default-image

Αναδρομική περικοπή μισθού καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Χανίων

Κρήτη
Αναδρομική περικοπή μισθού καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Την αναδρομική περικοπή του μισθού των αναπληρωτών συναδέλφων βαθμού Δ0 από 1-1-2016 , η οποία μάλιστα γίνεται και ενόψει της απόλυσης τους», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Χανίων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

Ήδη η Δ.Δ.Ε του νομού μας έχει προχωρήσει σε κρατήσεις στο μισθό του Απριλίου και του Μαϊου στους αναπληρωτές κρατικού προϋπολογισμού (περ. 300 ευρώ), ενώ ενημερωθήκαμε ότι η παρακράτηση του ποσού στους συναδέλφους αναπληρωτές που μισθοδοτούνται από το Π.Δ.Ε και το ΕΣΠΑ θα γίνει ολόκληρη τον τελευταίο μήνα εργασίας τους δηλ. περίπου 600 και πλέον ευρώ μαζεμένα!!! Την ίδια ώρα οι μισθοί συνάδελφων που έχουν προσληφθεί μετά τη 1-1-2016, μένουν παγωμένοι στο εισαγωγικό Μ.Κ.

Θεωρούμε αυθαίρετη και απαράδεκτη αυτή την πράξη καθώς κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας, ενώ κατέτασσαν τους αναπληρωτές με βάση το άρθρο 7 του Ν.4024, αποφασίζουν εκ των υστέρων στο άρθρο 27 του Ν.4354 (νέο μισθολόγιο) ότι το άρθρο 12 του Ν.4024, « συμφέρει περισσότερο» κι έτσι συνάδελφοι που είχαν καταταχθεί στον Δ0 πρέπει να πέσουν στον Ε2, ώστε να εξαιρεθούν από την προσωπική διαφορά κατά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, με αποτέλεσμα την άμεση μείωση του μισθού τους. Επιχειρούν να κόψουν έναν ολόκληρο μισθό, κι αυτή είναι η ουσία μιας μείωσης της τάξης των 100 ευρώ τον μήνα, που πολλοί αναπληρωτές θα δούν στις συμβάσεις του 2016-2017.

Το Υπουργείο επιχειρεί ξεκάθαρα να βαφτίσει τις μειώσεις των μισθών «λάθος», που προέκυψε από το «λάθος» της προηγούμενης κατάταξης. Με λίγα λόγια λέει: «σου έκανα μια σύμβαση, δε με συμφέρει, την αλλάζω μονομερώς, σου μειώνω τον μισθό και για να τα δικαιολογήσω όλα αυτά γυρνάω στην πρώτη σύμβαση και την αναιρώ». Επειδή όμως η δημιουργική ασάφεια στα «λάθη» όχι μόνο υποβιβάζει τη νοημοσύνη μας, αλλά απειλεί την επιβίωσή μας, επιστρέφουμε τα «λάθη» στο ίδιο το Υπουργείο:

? Το άρθρο 27 του Ν.4354 ορίζει ότι «κατατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί με διαφορετικό τρόπο θεωρούνται νόμιμες και αποδοχές που έχουν καταβληθεί δεν αναζητούνται». Οι μισθολογικές απολαβές που προκύπτουν από «λάθος» κατάταξη δεν αναζητούνται λοιπόν. Κι αυτό γιατί το «λάθος», ήταν το «σωστό» μέχρι και την ψήφιση του εν λόγω νόμου. Κι έτσι η μείωση του μισθού εισάγεται ως «αχρεωστήτως καταβληθείσα». Με λίγα λόγια: «Δε σου κάνουμε μείωση μισθού, απλώς δεν έπρεπε ποτέ να τα πάρεις».

? «Ξεχνά» στο μεταξύ ότι τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά δεν αναζητούνται με βάση το παραπάνω άρθρο, ερμηνεύει ότι αυτό αφορά μονάχα το διάστημα έως 31-12-2015 και δίνει γραμμή στις διευθύνσεις εκπαίδευσης να κρατήσουν τα «λάθη», περνώντας ουσιαστικά σε αναδρομική μείωση του μισθού. Κάπου εκεί ενεργοποιείται το πλέγμα της διοίκησης κι οι διευθυντές εκπαίδευσης ως εκκαθαριστές αναλαμβάνουν ρόλο…

? Αν το Υπουργείο και οι διευθυντές εκπαίδευσης πιστεύουν ότι ήταν «λάθος» που πρέπει να επιστραφεί, ξέρουν πολύ καλά ότι άλλη είναι η διαδικασία για την επιστροφή ποσών που θεωρούνται αχρεωστήτως καταβληθέντα. Ο υπάλληλος πρέπει να ενημερωθεί και να συμφωνήσει στην επιστροφή. Μόνο μετά την άρνηση, εκδίδεται πράξη καταλογισμού. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων λοιπόν που έχει προχωρήσει ήδη σε κρατήσεις μισθών, παρακάμπτοντας την παραπάνω διαδικασία σαφώς παρανομεί και υπόλογος είναι ο εκκαθαριστής-διευθυντής εκπαίδευσης.

Από τη δική μας πλευρά ξεκαθαρίζουμε ότι δε θα δεχθούμε καμία μείωση μισθού αναπληρωτή. Οι ελαστικά εργαζόμενοι ως το πιο πληττόμενο κομμάτι της εκπαίδευσης που διαβιούν χρόνια τώρα στη γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας (πολλοί από τους οποίους δεν ξέρουν πότε και αν θα δουλέψουν ξανά με βάση τα τελευταία μέτρα) δε θα φτάσουν να δουλεύουν και εθελοντικά ή με τα μισά λεφτά ελέω κόφτη και δημοσιονομικών περιορισμών.

Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση έχουν την πολιτική ευθύνη της παραβίασης των συμβάσεων των αναπληρωτών και της μείωσης των μισθών τους. Ο «κόφτης» με πρώτο πεδίο εφαρμογής τους αναπληρωτές δε θα περάσει.

? Πλήρη καταβολή του μισθού όλων των αναπληρωτών και άμεση απόδοση Μ.Κ. στους συναδέλφους που έχουν προσληφθεί μετά τη 1/1/2016 με έκδοση γραπτής εντολής του Υπουργείου προς τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

? Ολική μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας- Άρση του πλαφόν της επταετίας-Κανένα πάγωμα της προϋπηρεσίας τη διετία 2016-2017

? Μόνιμη και σταθερή δουλειά-Αυξήσεις στους μισθούς-Κάλυψη των κοινωνικών αναγκών-Μαζικούς διορισμούς

Καλούμε:

? Τους συναδέλφους που είναι άμεσα πληττόμενοι, να απευθυνθούν στο σωματείο, ώστε να αποφασίσουμε από κοινού τα περαιτέρω βήματα για τη διεκδίκηση ολόκληρου του μισθού με βάση την υπογραφείσα σύμβαση.

? Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ να διεκδικήσουν την πλήρη καταβολή του μισθού όλων των αναπληρωτών με κάθε μέσο, συνδικαλιστικό και νομικό (νομική γνωμοδότηση, ένδικα).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News