default-image

"Βόμβα" στην αγορά - τι θα γίνει με τους 650 εργαζόμενους

Κρήτη
"Βόμβα" στην αγορά - τι θα γίνει με τους 650 εργαζόμενους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν ήταν ακριβώς "κεραυνός εν αιθρία", γιατί η αγορά είχε "βουίξει" δύο βδομάδες τώρα, ωστόσο, παρ' όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι ήταν βόμβα μεγατόνων η αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ελλάδας στον τομέα της λιανικής, τη "Μαρινόπουλος".

Καθώς έχουμε κλείσει ήδη έναν χρόνο παρέα με τα capital controls και τη γενικότερη στασιμότητα της ελληνικής οικονομίας, με την αγορά να έχει στερέψει από χρήμα και τις τράπεζες να προσέχουν σε υπερβολικό βαθμό τις κινήσεις τους για να μην ξαναμπούν "στα κόκκινα", το δεύτερο μέγα λουκέτο στην ελληνική λιανική μοιάζει σαν μοιραίο και αναμενόμενο.

Και αντίθετα με την "Ηλεκτρονική", που δεν άφησε στο δρόμο πάρα πολλούς εργαζόμενους, η "Μαρινόπουλος" έχει περίπου 12.100 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 650 περίπου στην Κρήτη, οι οποίοι, αν οι προσπάθειες εξυγίανσης που γίνονται δε φέρουν αποτέλεσμα, θα μείνουν στο δρόμο!

Μάλιστα ο φακός του neakriti.gr κατέγραψε την Τρίτη παράλληλα με τις στιγμές αγωνίας στα πρόσωπα των ανθρώπων που περιμένουν τις εξελίξεις και τα άδεια ράφια του καταστήματος.

Μοιραίες συνέπειες

Οι υποχρεώσεις του Μαρινόπουλου βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη: ίσως ξεπερνάνε τα 2 δισ. ευρώ!

Η εταιρεία, η οποία δεν είχε δημοσιεύσει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μακροπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 346.237254 ευρώ. Από το ανωτέρω ποσό, 201,130 εκατ. ευρώ αφορά στην υποχρέωση ομολογιακών δανείων, ενώ ποσό 145,107 εκατ. ευρώ αφορά σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός την 31η/12/2014 ανήλθε σε 100,729 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, 37,249 εκατ. ευρώ αφορά στην υποχρέωση δανεισμού για κεφάλαιο κίνησης, ποσό 59,541 εκατ. ευρώ σε μέρος ομολογιακών δανείων που θα λήξει το 2014 και ποσό 3,938 εκατ. ευρώ σε υποχρεώσεις από χρηματοδοτικές μισθώσεις.

Συνολικά τα δάνεια της εταιρείας (συμβατικές λήξεις) ανέρχονταν στα 218,390 εκατ. ευρώ από 334,572 το 2013, οι υποχρεώσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων στα 428,037 εκατ. ευρώ έναντι 78,321 εκατ. ευρώ το 2013, και οι εμπορικές και λοιπές υποχρεώσεις στα 750,68 εκατ. ευρώ από 630,684 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013.

Αυτά τα στοιχεία αφορούν στην προ-προηγούμενη χρήση, οπότε σήμερα δε γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και οι πληροφορίες που έρχονται είναι αντιφατικές: Κάποιοι θέλουν να πιστεύουν ότι ο Μαρινόπουλος, έχοντας "κάβα" από ρευστοποιήσεις, φρόντισε να τακτοποιήσει μια σειρά από υποχρεώσεις. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες πληρώθηκαν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του, σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί. Ωστόσο η εταιρεία προκάλεσε την "πυροδότηση" των διαδικασιών, μη πληρώνοντας τη ληξιπρόθεσμη τραπεζική οφειλή της.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η "Μαρινόπουλος" είναι μια "νάρκη" στην ελληνική οικονομία, αφού, εκτός από τους 12.100 εργαζόμενους, υπάρχουν και περίπου 3.000 προμηθευτές οι οποίοι έχουν να λαμβάνουν πολλές δεκάδες εκατομμυρίων.

Προσπάθειες για να αποφευχθεί το λουκέτο

Η εταιρεία δε σκοπεύει - σύμφωνα με την ανακοίνωσή της - να κλείσει, ωστόσο αυτό δε σημαίνει κάτι απαραίτητα: Έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες, με ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στο χώρο του λιανεμπορίου αλλά και με ξένα επενδυτικά funds, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένα "διάδοχο σχήμα".

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, που θέλει να αποφύγει το δεύτερο μέγα-λουκέτο στο μόλις ενάμιση χρόνο ύπαρξής της.

Οι παράγοντες της αγοράς μιλάνε για πιθανό "ντόμινο", αφού από τους προμηθευτές που δεν έχουν πληρωθεί πάρα πολλοί δεν μπορούν να απορροφήσουν τυχόν "φέσι" τόσων εκατομμυρίων και θα αναγκαστούν να κλείσουν!

Δεν είναι τυχαία η δημόσια δήλωση που έκανε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της "Καραμολέγκος", Εμμανουήλ Καραμολέγκος, στην ομιλία του στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων ότι η υπόθεση της "Μαρινόπουλος" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Lehman Brothers της Ελλάδας, καθώς πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς, δημιουργώντας προβλήματα στο σύνολο του λιανεμπορίου.

Ποια σωτηρία;

Αυτή τη στιγμή έχει στηθεί ένα περίπλοκο "παιχνίδι" γύρω από τον Μαρινόπουλο. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας και βασικός μέτοχος φέρεται, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, να έχει εξασφαλίσει άφθονη ρευστότητα από ρευστοποιήσεις άλλων εταιρικών σχημάτων στα οποία συμμετέχει (λ.χ. ΦΑΜΑΡ), αλλά δεν είναι πρόθυμος να διαθέσει αυτά τα χρήματα στην "άρρωστη" εταιρεία. Τα προβλήματα πάντως της "Μαρινόπουλος" ήταν ήσσονος σημασίας - και ο όμιλος ήταν κερδοφόρος - όσο το μάνατζμεντ της εταιρείας βρισκόταν στα χέρια της γαλλικής Carrefur. Τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο Μαρινόπουλος επαναγόρασε το μερίδιο που είχε πουλήσει παλιότερα στη γαλλική εταιρεία, η οποία αποσύρθηκε από την ελληνική αγορά, αφού θεωρούσε ότι τα περιθώρια κέρδους δεν ήταν επαρκή.

Τα τελευταία τρία χρόνια βλέπουμε μια πραγματική "ελεύθερη πτώση" της εταιρείας, που έχει απολέσει μερίδια αγοράς και εμφανίζει ξαφνικά τεράστια, μη εξυπηρετούμενα χρέη.

Αυτή τη στιγμή το σενάριο που πλέον προέκριναν και οι τράπεζες - που πρακτικά κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της εταιρείας - είναι να γίνει εκκαθάριση της εταιρείας βάσει του άρθρου 99 και του άρθρου 106Β του πτωχευτικού κώδικα. Ωστόσο η συνέχεια είναι ασαφής: Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες για εμπλοκή της οικογένειας Σκλαβενίτη έχουν συναντήσει την αντίσταση της τελευταίας, που βλέπει με... τρόμο τα "ανοίγματα" του Μαρινόπουλου σε τράπεζες και αγορά.

Ωστόσο σενάρια υπάρχουν πολλά και δεν αποκλείεται μια "ελκυστική" πρόταση των τραπεζών προς τον Σκλαβενίτη (με συμφέρουσα αναδιάρθρωση των υφιστάμενων δανείων, κάποιες διαγραφές, και μεγάλο χαμηλότοκο δάνειο για τις λειτουργικές ανάγκες κ.λπ.) να οδηγήσει τελικώς στην ευόδωση του "σχεδίου Α". Υπάρχει και "σχέδιο Β" (εμπλοκή τριών άλλων "παικτών" στην εγχώρια αγορά λιανικής, με τοπικά κριτήρια - που θα αναλάβουν τα καταστήματα) και "σχέδιο Γ" (λύση από την... Carrefour μέσω του στρατηγικού εταίρου της στην ανατολική Μεσόγειο!) αλλά και... "σχέδιο Δ" (εμπλοκή ξένων επενδυτικών funds με σχήμα που θα δημιουργήσουν οι τράπεζες).

  • 12.500 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα
  • 14.000 εργαζόμενοι σε εταιρείες-δορυφόρους
  • 620 εργαζόμενοι στην Κρήτη
  • 300 εργαζόμενοι στο νομό Ηρακλείου
  • Οφείλει χρήματα σε 2.000 Έλληνες προμηθευτές
  • 800 καταστήματα (και franchise) σε όλη τη χώρα
  • 37 καταστήματα στην Κρήτη

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η ανακοίνωση της "Μαρινόπουλος"

«Η "Μαρινόπουλος Α.Ε." ανακοινώνει ότι σήμερα (σ.σ. χθες) κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτημα για την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει των υπ' αριθμών 4072/2012 και 4013/2011 νόμων. Η εκδίκαση του αιτήματος από το Πρωτοδικείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου.

Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μιας βιώσιμης οικονομικής μονάδας με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της».

Απαντούν με απεργία οι εργαζόμενοι

Μεταξύ των συνολικά 12.100 εργαζομένων στα περίπου 800 καταστήματα (και franchise με την επωνυμία Carrefour) που διαθέτει σε όλη τη χώρα η "Μαρινόπουλος Α.Ε.", που κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, βρίσκονται και 620 στην Κρήτη (300 από αυτούς στο νομό Ηρακλείου), οι οποίοι απασχολούνταν στα 37 καταστήματα που διαθέτει η εταιρεία στην Κρήτη. Την ίδια ώρα, εξάλλου, στον "αέρα" φαίνεται να μένουν και άλλοι περίπου 14.000 άνθρωποι, οι οποίοι εργάζονται στους 3.000 προμηθευτές που θα επηρεαστούν άμεσα από ενδεχόμενη πτώχευση της εταιρείας.

Χθες το απόγευμα, όπως και την Κυριακή, πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα "Ενημέρωση για τις εξελίξεις στην "Μαρινόπουλος" και η απάντηση των εργαζομένων», με πρωτοβουλία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, του σωματείου που αγκαλιάζει όλο τον κλάδο. Η συζήτηση φανέρωσε πως υπάρχουν αγωνιστικές διαθέσεις, με τις επιπτώσεις στη "Μαρινόπουλος Α.Ε." να επηρεάσουν συνολικά, όπως υπογραμμίστηκε, τους εργαζόμενους στο εμπόριο, επιφέροντας επίσης χτυπήματα και σε εργαζόμενους άλλων κλάδων. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δημόκριτος Σαλούστρος, απαντούν σε όλα αυτά με στάση εργασίας ή απεργία μεθαύριο Παρασκευή, ημέρα δηλαδή κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση υπαγωγής της "Μαρινόπουλος" στο άρθρο 99 ή στα άρθρα 106Α και 106Β. Ο ίδιος ωστόσο, περιγράφοντας την αγωνία και τους φόβους των εργαζομένων μετά τη δυσάρεστη αυτή είδηση, τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα τα καταστήματα της εταιρείας υπολειτουργούσαν. Χθες (σ.σ. προχθές) οι εργαζόμενοι πήγαν στις δουλειές τους, όμως το κλίμα δεν ήταν καλό. Τελευταία πληρώνονταν με καθυστερήσεις. Οι κινητοποιήσεις που έκαναν πέτυχαν να μην τους οφείλονται αυτή τη στιγμή χρήματα. Ωστόσο, αν η εταιρεία κηρύξει πτώχευση, κινδυνεύουν να χαθούν τα από εδώ και στο εξής επιδόματα, τα δώρα και οι μισθοί που δικαιούνται. Από την πλευρά μας δε θέλουμε σε καμία περίπτωση εργοδότες και κυβέρνηση να χρησιμοποιούν το νομικό οπλοστάσιο πετώντας στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους. Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι σε περίπτωση πτώχευσης οι εργαζόμενοι κατατάσσονται πέμπτοι στη λίστα αποζημιώσεων, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, πληρώνονται πρώτα οι οφειλές της εταιρείας στις τράπεζες, μετά στους πιστωτές, μετά στην κυβέρνηση και μετά οι ασφαλιστικές εισφορές. Δυστυχώς είναι μέθοδοι που είδαμε να ακολουθούνται και σε άλλες εταιρείες που έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα. Και δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστούν και αυτή τη φορά», είπε ο κ. Σαλούστρος.

Στα πλαίσια πάντως των αγωνιστικών δράσεων των εργαζομένων, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέλευση αποφασίστηκε επίσης το κάθε μαγαζί της εταιρείας να γίνει κέντρο αγώνα, ενώ έχει ήδη συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στη "Μαρινόπουλος Α.Ε." της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Οι επιπτώσεις της εξέλιξης αυτής αφορούν τόσο στους εργαζόμενους όσο και στην τοπική και εθνική οικονομία, αφού σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η επιχείρηση εμφανίζεται να οφείλει χρήματα και σε 2.000 Έλληνες προμηθευτές της. Σχολιάζοντας την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στην οικονομία της χώρας μας και μετά τη νέα αγωνία στους εργαζόμενους που δημιουργεί το λουκέτο της "Μαρινόπουλος Α.Ε.", παράγοντες της τοπικής κοινωνίας επισημαίνουν πως όλη αυτή η κατρακύλα δεν μπορεί να συνεχιστεί:

«Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις κλείνουν, με αποτέλεσμα να μένουν πολλοί άνθρωποι άνεργοι. Αυτό λοιπόν το κύμα πρέπει να σταματήσει. Δυστυχώς πάρα πολλές επιχειρήσεις, και μικρές αλλά και μεγάλες, θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να βάλουν λουκέτο. Και από την άλλη δεν υπάρχει διάθεση από νέους επιχειρηματίες να επενδύσουν, με δεδομένες τις κακές αυτές οικονομικές συνθήκες και με όλα αυτά τα μέτρα που επιβάλλονται», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου και Ε' αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Χαράλαμπος Λεκάκης.

«Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση έχει πλήξει βάναυσα την ελληνική οικονομία και ιδίως την ελληνική επιχειρηματικότητα. Μετά την επιβολή και των capital controls, τα πράγματα στη ρευστότητα της αγοράς έχουν επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο, και αυτό έχει προκαλέσει επιπρόσθετα και αλυσιδωτά προβλήματα στην ελληνική οικονομία. Νομίζω ότι οι συνέπειες και της κρίσης και των capital controls ήταν η αιτία που μια μεγάλη επιχείρηση, η οποία απασχολούσε πάρα πολύ κόσμο, κλείνει και μπαίνει στη διαδικασία πτώχευσης. Οι συνέπειες της κίνησης αυτής θα είναι σημαντικές, διότι, εκτός του ότι χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας, παράλληλα χάνονται εισοδήματα και για το Δημόσιο», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

Από την πλευρά της η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου εδώ και περίπου ένα χρόνο καλούσε τους εργαζόμενους στο Μαρινόπουλο σε οργάνωση και ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την αντεργατική λαίλαπα που έχουμε σήμερα μπροστά μας.

Δεν το κάναμε γιατί είμαστε οι «φωστήρες», ούτε γιατί είχαμε επαφές σε «ανώτερα κλιμάκια», το κάναμε γιατί γνωρίζουμε, αναδείξαμε και αναδεικνύουμε τη φύση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.  Η κερδοφορία αυτή προϋποθέτει συνεχή επέκταση, επιθετική πολιτική, σφοδρούς ανταγωνισμούς ανάμεσα στα μεγαθήρια για το μοίρασμα της αγοράς, προϋποθέτει πάνω από όλα το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων και το χαμήλωμα της τιμής της εργατικής δύναμης.

Δεν ξαφνιαζόμαστε, καθώς τα νομικά τερτίπια που υλοποιεί ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ο πτωχευτικός κώδικας κ.α τα συναντήσαμε στον ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟ, στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ, στα SPRIDER και αλλού. Νόμοι κομμένοι και ραμμένοι από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, με σκοπό να βγαίνουν λάδι οι εργοδότες έχοντας συσσωρεύσει ρευστό και να μένουν πεινασμένοι, άφραγκοι και στο δρόμο εργαζόμενοι που στις πλάτες τους έγινε μεγαθήριο ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και ο κάθε ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Έχοντας αυτά σαν βάση, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν πίσω ούτε μία πιθαμή από τα δικαιώματα τους. Οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις των προηγούμενων ημερών έβαλαν πλώρη για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων με τα παρακάτω αιτήματα :

·      Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και όλων των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ασχέτως σε ποιανού τα χέρια θα είναι η επιχείρηση στο μέλλον.

·      Η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν άμεσα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων, σε περίπτωση που η εταιρία αξιοποιήσει  την πτώχευση για να ξεφορτωθεί τους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις της προς αυτούς.

Με βάση τα παραπάνω, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί τους εργαζόμενους του Μαρινόπουλου από κάθε κατάστημα και αποθήκη του Νομού, να δώσουν δυναμικό παρών στην ημέρα δράσεων την Παρασκευή 1 Ιούλη όπου και εκδικάζεται η αίτηση υπαγωγής της εταιρίας στον πτωχευτικό κώδικα.

·      Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας με έναρξη την Παρασκευή 01/07/16 06:00πμ και λήξη 18:00μμ της ίδιας ημέρας

·       Παράσταση στο Δήμο Ηρακλείου την ίδια μέρα στις 11:00πμ,  καθώς την ώρα που απειλούνται οι δουλειές εκατοντάδων εμποροϋπαλλήλων, όχι μόνο κρατά σιγή ιχθύος, αλλά διοργανώνει φιέστες με τον Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου και δίνει τις ευλογίες του για ανοιχτά μαγαζιά έως τις 12 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής

·      Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον όμιλο Μαρινόπουλο 12:00πμ στο Δημαρχείο Ηρακλείου

·      Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αγώνα εργαζομένων στο Μαρινόπουλο και της ΕΙΥΗ με βάση τις αποφάσεις της συνέλευσης και των εξελίξεων για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων

ΕΝΩΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News