default-image

Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κρήτης για την άστοχη καρπόδεση της ελιάς

Κρήτη
Να αποζημιωθούν οι αγρότες της Κρήτης για την άστοχη καρπόδεση της ελιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις αρνητικές συνέπειες που έχει για τους μικρομεσαίους αγρότες της Κρήτης η προβληματική καρπόδεση της ελιάς, εξαιτίας αστάθμητων κλιματολογικών φαινομένων, όπως η ανομβρία το χειμώνα, ο λίβας και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που ξεπλένουν τη γύρη, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή. Όπως είπε, το συγκεκριμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στις επιπτώσεις της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, στη φοροληστεία που υφίστανται και στην πλήρη εξάρτησή τους από τους μεγαλέμπορες και βιομήχανους για τη διάθεση των προϊόντων τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης ανέφερε ότι οι ζημιές από την άστοχη καρπόδεση οδηγούν σε ζημιές οι οποίες κατά τόπους αγγίζουν το 60% της συνολικής παραγωγής, όπως στο Δήμο Βιάννου και στη Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ρεθύμνου, στα ορεινά των Χανίων, αλλά και σε αρκετές περιοχές στα πεδινά των Δήμων Κίσσαμου, Πλατανιά και Αποκόρωνα. Το ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτά τα κλιματολογικά φαινόμενα μέχρι το Νοέμβρη.

«Το ερώτημα των ερωτημάτων είναι εσείς τι κάνετε, κ. υπουργέ» σημείωσε, στηλιτεύοντας το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί ανταποδοτικά και το μόνο που κάνει είναι να χαρατσώνει τους αγρότες χωρίς να επιστρέφει απολύτως τίποτα. Μάλιστα, υπενθύμισε ότι μόλις προχτές ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη είπε ότι δεν συντρέχουν οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό συνθήκες για αποζημίωση.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες. Επίσης τόνισε ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών, ως αποκλειστικά δημόσιος οργανισμός, χρηματοδοτούμενος από τον κρατικό προϋπολογισμό, στελεχωμένος με επαρκές σε αριθμό και σε ειδικότητες προσωπικό, με αλλαγή του κανονισμού του, ώστε να αποζημιώνει το 100% των ζημιών.

«Τελικά, τι καλύπτει αυτός ο ΕΛΓΑ», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, επισημαίνοντας ότι τα αγροτικά νοικοκυριά έχουν οδηγηθεί στην εξαθλίωση και «την ίδια ώρα περιμένουν έξω από την πόρτα τους τα μαύρα κοράκια, δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματίες, για να τους πάρουν κοψοχρονιά, για ένα κομμάτι ψωμί τη γη τους».

Ο Μανώλης Συντυχάκης υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ όχι μόνο δεν μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες του μικρομεσαίου αγρότη, αλλά αποτελεί κρατικό μηχανισμό χαρατσώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News