλουν τα τρωκτικά του Πολιτιστικού να έχουν "φωλιάσει" στο υπόγειο, απ' όπου ξεκινούν τις επιδρομές τους προς τα... επάνω!

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΠΤΑΗ Μηνά Καπετανάκη, ο εργολάβος εδώ και δύο εβδομάδες έχει προχωρήσει στην απεντόμωση και στις μυοκτονίες, όπως προέβλεπε η σύμβασή του, πέραν αυτού, ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας άλλος, ξεχωριστός διαγωνισμός για τον ίδιο λόγο. Ο προϋπολογισμός δαπάνης ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 24%, και η επιλογή θα γίνει με βάση το κριτήριο της πιο συμφέρουσας προσφοράς. Η προθεσμία λήξης υποβολής των προσφορών λήγει σήμερα Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ενώ το έργο αφορά στη μυοκτονία και τις απεντομώσεις των Α, Β και Γ κτηρίων, της ανωδομής του κτηρίου Ε, του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων και των άλλων υπόγειων χώρων του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.

Με δεδομένο το γεγονός πως ανάλογα προβλήματα εντοπίζονται συνήθως σε παλιά κτήρια και όχι σε ολοκαίνουργια, όπως το Πολιτιστικό, ρωτήσαμε τον κ. Καπετανάκη αν έχει βρεθεί η ρίζα του κακού. Όπως μας είπε, «το Πολιτιστικό Κέντρο, υπενθυμίζουμε, είναι ακόμα εργοτάξιο. Έχει πολλούς κλειστούς χώρους και αυτό δε βοηθάει, ωστόσο οι απεντομώσεις είναι μια στάνταρ διαδικασία, η οποία γίνεται συνέχεια για όλα τα δημόσια κτήρια».

Ψαράδες εναντίον τρωκτικών

Η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν τα τρωκτικά σ' ένα κοινό σπίτι είναι μεγάλη, πόσω μάλλον σ' ένα κτήριο όπως το Πολιτιστικό, με τα χιλιόμετρα των καλωδιώσεων και τις ειδικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η πόλη του Ηρακλείου έχει πρόβλημα με τα τρωκτικά, των οποίων η παρουσία δεν περνάει απαρατήρητη.

Βέβαια, ως γνωστόν, το μεγαλύτερο πρόβλημα απ' όλα έχει διαπιστωθεί στο ενετικό λιμάνι, κάτω από τις σπηλαιώσεις (νεροφαγώματα) του οποίου αυξάνονται και πληθύνονται τα τρωκτικά. Οι καημένοι οι ψαράδες αποδίδουν το φαινόμενο στην εξαφάνιση των γατιών του λιμανιού και έχουν επιδοθεί σ' ένα ανελέητο πόλεμο κατά των ποντικών. Τα τρωκτικά ροκανίζουν καλώδια, χαλάνε ψυγεία, κάνουν τρύπες στα δίχτυα, καταστρέφουν παραγάδια, μέχρι και τα σχοινιά που δένουν οι βάρκες στο λιμάνι τρώνε... Οι καταγγελίες αυτές των αλιέων έγιναν γνωστές μέσω της "Ν.Κ." στον επικεφαλής του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή, που προχώρησε άμεσα σε προκήρυξη για μυοκτονία στο λιμάνι.

Ρεπορτάζ : Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια