default-image

Το Χολιγούντ ψηφίζει Κρήτη για κινηματογράφο αλλά "σκοντάφτει"

Κρήτη
Το Χολιγούντ ψηφίζει Κρήτη για κινηματογράφο αλλά "σκοντάφτει"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χόλιγουντ και η κινηματογραφική βιομηχανία λατρεύουν την Ελλάδα και την Κρήτη. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν εμπνεόμενοι από τη χώρα μας και το αποδεικνύουν ακόμα και τώρα. Όσο όμως κι αν τα αισθήματα είναι αμοιβαία από τους κατοίκους αυτού του τόπου, που δηλώνουν... ταινιοφάγοι και λάτρεις των τηλεοπτικών σειρών και φυσικά θα ήθελαν και αυτοί να δουν την Κρήτη να αποτελεί το φυσικό σκηνικό μιας μεγάλης κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής παραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό ως έμμεση διαφήμιση, η σχέση αυτή δεν είναι ακριβώς... αρμονική.

Γιατί στη μέση μπαίνει το τρομακτικό τέρας της γραφειοκρατίας και το δυσκίνητο στις σωστές αποφάσεις κράτος.

Ενδιαφέρον

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον», ομολογεί ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα τουρισμού κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος δίνει έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια στο να δώσει ώθηση στον κινηματογραφικό, λεγόμενο, τουρισμό. Ωστόσο, παρά τη θέληση, που είναι δεδομένη, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δεν είναι άλλο από την επιστροφή του ΦΠΑ.

«Πολλοί ενδιαφέρονται να γυρίσουν παραγωγές στην Κρήτη», σημείωσε ο κ. Βαμιεδάκης, «όμως το πάγιο αίτημα είναι η επιστροφή του ΦΠΑ μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη. Όμως εδώ δεν υπάρχει το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο». Το αποτέλεσμα είναι γνωστές παραγωγές να μεταφέρονται σε άλλες χώρες, όπου τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και βεβαίως η γραφειοκρατία δε σβήνει τα φώτα της κάμερας, αλλά το αντίθετο, καθώς το κράτος φροντίζει να στρέφονται προς τον τόπο που αποτελεί το φυσικό σκηνικό της κάθε παραγωγής.

Μάχη από την Περιφέρεια

Για την Κρήτη, έχοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους, ο κινηματογραφικός τουρισμός αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα. Παρά τις δυσκολίες, η Περιφέρεια δίνει μάχη για να πετύχει το στόχο και προσπαθεί να μετατρέψει το ενδιαφέρον που υπάρχει σε απτά αποτελέσματα.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Μιχάλης Βαμιεδάκης, γίνονται σημαντικές επαφές με χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που έχουν μπει για τα καλά στο κινηματογραφικό στερέωμα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι ατελείωτες και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προσπεραστούν οι δυσκολίες που προκαλεί το δυσκίνητο σε αυτήν την περίπτωση κράτος.

ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ 1985

Ο "Οθέλλος" του Τζεφιρέλι και το Ηράκλειο

Το Ηράκλειο βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς κινηματογραφικού ενδιαφέροντος το 1985, όταν ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι επέλεξε το βενετσιάνικο λιμάνι για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής μεταφοράς της όπερας του Τζιουζέπε Βέρντι "Οθέλλος" βασισμένη φυσικά στην ομώνυμη τραγωδία του Σαίξπηρ.

Για ένα περίπου μήνα η πόλη ζούσε στους ρυθμούς των γυρισμάτων με τα εντυπωσιακά σκηνικά και τις εκθαμβωτικές παρουσίες του μεγάλου τενόρου Πλάνθικο Ντομίνγκο στο ρόλο του Οθέλλου, της υψιφώνου Κάτιας Ριτσιαρέλι στο ρόλο της Δυσδαιμόνας και τον Χουστίνο Ντίας στο ρόλο του Ιάγου. Εκτός από το Ηράκλειο, τα γυρίσματα έγιναν και στην Μπαρλέτα της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκηνικά δωρίστηκαν στο Δήμο Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο ποτέ να αξιοποιηθούν, ενώ τα γυρίσματα έχουν και ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1985 το Μεξικό χτυπήθηκε από έναν ισχυρότατο καταστροφικό σεισμό έντασης 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην πόλη του Μεξικού. Ο Ντομίνγκο, ο οποίος ζούσε με την οικογένειά του στο Μεξικό, συγκλονισμένος ακύρωσε όλες τις υποχρεώσεις του για να βοηθήσει στην προσπάθεια ανοικοδόμησης. Τα γυρίσματα κόντεψαν να τιναχθούν στον αέρα, κάτι που αποφεύχθηκε όταν ο τενόρος συμφώνησε να έρθει στην Κρήτη. Όπως μάλιστα αποκάλυψε αργότερα, η σκληρή δουλειά στα γυρίσματα τον βοήθησε να ξεπεράσει την τραυματική εμπειρία του σεισμού στο Μεξικό.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που το Ηράκλειο βρέθηκε στο επίκεντρο του κινηματογραφικού ενδιαφέροντος μιας μεγάλης παραγωγής ήταν το 2007, όταν στο φρούριο του Κούλε έκανε ορισμένα γυρίσματα της ταινίας του "El Greco" ο Γιάννης Σμαραγδής.

Το "Game of Thrones"

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της πιο δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς των τελευταίων χρόνων, του "Game of Thrones", οι παραγωγοί του οποίου ζήτησαν πρόσφατα να συμπεριλάβουν στους χώρους των γυρισμάτων και την Ικαρία. Ατυχέστατα όμως, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς τα εμπόδια που προκλήθηκαν ήταν αρκετά, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ανοίξουν πανιά για την Ισπανία. Και εγένετο... το θαύμα! Επελέγη η Ισπανία και δη η πόλη Οσούνα, που βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τη Σεβίλλη. Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Η μόλις 20.000 κατοίκων πόλη γνώρισε μια εκρηκτική ανάπτυξη μόλις άρχισε να προβάλλεται ο 5ος κύκλος της σειράς, οι τουρίστες αυξήθηκαν κατά 175%, καθώς όλοι οι θαυμαστές της σειράς ήθελαν να δουν από κοντά πού γυρίστηκε μια από τις πλέον επικές μάχες.

Και προτού προλάβει κάποιος να πει ότι επρόκειτο απλώς για μια παροδική τάση, όσο διήρκεσε ο απόηχος των επεισοδίων της σειράς, τα στοιχεία δίνουν μια ακόμα πιο σημαντική διάσταση σε αυτήν την ιστορία. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, οι τουρίστες στην Οσούνα ξεπερνούν κάθε χρόνο τους 40.000. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκμηδενίστηκαν σχεδόν τα ποσοστά ανεργίας, που έφταναν το 34,7% στην περιοχή, ενώ είναι ενδεικτικό ότι για τα γυρίσματα υπήρξαν σχεδόν 90.000 αιτήσεις από τους κατοίκους, που ήθελαν να παίξουν ως κομπάρσοι, σύμφωνα με τη βρετανική "Daily Mail"!

Με τόσο κόσμο, ηθοποιούς, τεχνικούς, κομπάρσους, ήταν λογικό ότι έπρεπε να δημιουργηθούν υποδομές, νέες θέσεις εργασίας. Έτσι, η πόλη των 20.000 κατοίκων ξέχασε οριστικά τι θα πει κρίση και ανεργία.

Σεβίλλη και Κόρδοβα

Κάτι αντίστοιχο συνέβη φυσικά και στη Σεβίλλη, επίσης της Ισπανίας, όπου το ανάκτορο Ρεάλ Αλκαζάρ, το οποίο συγκεντρώνει πάνω από 3.000 επισκέπτες κάθε μέρα, δεν προλάβαινε να δέχεται τουρίστες, αφού όλοι ήθελαν να περπατήσουν στους διαδρόμους και τους κήπους του εκπληκτικού ανακτόρου των Μαρτέλ, τους υδάτινους κήπους του Ντορν, σύμφωνα με τη μυθοπλασία του "Game of Thrones", αλλά και στην Κόρδοβα επίσης της Ανδαλουσίας, όπου μια γέφυρα στον Γουαλδαλκιβίρ μετατράπηκε σε γέφυρα του μυθικού Βολάντις.

Και για να μην πηγαίνουμε και πολύ μακριά, ας θυμηθούμε ότι ακόμα και σήμερα ο απόηχος από την κλασική ταινία "Ζορμπάς" του Μιχάλη Κακογιάννη στα 1964 παραμένει ακόμα ζωντανός στα μέρη των γυρισμάτων, όπως η παραλία του χωριού Σταυρός, όπου γυρίστηκε το πιο κλασικό στιγμιότυπο της ταινίας.

Η Ελλάδα της... Τενερίφης

Η ελπίδα όμως πεθαίνει τελευταία, τουλάχιστον όσον αφορά στο "Game of Thrones", αφού κάποιες πληροφορίες φέρουν τους παραγωγούς να μην πτοούνται και να ξανακάνουν κρούσεις, "φλερτάροντας" με περιοχές όπως τα Μετέωρα, τη Μονεμβασιά ή και τη Σαντορίνη. Εκτός και αν, προκειμένου να αποφευχθούν τα εμπόδια, ακολουθήσουν την... πλαγία, όπως δηλαδή έκαναν οι παραγωγοί της νέας συνέχειας των περιπετειών του Τζέισον Μπορν, με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέιμον.

Στην τέταρτη συνέχεια της κινηματογραφικής πια σειράς, οι υπεύθυνοι της ταινίας, αφού δεν κατάφεραν να κάνουν γυρίσματα στην Ελλάδα, "μετακόμισαν" στη Σάντα Κρουζ της Τενερίφης, την οποία "μεταμόρφωσαν" σε Ελλάδα της κρίσης, βάζοντας ελληνικές ταμπέλες σε δρόμους και πλατείες, ακόμα και διαφημιστικές πινακίδες, και νοικιάζοντας μάλιστα στολές των ΜΑΤ για σκηνές που περιελάμβαναν επεισοδιακές διαδηλώσεις. Εννοείται ότι και οι "Έλληνες" διαδηλωτές με τα πανό, που βλέπουμε στο τρέιλερ της ταινίας, είναι ξένοι κομπάρσοι!

Έτσι και ο διάσημος υπερκατάσκοπος προσπέρασε την Ελλάδα, όπως πολλοί άλλοι, με την Τενερίφη να γίνεται Αθήνα της οικονομικής κρίσης και το λονδρέζικο μετρό - καθώς γυρίσματα έγιναν και στη βρετανική μητρόπολη - να "μεταμορφώνεται" επίσης σε μετρό της ελληνικής πρωτεύουσας.

Τουριστική... έκρηξη

Το "Game of Thrones" αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι σημαίνει κινηματογραφικός τουρισμός, αφού το παράδειγμα της ισπανικής Οσούνα δεν είναι το μόνο. Κάτι αντίστοιχο συνέβη σε περιοχές της Κροατίας, της Ισλανδίας και της Ιρλανδίας, όπου έγιναν γυρίσματα, ενώ ακόμα και σήμερα χιλιάδες κόσμου σπεύδουν στο Ντουμπρόβνικ απλά και μόνο για να δουν τα μέρη όπου έγιναν τα γυρίσματα, να ανακαλύψουν τη μαγεία τους πίσω από τα σκηνικά και να νιώσουν και οι ίδιοι για λίγο πρωταγωνιστές, περπατώντας στα ίδια μονοπάτια που ακολούθησαν οι αγαπημένοι τους ήρωες.

Η αλήθεια των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Μόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου έχει γίνει ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της σειράς, οι υπεύθυνοι του τουρισμού της χώρας υπολογίζουν αύξηση στα έσοδα κατά περίπου 8,6 εκατομμύρια λίρες, αποκλειστικά από τους τουρίστες λάτρεις του "Game of Thrones", που σπεύδουν στο Μπέλφαστ.

Αυτοί πάντως που έχουν κάθε λόγο να δηλώνουν αιώνια ευγνώμονες για τη διάσημη τηλεοπτική σειρά είναι οι κάτοικοι του Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, που αποτελεί το φυσικό σκηνικό του πολύχρυσου Κινγκς Λάντινγκ της πρωτεύουσας του Γουέστερος.

Το Ντουμπρόβνικ

Ο τουρισμός στο Ντουμπρόβνικ της ιστορικής πόλης ξαναζεί μετά τις τρομακτικές καταστροφές του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας αυξήθηκε κατά 24% αποκλειστικά λόγω των γυρισμάτων του "Game of Thrones", καθώς οι τουρίστες θέλουν να ζήσουν και εκείνοι για λίγο ως προνομιούχοι των 7 Βασιλείων. Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία του όλου μοτίβου, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι ο τουρισμός του "Game of Thrones" αποτελεί πλέον την κορωνίδα για το Ντουμπρόβνικ και όχι μόνο, καθώς διοργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις στα σημεία των γυρισμάτων και ειδικά στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν ορισμένες από τις πιο συγκλονιστικές και δημοφιλείς σκηνές. Φαινόμενο σύνηθες πια για την Ισλανδία, όπου γυρίζονται οι παγωμένες σκηνές που περιλαμβάνουν "το τείχος" ή τους "λευκούς διαβάτες", τους White Walkers και για την Ιρλανδία, που αποτελεί το φυσικό σκηνικό για το Γουίντερφελ.

Για την ιστορία και βεβαίως για τους λάτρεις της σειράς από τον κινηματογραφικό τουρισμό, χάρη στο "Game of Thrones" έχει "ζεσταθεί" η οικονομία του Μαρόκου, όπου έχουν γυριστεί οι "εξωτικές σκηνές" με πρωταγωνίστρια την "άκαυτη" Καλίσι Ντενάρις και τους δράκους της και κυρίως οι πόλεις Εσαουίρα, Ουαρζαζάτ και Αΐτ-Μπεν-Χαντού, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αναπαράσταση των μυθικών τοποθεσιών της Άσταπορ, του Γιουνκάι ή του Πέντος. Επίσης, αρκετά γυρίσματα έχουν γίνει στη Μάλτα, όπου για παράδειγμα στο νησάκι Γκόζο τελέστηκε το... μυστήριο του γάμου μεταξύ της Καλίσι και του Καλ Ντρόγκο.

Άλλα αντίστοιχα

Φυσικά δεν είναι μόνο το "Game of Thrones", αλλά πολλές άλλες θρυλικές σειρές και ταινίες που ακόμα και σήμερα προσελκύουν τους διαχρονικούς τους λάτρεις, όπως ενδεικτικά η έρημος Τσοτ ελ Τζερίντ στο νότο της Τυνησίας, όπου έγιναν ορισμένα από τα γυρίσματα της διαστημικής εποποιίας του Τζορτζ Λούκας "Ο Πόλεμος των Άστρων", αντιπροσωπεύοντας τον πλανήτη Τατούιν, ή περιοχές της Χαβάης, όπου έγιναν γυρίσματα της επίσης διάσημης σειράς "Lost", που ακόμα και σήμερα τραβούν σαν μαγνήτης χιλιάδες τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News